Najdi forum

Pozdravljeni vsi,

imam nekaj vprašanj glede dela v ZDA, pridobitve vize itd.
Kar nekaj forumov na to temo sem že prebrala, pa vseeno, nisem dobila povsem jasnih odgovorov.

In sicer…
Naslednje leto, bi rada za nekaj mesecev odšla v Ameriko, kjer bi si rada tudi našla delo, da malce pokrijem stroške.
Najboljša opcija, ki sem jo našla, je poletno delo preko STA agencije. Ideja mi je ušeč, vendar naslednje leto nisem imela namena študirati, tako da ne bi imela statusa, kot dijak pa žal ne moreš iti. STA ti pomaga pridobiti J1 work+travel vizo, ki pa ti omogoča 4 mesece dela, in 1 mesec potovanja, jaz pa bi rada ostala malce dlje če bi se dalo.

Tako da sedaj iščem še kakšno drugo možnost, kjer status študenta ne bi bil potreben. Če, kdor koli ve za kakšno opcijo, bi mi bilo zelo v pomoč!
Zanima me tudi, če za J1 vizo potrebuješ status? In kako se jo sploh da pridobiti, nekaj sem brala in kakor sem razbrala jo zelo težko dobiš, na ameriškem veleposlaništvu pa tudi naj ne bi bili v veliko pomoč.

Pa še to, ali obstaja še kakšna slovenska agencija, ki bi ti pri tem postopku pomagala? Oziroma, na koga se lahko obrnem, razen veleposlaništvo, ki po izkušnjah drugih sodeč ni ravno najbolj prijazno haha.

Vem, da sem vse skupaj kar malce zakomplicerala pa vendar.
Za vse odgovore HVALA!
[attachment=0]usa.jpg[/attachment]

Joj prav s težkim srcem berem te naivne zapise o delu v ameriki…. punca draga, zapisala si vsa dejstva. Zda so zda, iti tja s trebuhom za kruhom je precej težje kot se seliti v neko državo EU. Vsak, ki je kadarkoli dejansko imel kaj opravka z delom ali življenjem v ZDA se lahko ob tem naivnem sanjarjenju o nekaj mesečnem delu tam, le iskreno nasmehne… Na žalost (ironično) nismo več v casu tik po drugi svetovni vojni, ko se je bilo preseliti v ZDA zares enostavno. Danes je selitev (ali kakršnokoli legalno delo) v ZDA predvsem ena birokratska zmešnjava z goro papirologije, preverjanj s strani njihovih vladnih služb itd., in z malo sreče celo padeš v eno izmed kategorij, ki ti v dani situaciji omogoča pridobitev neke točno določene vize. Po tvojem pisanju sklepam, da si precej mlada. Edina šansa ti je torej J-1 viza preko STA (oni so neke vrste tvoj sponzor, brez njih ne moreš niti preko J-1 vize). Dejansko nimaš nobene druge legalne poti. Svetujem, da potrpiš še kakšno leto, dokler ne boš zares imela statusa študenta, in takrat izkoristiš kar se ti ponuja. Lahko tudi leto za letom vse dokler boš imela študentski status, če program Work&Travel ne bo prej ukinjen, k čemur naj bi se trenutni predsednik tudi nagibal.

Raje se odpravi po EU, se strinjam s predhodnico. V ZDA za dlje casa je skoraj nemogoce, razen ce nisi nek velik strokovnjak in si sponzoriran za vizo s strani firme, ki te zeli zaposliti. Ce ti ustreza anglescina, UK ni dalec.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close