Najdi forum

Pozdravljevni,sem lastnik stanovanja in zivim z zunaj zakonsko partnerici cca 2 ,5leti imava enega otroka 2leti. Stanovanje sem kupil pred 4 leti od odskodnine ki sem jo dobil od hude prometne nesrece,ga kompletno adaptiral in opremil razen spalnice(1000€) ki jo je ona,sedaj me zanima do cesa je ona upravicena. Stoske placujem jaz ker je ona nezaposlena.. Lp in hvala za odgovor

Stanovanje je izključno tvoja last, ker je bilo kupljeno preden sta začela živeti skupaj. Ona ima pravico do vračila vloženega deleža v spalnico.

Pozdravljena,hvala za odgovor.. Stvar je taka da sva ze nekaj casa skupaj(8let) zanima me ce je ona upravcena kaj do tega stanovanja ki sem ga jaz pridobil in prisluzil na svoji muki… Lp in hvala se enkrat..

Predlagam ti, da se oglasiš pri odvetniku, itak ga boš verjetno kasneje potreboval.

Pozdravljeni

Z partnerko se razhajava. Pri njenih starših sva si uredila mansardno stanovanje. To pomeni od prezidov, elektrike, vodovoda, skratka vse. Velikost okoli 110 m2. Pred petimi leti sva se kupila vikend, ker naj bi imeni nekaj nasega. Za vikend plačujem kredit 300 evrov. Nekaj sva ga obnovila, nova kuhinja. Zdaj pravi da me ne pripada nic od stanovanja, ceprav smo vecino denarja vlozili jaz in moji starši. Tudi v vikend isto. Jaz imam se 50000 za odplacat vikend, ki ni komunalno urejen. Ona pravi da mi isplaca le kredit za avto, ki ga je dvignila ona.
Se pravi 6000 evrov.
Njej ostane komplet stanovanje ki je primerno za bivanje, proti vikendu, ki ga bom odplaceval se 15 let s tem da ni primeren za bivanje.

Kaj svetujete

Lep pozdrav imam tehnično vprašanje glede delitve premoženja.
Pravkar sem se po 20. leth zakona ločil, in sedaj me čaka še delitev premoženja.
Stvar je sledeča, pred poroko sem spodnji del hiše, ki je bila v lasti mojih staršev uredil stanovanje(voda, ogrevanje, kopalnica, tlaki) praktično vse razen opreme in pohištva. Partnerica je pred poroko kupila kuhinjo in njen brat je položil laminat ( po besedh brata je to bilo njegovo poročno darilo za naju, po njenih beseda sedaj trdi, da je to ona plačala). Nato sva si z denarejem, ki sva ga dobila kot poročno darilo opremila stanovanje in nato počasi z denarjem ki sva ga zaslužila( na začetku sem imel samo jaz prihodke, on ja bila brezposelna in je šele po nekaj letih dobila službo) opremljala in vlagala v stanovanje. Nato je moj oče zbolel in je razdelil premoženje med mano in sestro in mamo. Jaz sem postal lastnik spodnjega stanovanja kjer sem živel z družino, vendar pod pogojem, da izplačam sestro, tako, da sem najel kredit in sestro odplačal.
Kot sem po forumu brskal sem videl ,da dedovanje ne spada pod delitev premoženja. In se ne deli.
Kako je pa z kreditom, ki sem ga izplačeval sestri, da sem postal lastnik tega stanovanja, ali se mora ta kredit tudi delit na pol, ali ne, ker je bil v sklopu dedovanja.

Hvala za odgovore.

Tole je laičen forum, namenjen bolj čustveni plati ločitve, ne toliko tehnikalijam okoli delitve premoženja.
Imaš prav, dediščina ne šteje kot skupno premoženje, vendar ti nisi vsega dedoval, temveč si del stanovanja moral odkupiti od sestre. Ta del pa se šteje kot skupno premoženje, ne kot dediščina.

Predstavljaj si, da bi dediščino dobil izplačano v denarju … Če bi hotel kupiti dovolj veliko stanovanje, bi na primer moral še dodati nekaj denarja. Znesek dediščine se ne bi upošteval kot vajin skupni prispevek, dodaten denar (gotovina od vajinih prihrankov ali posojilo) pa bi bilo vajino skupno premoženje. Enako je pri dotičnem stanovanju. Del kredita, ki je bil že poplačan, se deli na pol med vama.

Če del hiše, v katerem sta si urejala stanovanje, ni bil prepisan na partnerko oziroma vaju, se moraš s svojimi zahtevki glede vlaganja obrniti na njene starše kot lastnike. Ne vem pa, kako uspešne so takšne tožbe.
To, kar so vlagali tvoji starši, se lahko tolmači kot njihovo darilo obema, ne samo tebi.
Če se s takšno delitvijo premoženja ne strinjaš, daj protipredlog. Verjetno boš moral najeti odvetnika in začeti tožbo.

hvala za odgovore.

Spostovani.
Moj partner je dobil neko zensko in se preselil k njej. Do hise, garaze in vsega, imava pravico vsak do polovice. Vendar je partner na lepem vzel (ukradel, ko me ni bilo doma) VSE dokumente od hise, za sluznostno pravico do ceste in rezervoarja za pitno vodo, ki si ga delimo s sosedi. Gradbeno, lokacijsko, notarske listine o nakupu zemlje, izmeri ze zgrajene hise, DURS davkov, VSE odrezke od placanih poloznic za kakih 15 let, moje dokazilo o maturi…
Nicesar vec nimam.
Premozenje se ni uradno razdeljeno.
Policija pravi, da ne more nic.
Res lahko to stori???
Hisa je brez dokumentov.
S sinom se prebivava tam, ne nasprotujem temu, da ga izplacam. Vendar ne moreva na vrat na nos ven, ker se je gospod na lepem spomnil da naju bo zavrgel.
Kaksne so sploh moje pravice do dokumentov od hise?! Kaj naj storim, da jih dobim nazaj? Tukaj so mu na razpolago, ima kljuc od hise, lahko pride kadarkoli, ker je pac solastnik.
Toda on je to izrabil, da ima moc nad menoj.
Prosim, pomagajte.
Najlepsa hvala!!!

Objava čaka odobritev

Odgovor na objavo uporabnika
suzy26 , 11.07.2006 ob 08:14

O tem pa odloča sodišče v pravdnem postopku na podlagi predloženih dokumentacij…

Kaj v primeru, ko je premozenje razdeljeno na delez 35% in 65% in pride do prodaje na dražbi, oseba s 35% ne želi da se stanovanje proda ker v njemu živi? Jo lahko ven vrže in ali sploh ima še kaksno moznost razveljavitve oz. pritozbe na prodano premozenje?

New Report

Close