Najdi forum

Večina umsko prizadetih grabežljivcev se ob ločitvi loti reševanja premoženja in še posebej gotovine za vsako ceno, če je potrebno tudi preko trupel. Ponavadi si najdejo neke razloge in priče in še kaj, ter poskušajo celotno zadevo opravičiti, če je pa le možno pa jo celo naprtiti na tvoja ramena. Račune ponavadi “očistijo” že pred ločitvijo in dvige gotovine opravičujejo z vsemi mogočimi skupnimi stroški in vlaganji.
V tvojem primeru je dotični gospod sposoben na sodišču trditi, da so vama sorodniki denar posodili in ga je sedaj vrnil, jih predlaga kot priče, oni zgodbo potrdijo in ostala si z dolgim nosom. Mislim, da niti nočeš vedeti kako daleč je nekdo sposoben lagati za peščico evrov. Delitvi prihrankov se bo zagotovo poskušal izogniti.
Sodišče ni sposobno razpoznati kaj je resnica in kaj laž, oziroma zanje to sploh ni pomembno. Važni so le dokazi, pa četudi so lažni.

Pozdravljeni.

Imela bi eno vprašanje glede delitve premoženja ob ločitvi. Leta 2006 sva s partnerjem – takrat fantom – kupila parcelo (na vsakega je pisana polovica), na kateri sva začela sama graditi hišo. Denar za nakup parcele je šel iz njegove strani, saj je bil takrat že zaposlen, jaz pa študentka. Takoj za tem sem sama uspela pridobiti manjši kredit za začetna gradbena dela. Tega sem sama odplačala po 3 letih. Moj partner je v tem času vlagal v gradbni material, jaz sem plačevala približbo polovico nakupov hrane, za gospodinjstvo sva skrbela oba enako. Gradila sva vse sama – čisto vse, razen strehe (tudi opeko sem nosila okoli, pripravljala malto,…); zraven nisem bila le, ko sem morala študirati za izpite – kar ni bilo dostikrat. Leta 2008 sem pridobila službo, pa sva se odločila, da sama varčujem za poroko in poročno potovanje, on pa bo vlagal v hišo. Delala sva še vedno vse sama – in skupaj (to lahko potrdijo vsi sosedje, kjer gradiva). Stroške prehrane – nakupov v trgovini – sem prevzela nase, on je plačeval račune. Leta 2010 sva se poročila in od takrat dalje sem tudi sama varčevala še za hišo – nakup oken je bil iz moje strani, plačujem vso hrano, tudi nekaj več kot on, sama skrbim za gospodinjstvo.
Sedaj pa problem – letos je na vidiku ločitev (mož se je naenkrat sam odločil (po skoraj 13. letih skupnega življenja), da ne more biti več z menoj, da hoče popolno spremembo življenja).
Po totalnem prvem šoku sem nato zahtevala, da mi izplača polovico vrednosti hiše (hiša še ni dokončana – je v 3. gr. fazi), da se lahko odselim iz stanovanja, ki je last njegovih starih staršev, na svoje. Problem je, da nisva prijavljena na istem naslovu, čeprav živim tam že 12 let (in sva tako v skupnem gospodinjstvu že 12 let, kar lahko potrdijo vsi sosedje) -> na začetku sem bila prijavljena na tem naslovu (njegovih starih staršev) kot na začasnem naslovu, kasneje pa si nisem spreminjala začasnega naslova na stalnega (naslov sem si želela spremenit šele, ko bi se selila v drug kraj, v hišo, ki sva jo gradila).
Mož se s tem izplačilom (polovice vrednosti hiše) ne strinja – pravi, da se želi najprej ločiti, nato pa prodati hišo, kjer bi si delila vse na pol oz., da celo želi z računi dokazovati, da je večji del vlagal v hišo sam. Sama ne želim podpisati ločitvenih papirjev dokler ne rešiva premoženjskih stvari. Je to moja pravica – da ne podpišem dokler se ne rešijo premoženjske stvari? Ali ima morda on res pravico do večjega deleža hiše (pri gradnji nama je eno leto pomagal zraven še njegov oče in 2 leti moj oče; ostalo sva v večji meri delala vse skupaj. Oba sva na začetku finančno prispevala po posameznikovih zmožnostih in to za različne stvari – eden za hišo, drugi za gospodinjstvo in hrano (je pa res, da ima on 2x višjo plačo kot jaz, pa tudi avto na leasing ima (pridobljen v času zakonske zveze); jaz nimam avta), ko pa sva se poročila pa so moji prihranki šli ravno tako za hišo – celo sedaj imam prihranek na računu, ki sem ga nameravala vložiti v elektriko in vodovod v hiši – pa sedaj ne bo prišlo do tega)? Ali imam, glede na navedeno, pravico zahtevati polovico vrednosti hiše? Je res nujno, da se hiša najprej proda in se potem deli vrednost na pol (ker to lahko traja še nekaj let, sama pa si težko privoščim bivanje v podnajemniškem stanovanju – doma, kjer imam stalni naslov pa ni več prostora zame) ali lahko zahtevam izplačilo polovice hiše na podlagi ocenjene vrednosti hiše? Skrbi me tudi zato, ker mož pravi, da ima namen odit v tujino – za stalno – in si res ne želim ostati ločena s polovico hiše v moji lasti, ki je ne bi mogla prodat, medtem, ko bi bil on morda nekje v Ameriki, sama pa med tem bi ne imela kam – kot podnajemnica bi zelo težko shajala skozi mesec.
Hvala za odgovor.

