Najdi forum

Kaj pa premoženje pridobljeno v zakonu z darilno pogodbo, in sicer polovico sem jaz dobila od tašče, polovico pa mož. Kasneje je mož svojo polovico naprej podaril meni. Prevzela sem tudi njegov hipotekarni kredit v višini polovice vrednosti nepremičnine. Bi ob ločitvi lahko še kaj zahteval?

Pozdrav.

mene pa zanima obratno – ali če po ločitvi premoženje – nepremičnina ni razdeljena med ločenca, pravica do nepremičnine kakorkoli zapade, ali se lahko to uveljavlja do konca življenja?

Če sta uradno oba lastnika – s pogodbo, pisano na oba, in oba s svojim deležem vpisana v ZK, potem to lahko tako ostane.
Če je pogodbo podpisal samo eden in drugi ni vpisan v ZK, pa je čas za vložitev zahtevka za ugotavljanje deleža pet let.

zdravo vsem skupaj

pred 9 leti naju je s hčerko zapustil mož. Ostali sva popolnoma brez premoženja (poročena sva bila 12 let). Do danes sodišče praktično še ni naredilo nič. Predvidevam, da se bo tožba zaključila čez 15-20 let.

Moja ocena je, da je zakon glede delitve premoženja napisan dobro, problem je v tem, da ga sodišče ne izvaja in je zaradi svoje birokracijo, neozivnostjo, počasnostjo totalno na strani močnejše stranke.

Najlažje je vse ukrasti svoji ženi in otroku, ju zajebavat v glavo, ne plačevat preživnine in pričakovat, da ob vsej agoniji doživljaš še agonijo sodišča in plačuješ luksuz odvetnikom. Temu lopovi pravijo pravica.

Želim vam vse najlepše.

Pozdravljeni!
Starša sta se ločila zaradi psihičnega in fizičnega nasilja,vendar se z očetom nikakor ne more dogovoriti okrog premoženja. Imata stanovanje v Sloveniji in hišo v tijini, vendar je oboje pisano na očeta. Tudi sedaj ko sta že ločena skupaj živita v stanovanju, ki pa sploh ni vpisano v zemljiško knjigo. Ko bo šel oće v pokoj namerava v tujino kjer bo lepo živel v hiši, mami pa ostane stanovanje, ki ji ga laho tudi vzamejo saj oče kot lastnik noče stanovanja vpisati v zemljiško knjigo. Živimo tudi pod neprestanim psihičnim maltertiranjem z njegove strani, tako da mati z ločitvijo ni kaj dosti naredila…še vedno teror. Kaj lahko v takšnem primeru naredita glede premoženja, da bo lahko končno zaživela brez psihičnega nadlegovanja?

Vnaprej se zahvaljujem za odgovor

Mati vloži tožbo za delitev skupnega premoženja, pripravi kup evrčkov in počaka pet, šest (pa tudi več) let, da bo zadeva rešena. Žal.

Pozdravljeni!
Vsi, ki čakate na poteze sodišča glede delitve skupnega premoženja, koliko časa je že minilo od vložitve vloge za tožbo glede delitve, oz. kako dolgo že čakate?
Sama čakam že 4 leta.
Kaj je narobe z našim pravnim sistemom, da sodišča tako malomarno pristopajo k reševanju problematike, ki je za marsikoga tudi povezana s samo eksistenco.
Sama razmišljam o tem, da bom po končanem postopku tožila državo, če bo le to mogoče. Prav zaradi časa, ki je pretekel, moje premoženje iz dneva v dan izgublja na vrednosti. Za to je vendarle nekdo odgovoren.. In vse to samo zato, ker sem bila poštena in nisem basala vsega kar mi je prišlo pod roke, za razliko od nasprotne strani.
Prav bi bilo, da bi za reševanje posamezne delitve skupnega premoženja, bil sodnikom na razpolago čas enega leta. V kolikor časovno ne bi uspeli, pa bi sledile ustrezne sankcije, sprva v denarni obliki. Zdi se, kot da svojega dela sploh ne jemljejo dovolj resno in dejansko čakajo, kdaj bo tej ženščini končno zmanjkalo denarja za pravdanje in bo obupala, ter vse prepustila bivšemu možu. Sodišču pa bo končno nehala težiti in bodo reveži lahko manj obremenjeni z delom v miru pili kavo.

