Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija delno zamašen nos

delno zamašen nos

Pozdravljeni!

Že leta imam težavo z nosom in sicer takšno, da mi je vedno samo ena nosna odprtina zamašena. Ni zamašena vedno ista odprtina, ampak se nekako menjava, ne vem na podlagi česa. Med tem ko pa je ena odprtina zamašena, lahko na drugi normalno diham. Do sedaj se še nisem posvetoval z zdravnikom, saj sem kljub temu lahko normalno dihal, vendar zdaj, v poletnih časih imam še nekoliko bolj zamašeno, včasih tudi obe odprtini (najbrž zaradi alergije na cvetni prah) in vseskupaj postaja nekoliko moteče, še posebej ko se vležem spat.
Opazil sem, naprimer ko ležim na levem boku, da se mi odmaši desna odprtina ter zamaši leva in obratno, ko se vležem na nasprotni bok.
Pred kratkim sem v lekarni kupil kapljice za nos “OPERIL”, katere sicer delujejo, odmašijo se mi obe odprtini, vendar le za nekaj ur. Potem pa je vse po starem.
Zanima me ali obstaja kakšna “terapija” pri kateri bi sam ukrepal ali pa mi ne preostane drugo kot obiskat svojega zdravnika?

Za odgovor se Vam v naprej zahvaljujem!
Lep pozdrav

pozdrav….

Pri določenem številu ljudi je ta pojav normalen in se imenuje nosni cikel(izmenično mašenje in odpiranje ene od nosnic),ko se uležemo je normalno da se nosna sluznica zadebeli,zaradi tega se stanje še dodatno poslabša,če pa ste alergični pa je stanje lahko hujše,v tem primeru priporočam pršilo za nos(Tafen-nasal,nasonex,flixonase…)

Lp Dr.I.B.

Možno pa je tudi, da gre za ukrivljen nosni prekat (vsaj v mojem primeru je bilo tako, pa sem imel zelo podobne simptome).

Pozdravljeni,
sem zaskrbljena hči, ki jo vedno bolj skrbi za mamo. Namreč – mama kašlja in je hripava. Kašelj se je začel nekje pozimi po klasični zimski bolezni (prehlad) in kar noče ponehati. Zdaj se celo še stopnjuje in glas ima hripav. Saj je vmes šla k zdravniku, pa niso ugotovili nič posebnega, razen nekaj nepravilnosti v ščitnici (vozliček v ščitnici, čaka na izvide biopsije). Sedaj čaka na pregled grla, vendar mene že zelo skrbi, kajti mama je prepričana, da gre za raka grla ali glasilk. Dejstvo je, da je grlo nič ne boli, da jo požgečka v žlički (med prsmi) in potem kašlja. Kašelj je suh in je močneje prisoten v zaprtih prostorih, zunaj kašlja veliko manj. Tudi hripava je zadnje čase, zdi se, da je to nekako povezano s kašljem. Ponoči ne kašlja. Na levi strani vratu se ji je pojavila nekakšna izboklina, ki pa se ne premika in na otip ni podobna kakršni koli buli.
Se opravičujem če je bilo tako vprašanje že kje postavljeno in se tudi opravičujem, če sem zadevo predstavila povsem zmedeno. Vem, da se brez pregleda pri zdravniku težko karkoli reče, ampak če mi verjamete ali ne, se mi zdi čakanje na pregled kot mučenje na natezalnici in edina misel od zjutraj do zvečer je seveda na najhujše.
Hvala lepa za kakršen koli odgovor, če mi ga na podlagi mojih navedb sploh lahko podate. Zaskrbljena hči

Dr. ORL pravi, da je (delno) zamasen nos “normalen” in ga enaci z ‘nosnim ciklom’ (‘nasal cycle’).

Vendar ta ‘nosni cikel’ po definiciji naj ne bi zaznali (in gre v tem primeru za nekaj drugega):

Jasno, v tej temi pisem, ker imam tudi sam podobne probleme (in se mi ne zdi normalno, da se zaradi zamasene nosnice zbudis ob 03:00 z odprtimi, suhimi usti, lovec sapo).

Prosim za pomoc dr. ORL, saj imam vedno zamaseno le levo nosnico (DESNO pa so pred 1 letom popravili na ORL v Ljubljani in je super). Avamys sem prenehal jemati po nasvetu osebne zdravnice, saj menda tudi le-ta “kortikosteroid” ni primerno jemati vec mesecev.

Nosnici (leva in desna ) sta ločeni s pregrado ali pretinom. Če so vam ob operacij povečali desno stran, je lahko na ta račun manjša leva. Lahko, lahko pa so še drugi vzroki in vsekakor jih lahko ugotovimo le s pregledom.. Še vedno pa velja, da je spodnja nosnica vedno slabše prehodna, zato najverjetneje spite na levi (in je zgoraj dobro prehona stran nosu….) in ne morete spati na desni (ker je zgoraj ožja). Pomaga tudi višje vzglavje .

LP,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

New Report

Close