Pozdravljena Kate!

Svetujem ti, da na hitro ne narediš ničesar. Počasi…. posvetuj se z odvetnikom, povedal ti bo, da zadeve niso tako črno – bele, kot bi jih rad videl tvoj bivši partner.
Hiša – pridobljena je v času skupnega življenja, ugotoviti je treba tvoj delež, ki ni tako majhen, kot ti on skuša prikazati. On ima svoje razloge za to.
Zdi se mi, da ima tvoj že nekje kakšne nove načrte… morebiti že ima kakšno novo in bi želel na hitro urediti. Njemu se mudi, tebi pa ne, zato se mu ne pusti in mirno zahtevaj svoje pravice. Če te bo na koncu tožil za ločitev, bo sodišče ugotavljalo delež.
Beri, veliko beri. Obstaja ogromno dobrih knjig za pomoč.
Pojdi med ljudi, pogovarjaj se, veliko je takih, ki imajo enako izkušnjo in te lahko obogatijo.

Želim ti, da bi čimbolj zaupala vase. Nisi ti kriva, ti si taka, kot si in si vredna ljubezni. Tole je priložnost za rast in spoznavanje sebe, ki jo lahko zelo dobro izkoristiš. Videla boš, česa vsega si zmožna in znala se boš postaviti zase, ko bo potrebno. Pozitivno glej naprej, to ni konec pač pa nov začetek! Srečno!

Hvala, ti za prijazne besede.

Ja, res ne poskušam narediti nič na hitro – poskušam se prepustiti toku – vse pride ob pravem času. Na srečo sem v soboto našla čudovito knjigo, ki mi res zelo pomaga pri tej preizkušnji. Če ni narobe, bi jo izpostavila z naslovom (Razveza – začetek novega življenja, od Debbie Ford). Začela sem jo brati in res, toliko kot pa mi ta knjiga daje, mi ni dala še nobena. Ob pravem času mi je prišla v roke in mi že zdaj zelo pomaga pa sem šele na začetku branja – spremeni ti pogled na vso situacijo in ti pokaže kako lahko hude in težke stvari postanejo lažje in mogoče. Meni je zelo všeč in mislim, da jo je vredno prebrati – sploh, ko si v takšni situaciji, kot sem se znašla sama. Zato tudi posredujem naprej njen naslov – naj še komu drugemu pomaga, ne le meni.
Iskreno hvala za podporo. 🙂

Pozdrav vsem,

sočustvujem z vsemi napisanimi zgodbami. Težko je tem zanikarnem času živeti. Sploh pa če doma nima nobenega suporta. Tudi nama s partnerjem zelo slabo kaže. Živim pri njemu, naredila luštno stanovanje, zdaj pa bi vsi radi od mene, da postanem predpražnik.

