Najdi forum

delitev premoženja-izvenzakonska skupnost-kaj naj?

pozdravljeni,

s partnerjem s katerim živiva v izvenzakonski skupnosti cca. 14 let, se bova razšla. pred tremi leti sva kupila stanovanje, na skupni kredit, ki je zavarovan s hipoteko. v zemljiški knjigi sva lastnika vsak do 1/2. kredit plačujeva oba.
partner se ne želi izseliti, pravi, da naj najdem ugodno rešitev, in naj se izselim. zmenila sva se, da bi odstopila od kredita, on pa bi me izplačal, prav tako si deliva opremo na polovico. bila sem tudi na banki, kjer sem povedala, da želim odstopiti od kredita, pa se je pojavil problem, da partner sam tega kredita ni plačilno sposoben odplačevat, glede na njegove dohodke. edina opcija ki so mi jo predlagali na banki je, da sama prodava nepremičnino, poplačava kredit, si razdeliva kar ostane in greva vsak svojo pot. težava je v tem, da partner stanovanja ne želi prodati. kaj mi preostane? morda tožba?
prosim za nasvet.

No, rešitev morata poiskati oba, kaj se to pravi, da vse delo prepusti tebi. Ker gre tudi zanj, naj se malo pomuja in gre povprašat še po drugih bankah – z novim kreditom za daljše obdobje lahko poplača starega, na primer.
A potem še vedno ostaja vprašanje, kako te misli izplačati? Ker očitno neke skrite zaloge nima.
Ti lahko enostransko odstopiš od kredita ali si ujeta v pogodbo, ker partner ne more prevzeti celotnega kredita?

enostransko ne morem odstopiti od pogodbe, ker je vse preko notarja sklenjeno in overjeno, on bi dejansko moral najti drugega soplačnika, tako so mi rekli na banki. možnost je seveda, da se da vlogo za to pri isti banki, da bi vzel nov kredit na daljše obdobje. to bova probala, kaj pa drugega. izplačat pa bi me tudi moral, saj si moram tudi sama zagotovit stanovanje, ki bo primerno tudi za otroke, torej v garsonjero sigurno ne bom šla.

po mojem bi se našla rešitev, nekaj sigurno.

ta njegov način se mi zdi skrajno egoističen, je pa to morda le trenutno, saj je ločitev občutljiva zadeva. imava dve hčerki, morda bo prišlo v poštev celo skupno skrbništvo, ne vem, rada bi se odselila nekam blizu, da bi ohranila okolje v katerem smo sedaj. zmenila sva se, da bova delala vse v dobro otrok, da ne bo prehudo zanju. starejša se bo itak lahko sama odločala (14 let), kje bi živela, tamlajša pa bi bila pri meni. nikakor nočem ovirat otrok pri stikih ipd. rada bi samo rešila to situacijo, za dobro vseh štirih, pa da midva zaživiva vsak svoje življenje, ker enostavno skupaj ne gre več.

Nič se ne sekiraj, če on noče prodati stanovanja. Če si se odločila za ločitev, vloži tožbo na sodišču. Če še potem ne bo hotel, ga bo sodišče prisililo v prodajo stanovanja. Ne gre kar tako, jaz ne bi, ti pa kakor hočeš. Najbolj enostavno je, da stanovanje prodata in gresta vsak svojo pot. Daj mu nek rok, potem pa pelji stvar sama dalje preko sodišča. Seveda pa bo stvar dražja, zate in zanj.

tašinka hvala za nasvet..

sicer sva pa v izvenzakonski skupnosti, a potem isto lahko dam vlogo-tožbo na sodišče?

Pozravljeni !!

Živita že 18 let na kmetiji njegovih staršev.Stanovanje sta si skupaj ustvarila v zgornji etaži hiše,vsak s svojo službo in v tem času sta se jima rodila dva otroka,vendar nista poročena. Nimata nobenega kredita in vse premoženje je še v lasti njegovih staršev.Tako,da živita od svojih dohodkov. Kako se razdeli premoženje v primeru ločitve in v kakšni vrednosti njej pripada delitev premoženja !!

Prosim za odgovor in hvala

v primeru ločitve se prihranki, avti ali kar je še drugega deli na pol. kar se stanovanja tiče, lahko zahteva povrnitev vlaganja, ampak glede na amortizacijo najbrž kaj veliko ne bo dobila. Upam, da je vsaj prihranila kaj v teh 18 letih na račun zastonjskega bivanja.

New Report

Close