Povejte, ste kaj bolj uspešni? Meni uspe ena obravnava z enim izvedencem letno, če je vse po sreči.
Vam gre kaj bolje?
Pa kaj je narobe z našim sistemom.. kje je odgovornost???
Zdi se, vsaj obnašajo se, kot da smo neka smet v družbi, ker se z bivšimi partnerji ne moremo sami uspešno dogovoriti. Kot da bi jih potem sploh še potrebovali, če bi bilo to možno.

Enako Prlečka…ločitev od leta 2006, ker se ni dalo nič zmenit po normalni poti (na mediacije sploh ni več prišel, ko je ugotovil, da se bo premoženje moralo delit po pravičnih ne po njegovih priposestvovalnih zakonih), ker niti na pozive odvetnikov ni reagiral, vložila tožbo leta 2008…no ena obravnava letno to je vse…..laži in manipulacije, sodišče lenuharkso pa sploh ničesar ne preverja in vzame laži vsake njegove priče za suho zlato. Za bruhat!!!! Vsi materialni dokazi pa seveda kažejo v nasprotno smer…voluhar pa še vedno živi v MOJI hiši (kaj čmo včasih je potrebno enostavno bežat, da ohraniš celo kožo, pa ti spet nobena institucija ne pomaga – imamo jh v državi zato, da podpirajo barabe!!!!!!) Res žalostna država…še sreča,d a smo korenine in se dobro preživimo navkljub najemnini (itak sem pa na boljšem saj ni treba več vzdrževat voluharja!)

Šeenataka,
sicer verjamem v doslednost višjih sodišč, ki niso toliko obremenjena s samim postopkom, jih ne prepičajo zlagane priče… Za njih štejejo zgolj dejstva.
Sodišča prve stopnje vedno znova nekaj mencajo in se nočejo nobeni strani zameriti in so zelo pristranska.
Da ne bo pomote, do višjega sodišča sem prispela le pri tožbi, dejansko pri tožbi mojih staršev, ki so nazaj zahtevali celotno kmetijo in tudi hišo, ki so jo sami zgradili, ampak po poroki so jo podarili nama dvema.
Za to, da sem dosegla povrnitev dediščine pradedkov,v roke staršev, smo morali prav tako do višjega sodišča. Živeli smo pravzaprav v polovici njegove hiše. In to je prav tako trajalo od leta 2008 do božiča 2012.
Mislim, da ti je jasno s kakšnim parazitom sem bila poročena. On se je hotel še s tem premoženjem celo pogajati in me izsiljevati. Oz. to premoženje mi je hotel prepustiti, vse ostalo, kar pa sva ustvarila midva, pa ostane njegovo.
Dobra logika kaj?? Da ne govorim o tem, da so tukaj še trije otroci.

A se eni tipsoni poročajo namensko, da se dokopljejo do tujega premoženja, ali kaj??

Šeenataka, ste že imeli cenilca? Na osnovi katerega leta je ocenil objekt? Nam ga je ocenil glede na leto 2008, ko je bila ločitev. Že to samo dejstvo se mi zdi nenavadno. Objekt je ja v tem času izgubil na vrednosti, za več kot 50%, tudi za to, ker je prazen. Za ta padec nisem odgovorna jaz. Tako sledi, če bom želela objekt odkupiti, bom potemtakem za svojo polovico morala odšteti kar celotno vrednost objekta, saj je današnja tržna vrednost enaka polovici ocenjene vrednosti iz 2008. Kar pomeni, da bi morala biti res popoln idiot, da bi nekaj kupovala enkrat dražje kot ostali kupci.