Preselila bi se nazaj domov in tam uredila garsonijero. Zanima me, kako se lahko zaščitim, še predenj kaj vložim notri. Brat je mamin skrbnik (mama ni več opravilno sposobna). Lastnica hiše je ona. Zanjo skrbiva oba. Imava sestro, ki naju ne obiskuje, vendar je predkratkim izjavila, da bo že enkrat dobila zaslužen delež iz hiše. Torej bi jo morala z bratom izplačati, vendar od kakšne vrednosti hiše.

Jaz imam namen menjati streho, opremiti stanovanje kuhinja/dnevna/kopalnica/spalnica.

Prosim za nasvet.

Lp

Najslabši možno načrt. Moj nasvet: opusti ga in začni razmišljati v drugo smer.

živjo zanim me trenutno sem poročena imava hčerko živimo v najemniškem stanovanju in ker mi je prodal moj avto par let nazaj je kupil 2 avta eden za njega in eden za mene in hčerko. zanima me kako se lahko zaščitim dokler ni ločitev uradna in po ločitviji da nama s hčerko ni treba iz stanovanja in da on financira najemnino ter stroške dokler ne dobim službo,saj trenutno sem tri leta doma s hčerko in nimam nobenih dohodkov.tako da če naju zapusti in se ločiva lahko gremo samo na cesto s hčerko.zanima me pa tudi kako se zavarujem da mi ne mora vzeti avto in da ga registrira saj konec meseca poteče registracija in noče napisati na moje ime? zanima me pa tudi kako se lahko zasščitim da dobivamo denar od njega kater nam pripada od dneva vložitve vloge za ločitev do uradne ločitve?saj do takrat smo s hčerko brez denarja.

Sama sem v podobni situaciji.
Uradno ločena,skrbnica 3 otrok,preživnino zaenkrat plačuje,stiki so tako tako.
Zataknilo se je pri premoženju.
Sumila,da je stopila v njegovo življenje druga oseba,na koncu se je pokazalo da je bil sum upravičen.
Denar na računu varčevalnem, 2 avta slabši pisan name vrgel kupoprodajno pogodbo stran, svojemu sorodniku je posodil denar, posodil ga je tudi društvu od obeh denar vrnjen, samo ga je dal na osebni račun.
Njegova plača3 večja od moje, se zavedam da je on lahko varčeval, kupoval zemljo- gozdove. Parcela zazidljiva ( kupil jo je v času ko sem se jaz prijavila na njegov naslov) tukaj verjetno nimam kaj tečnarit za delitev, ker še nisva bila poročena. Orožje ga je tudi dosti.
Ponuja mi znesek za 12 let zakona( plačilo,da ti slabo postane).
Kar je bilo pa še drugih stvari je pa vse odnesel ( vredne tudi).
Imam odvetnika, ki poizveduje o vseh nepremičninah, denarju… Enostavno ne gre nikamor, v pravni sistem pri nas pa ne zaupam več. Potrditev že pri ločitvi, da močnejši zmaga.
Sem skopa s podatki.
Glede na to napisano bi punce, ki imate že postopek dalj časa kaj komentirale na to moje stanje.
Lp

Dokler ločitev ni uradna, sta poročena in je dolžan skrbeti zate in seveda za otroka.
Kako daleč pa sta s postopkom? Si vložila ti tožbo ali sta dala sporazumno vlogo? Ti zahtevaj preživnino tudi zase, saj ti morda pripada.
Glede ostalega ga ne moreš popolnoma ničesar prisiliti – ne da plačujejo najemnino ne da ti prepusti avto. Avto lahko zahtevaš pri delitvi premoženja. Ampak to so vse dolgotrajni postopki. Torej, najprej povej, kako se sploh ločujeta, kaj sta že naredila od potrebnega postopka, potem ti lahko svetujemo dalje.

