Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Limfom in levkemija Delo po izteku bolniške

Delo po izteku bolniške

Lep pozdrav,

Star sem 29 let. Pred več kot letom sem bil operiran zaradi malignega melanoma na desni nogi takrat so mi odstranili tudi vse dimeljske bezgavke. Terapijo sem zaključil, imam pa hude težave z zatekanjem noge. Sedaj me bodo verjetno dali delat po letu bolniške in zaključeni terapiji. Imam pa izključno stoječe delo kjer osem ur na dan stojim na nogah. Osebna zdravnica mi je svetovala menjavo službe.
Zanima me kaj mi svetujete v mojem primeru? Delodajalec pravi da se sedečega delovnega mesta za to kar delam v zavodu ni.
In zanima me še če mi v mojem primeru pripada kakršna koli invalidna stopnja?

Najlepša hvala za odgovor!

Po letu dni neprekinjene zadržanosti z dela zaradi bolezni ali poškodbe so osebni zdravnik, imenovani zdravnik ali zdravstvena komisija v skladu s 246. členom Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja dolžne napotiti zavarovanca na invalidsko komisijo, pred tem pa, če ocenijo, da ni pričakovati izboljšanja zdravstvenega stanja, ki bi mu omogočilo tudi povrnitev njegove delovne zmožnosti. Začasna zadržanost z dela- bolniški stalež- ima zavarovanec tako dolgo, dokler začasno ni sposoben opravljati del, ki jih ima določene v okviru opisa del in nalog v sklenjeni pogodbi o zaposlitvi, oziroma dokler z dokončno odločbo zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ni ugotovljena določena kategorija invalidnosti in priznane določene pravice iz navedenega naslova. V invalidskem postopku, kamor vas bodo sedaj verjetno napotili se bo ugotovilo kakšna je vaša zmanjšana zmožnost za zagotovitev oziroma ohranitev delovnega mesta oziroma za poklicno napredovanje. Predlagam, da glede na vašo starost, razmislite tudi o morebitni poklicni rehabilitaciji v okviru katere bi se lahko usposobili za drugi poklic ali delo, tako, da bi se lahko ustrezno razporedili oziroma vključili v delovno okolje pri vašem delodajalcu.
Morebitna invalidnost se ugotavlja v posebnem postopku pri zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, kjer vas po pridobitvi ustrezne medicinske dokumentacije pregleda invalidska komisija, ki je ponavadi sestavljena tako, da so v njej ustrezni strokovnjaki s področja kjer ima zavarovanec glavne zdravstvene probleme. Komisija izda izvedeniško mnenje o tem ali pri vas obstoji invalidnost in kakšne kategorije in tudi ali obstoji pri vas morebitna telesna okvara in v kolikšnem odstotku.Postopek za uveljavljanje pravic iz invalidskega zavarovanja se začne po navadi na predlog osebnega zdravnika, ki izpolni posebni obrazec in navede tudi svoje mnenje glede vaših zdravstvenih problemov in vaše delazmožnosti.
Delodajalec mora delavcu, kateremu so z dokončno odločbo priznane pravice na podlagi invalidnosti II. ali III. kategorije in ima sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas na območju Republike Slovenije ponuditi opravljanje drugega dela na delovnem mestu v skladu z njegovo preostalo delovno zmožnostjo ali strokovno izobrazbo oziroma usposobljenostjo oziroma mu zagotoviti poklicno rehabilitacijo ali delo s krajšim delovnim časom od polnega, razen v primerih, ko mu skladno s 102 členom Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju in predpisi o delovnih razmerjih odpove pogodbo o zaposlitvi.

Podjetje bi me dalo na čakanje,kaj bi se zgodilo z mojo razliko oziroma nadomestilom.Sprašujem ali bi jo še dobival v primeru čakanja.

LP

Vprašanje je preveč pomanjkljivo, da bi se lahko podal točen odgovor. V kolikor ste imeli v mislih nadomestilo zaradi manjše plače na drugem delovnem mestu ker ste invalid po Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju iz leta 1992 vam to nadomestilo, kot invalidu II. oz. III. kategorije pripada takrat, ko na podlagi priznane pravice do razporeditve oziroma zaposlitve opravljate preostali delovni zmožnosti ustrezno delo. To nadomestilo se izplačuje od dneva začetka dela na drugem ustreznem delu, vse dokler zavarovanec opravlja drugo ustrezno delo in se izplačuje za dneve dela ter za druge dneve, za katere imajo delavci po posebnih predpisih pravico do nadomestila plače. V primeru čakanja drugega ustreznega dela ne opravljate in do izplačila nadomestila niste upravičeni.
Lep pozdrav.

Pozdravljeni!

Rada bi Vas vprašala za moj primer. Lani sem bila operirana pod pazduho-rak neznanega izvora. Nato sem se zdravila s kemoterapijo. Sem edina zaposlena v d.o.o. v lokalu. Sedaj, ko se počasi bolniški stalež izteka mi je delodajalec rekel, da me ne potrebuje več. Pravi, da se je v dobrem letu(čas ko me ni bilo) vse spremenilo. In pravi, da daje lokal v najem. Po končani bolniški naj ne bi imela niti dneva dopusta(pravi, da mi dopusta ne bo več plačevala) in tudi regres mi naj ne bi pripadal. Zanima me ali mi letošnje leto pripadata regres in dopust. In ali me lahko vrže iz službe?

Hvala in LP

Delodajalec lahko delavcu odpove pogodbo o zaposlitvi iz poslovnega razloga, torej , če je prišlo do prenehanja potreb po delavcu zaradi ekonomskih, organizacijskih, tehnoloških, itd. razlogov, ki so na strani delodajalca, vendar mora obstajati utemeljen razlog, ki onemogoča nadaljevanje dela pod pogoji iz pogodbe o zaposlitvi med delacvem in delodajalcem. Sam postopek mora biti tudi pravilno izpeljan in izražen v pisni obliki kjer delodajalec obrazloži odpovedni razlog ter delavca opozori na pravno varstvo in na njegove pravice iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti. V vašem primeru naj bi šlo za redno odpoved pogodbe iz poslovnega razloga in v takšnem primeru mora biti upoštevan odpovedni rok, razen če sestranki ne dogovorita namesto tega o ustreznem denarnem povračilo in imate tudi pravico do odpravnine, ta pa je odvisna od vaše povprečne plače in števila let dela pri delodajalcu. Za letošnje leto vam seveda pripada regres in pravica do letnega dopusta. V vašem primeru, kakor je to lahko razvidno iz skopega opisa, naj bi vaš sedanji delodajalec lokal oddal v najem, tako, da bo prišlo le do spremembe delodajalca in v takšnem primeru preidejo pogodbene in druge pravice in obveznosti iz delovnih razmerij, ki so jih imeli delavci na dan prenosa pri delodajalcu prenosniku, na delodajalca prevzemnika.

Predlagam, da ste zelo pozorni na ravnanja vašega delodajalca, da ne boste oškodovani.

New Report

Close