Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Zobna protetika Delna proteza?

Delna proteza?

Spoštovani,
zgoraj desno mi manjkata dva zoba, 6 in 7, medtem ko je na 5 že bila lani izvedena apikotomija, kar pomeni da je petica tudi že bolj slaba in vprašanje kakšna prihodnost jo čaka.
Glede na to, da imam desno spodaj še vse zobe oz. mostiček, je ugriz sedaj malo slabši.

Ne želim se odločiti za implantante, mi zdravje tega ne dopušča, kakšna je lahko še rešitev?
Proteza?

Hvala in lep pozdrav.

Pozdravljeni,

obstajajo samo relativne kontraindikacije za implantate (so možni, vendar je njihovo preživetje slabše npr. parodontalna bolezen, kajenje, diabetes; pri težavah s srcem ali krvjo pa predhoden posvet z lečečim zdravnikom). Edina relativna kontraindikacija, pri kateri bi jaz implantate resno oddsvetovala je predhodno zdravljenje z bifosfonati (rak prostate, menopavzna osteoporoza..).
Če pregledava vaše možnosti: snemna delna proteza
preživetje v ca. 10 letih: z ulito bazo (naslonke in zapone) 30%
z attachementi: odv. od tipa – med 30-80%
konusi (ki pa so verjetno pri vas, ko imate veliko nosilcev nepotrebni): 80%
fiksen most: vezava 3-4-5 in člen 6 (pri čemer mora od apikotomije miniti vsaj 6 mesecev in RTG mora pokazati izboljšanje)_: preživetje v 10 letih ca. 80%
Posvetujte se z zobozdravnikom in premislite:: 1 implantat s krono reši ves problem, finančno je podoben ali cenejši od opisanih rešitev.
LP Andreja

New Report

Close