spostovani.
s fantom greva narazen po 14 letih. nimava otrok. pred tremi leti sva zelo poceni kupila stanovanje in ga luksuzno popravila in opremila. stalni naslov sva prijavila lani. v zemljisko knjigo sem vpisana kot 31-odstotni lastnik. ali lahko zahtevam, da mi ta delez izplaca po trzni vrednosti (in kako do le te priti), in ne dejanskem vlozku v stanovanje? kaj, ce tega ne bo zelel storiti? je premozen in ne zdi se mi fer, da bi po vsem, kar mi je naredil, poleg tega pa bom jaz tista, ki bo pristala se na cesti, brez doma, na moj racun se zasluzil. prosim, pomagajte. hvala.

Kaj sta dorekla za zdaj?
Razumem tvojo stisko, ampak popolnoma nemogoče je napovedati, kako se bo razpletlo. Sodišča ne odločajo fer, ampak glede na prepričljivost odvetnikov (in dejstev). Ti lahko zahtevaš karkoli, tudi večji delež od tega, zapisanega v ZK, kaj boš pa dosegla, je pa drugo vprašanje. Tako ali tako potrebuješ odvetnika, če se ne bosta uspela dogovoriti.
Pa še to – tožbe za delitev premoženja trajajo zelo dolgo, tako da boš morala v vsakem primeru poiskati vmesno rešitev in si ne moreš privoščiti večletnega čakanja na znesek.

Pozdravljeni

Mene pa zanima sledeče.Moja bivša žena me toži za delež hiše.Da na kratko razložim.Bila sva poročena 14 let,imava 3 otroke….26,25,20,vse so punce.Žena me je zapustila in šla živet z družinskim prijateljem na drugi naslov. Pustila mi je 3 mladoletne otroke in nikoli dala niti centa za njih.Nikoli ni bila v službi,vse sem vzdrževal sam s pomočjo mojega očeta.Ker nikoli nisva nič imela…živeli smo v hiši in moj oče z nami,ter oče je vseh 14 let plačeval najemnino in vse položnice.Eno leto preden je šla,smo morali hišo odkupiti.Lastnika na pol sva bila midva z očetom.Se pravi,živela je samo eno leto v odkupljeni hiši.Jaz sem imel kredit na hipoteko in sem ga redno odplačeval.Ker sem izgubil službo ,sva bila z očetom prisiljena hišo prodati.Zanjo sem bil dolžen še 18.000 evrov.Prodala sva jo za 35.000evrov.Se pravi,da sva imela vsak cc18.000 evrov.Na dan prodaje sem z vso kupnino odplačal še hipoteko in ostalo mi ni niti centa.
Ona ima vse te dokumente,kjer je to zelo jasno razvidno.Ona hoče sedaj polovico….8750 evrov…se pravi polovico mojega dolga.Imam svojega odvetnika,ki pravi,da ni šans,da kaj dobi,ker je ni bilo več z namo,ko sem jaz odplačeval hipoteko….Ampak mene sedaj skrbi sodišče.Glede na to kar slišim,me kar zmrazi,ker tudi tam ni pravice…..Na sodišču imava ta mesec 26.8. in me zanima vaše mnenje.Kar stisne me,če pomislim,da lahko sodnik odloči v njeno korist.Od kje ji naj kaj dam.Pustila nas je in šla….sedaj pa ji še naj dam nekaj kar sam nimam.Prosim vas za vaše mnenje.
Lep pozdrav
Pepi

Po logiki stvari bi moral imeti tvoj odvetnik prav oziroma bi kvečjemu lahko trdila, da je prispevala k odplačevanju tisto leto dni, ko je bila hiša že lastniška in je še živela z vami.
Njen odvetnik gotovo trdi drugače in gotovo zna to tudi nekako utemeljiti. Žal pravica na sodišču ne deluje tako, kot si mi predstavljamo s svojo kmečko pametjo. Nočem te strašiti, ampak nihče ti ne more zagotoviti, da se bo izteklo tako, kot bi bilo po logiki stvari prav. Upam pa, da se bo.

Povej, kako bo.

ja kje si pa sedaj? tale zgodbica je tako izmišljena, da je težko karkoli pametnega napisati. če ti je pustila mladoletne otroke, se je to moralo zgoditi vsaj 8 let nazaj?

O ljubi bog,da si bi pa takšne stvari nekdo izmišljeval….preveč sem pretrpel,da bi tukaj lagal in nakladal.
Ja to je bilo pred 8 leti!!!!!!Takrat nas je pustila in šla.Takrat je bila najstarejša hčera glih pred polnoletnostjo.Obljubila je,da bo vložila ločitev ,ko je šla in je ni!!!Zato sem jo jaz pred 3 leti!!!In 3 leta nazaj sva tudi z očetom prodala hišo….po moji ločitvi!!!Sedaj me ona toži za premoženje,ki ga nikoli ni bilo…..vsaj njenega ne…..saj je v odkupljeni hiši živela samo 1 leto!!!!Vse ostalo sem pa že napisal.Sedaj živim pri prijateljici,ki sem jo spoznal pred dobrimi tremi leti.In,če ne bi bilo nje…..bi verjetno že obupal.Mimogrede še samo to,da tudi hčere hočejo imeti izplačano dediščino!!????Morda so kje slišale,da se dediščina daje še pri živem očetu….Na mail so mi napisale,da me bodo uničile.Proti meni so se postavile,ko jim nič ni sem dal in stopile na mamino stran.!!!!Toliko v vednost.In še enkrat….To niso izmišljotine in ne laži!!!!Lep Pozdrav!!!

No, zaradi osmih jurjev pa človeka težko uničiš.

Samo … jaz bi na tvojem mestu vseeno premislila, kje se nam je zataknilo. Skrbel si za tri otroke, jih spravil do kruha, mame ni bilo blizu, pa so se zdaj, ko bi morale biti že pametne in nekaj vedeti o življenju, vse tri obrnile proti tebi? Zaradi 2000 evrov (8000 deljeno s štiri)?

A,da težko uničiš človeka zaradi 8 jurjev???Kaj naj pa premislim,saj dobro vem zakaj so se obrnile proti meni!!!Sedaj so stare 26,25,20 in nimajo niti dneva delovne dobe…..a misliš,da jim tudi kakšna 2000 jurja ne bi prišla prav????Tudi jaz sem mislil,da so sedaj odrasle in pametne in bi morale s svojo glavo razmišljati!!A očitno je to mamin vzorec,da mora moški sam skrbeti za njih in otroke!!!!Mama jih je zlahka dobila na svojo stran….saj vse 4 hočejo le denar!!!
Da dodam še samo to,da sem pred tremi leti imel ANEVRIZMO v glavi….dobro se je izteklo….so pa bile tudi posledice….po 4 mesečnem staležu sem izgubil službo in tako nisem več zmogel plačevati kredita za hišo in to je potegnilo vse za sabo….tudi to,da sva jo morala z očetom prodati!Potem sem zelo težko dobil službo….no ,dobil sem jo….ampak nič plačila!Se ti zdi,da bi lahko še ob vsem tem našparal 8750 evrov????Pa lep pozdrav!!!

Malo se pa da iz tvojega načina pisanja sklepat, kako je prišlo do take godlje.

No ja, jaz ti želim, da se ti še ta stvar dobro izteče in boš imel toliko sreče kot doslej.

Hvala za lepe želje….čeprav so polne cinizma!Bom že zmogel,če sem do zdaj z vsem tem zgural….bom še to.Ne želim pa Vam niti približno tega kar sem doživljal sam!!!
Pa lep pozdrav

Nobenega cinizma ni. Če ne vidiš, v čem vse imaš srečo, ti pa res bog pomagej no!

New Report

Close