In potem naj bi pravniki imeli neko sposobnost razumskega presojanja in čut za pravičnost???
Imaš morda enake težave?

Pozdravljeni.

Z možem sva poročena tri lete. Nekaj mesecev preden sva se poročila (poročila sva se marca 2010) natančno novembra 2009 je možev oce zaradi nekega davka al nekaj, e vem tocno, mozu izročil stanovanje v vrednosti 70000 eurov ( torej ni bila sklenjena darilna pogodba). Sklenjena je bila izročilna pogodba. In sicer tako, da sva morala izplačati njegove brate. Enemu brata sva plačala 30000 eurov ostalima dvema pa po 5000 eurov. V izorčilni pogodbi piše tudi to, da sta lahko starsa do smrti v stanovanju oz. lahko uporabljata stanovanje. Jaz nisem omenjena nikjer. Lahkomiselna in mlada sem mislila da se bova vedno vredu razumela. Teh 40000 eurov sva plačala tako, da sva kot študenta oba zbirala denar za stanovanje. Zbrala sva 28000 eurov. Koliko je kdo prispeval ne morem tocno reci. 12000 eurov pa je meni dal moj oče.
Sedaj bi se rada ločila. Preveč je psihicnega in fizicnega zlorabljanja in ker imava majhnega otročička, ki si ne zasluzi taksnega zivljenja bi rada zazivela sama. Zanima me kakšne pravice imam….saj imam obcutek, da bi me ob sporazumni ločitvi pretental in mi denarja ne bi dal.Ali kaj pomenijo izpiski, ki sem jih obdrzala o tem koliko denarja je bilo nakazanega z mojega racuna na račune njegovih bratov?

Pozdravljeni.
Z izvenzakonsko partnerico se po desetih letih skupnega gospodinjstva razhajava. Ne sporazumno. Pred 10.leti sva kupila stanovanje. Moj vložek oz. darilo staršev (dokazila) je bil takratnih 60.000DEM, vsak od naju pa je vzel še enak znesek kredita. Stanovanje sva kasneje prodala, kupila s kreditom novega, še 1x prodala in kupila večjega. Vsa stanovanja so vpisana v ZK 50/50, prav tako plačujeva kredit vsak polovico.
Sedaj stanovanje v katerem živimo prodajava, ne moreva pa se dogovoriti glede deleža. Ali lahko uveljavljam moj večji “začetni” vložek, čeprav je vpisano v ZK, kot polovični delež obeh?

Ja, za del, ki je bil darilo lahko zahtevaš, da se izloči iz skupnega premoženja, ostalo pa se deli 50:50.

Lahko uveljavljaš, seveda, nič ti tega ne more preprečiti, ampak pripravi se na leta in leta tožarjenja, pri čemer je izid negotov. Tako da se moraš najprej resno vprašati, koliko ti dejansko pomeni teh 30 jurjev minus sodni stroški. Na tvojem mestu bi se raje skušala dogovoriti drugače (da pobereš opremo ali vzameš dražji avto, če imata vsak svojega ali kaj podobnega).
Ker se ločujeta s tožbo, bosta verjetno imela tudi sodno mediacijo, pa lahko že tam to predlagaš.

lahko da, ampak po moji izkušnji ti bodo priznali le 30k evrov, ker ne stanujeta več v starem stanovanju, ker kao niso sposobni in zakonska zveza kao ni gospodarska družba, da bi izračunali,d a to znese 25% fleta in je to danes po vseh transakcijah vredno npr 80k EUR…

Probajta se pogovorit. Dokaži ji kolikšen delež prvega fleta je bilo tvoje premoženje in kako se je le-to bogatilo, mogoče bo vsak ona fer in ti bo priznala tvoj vložek, ker sodišče ni fer in te ogoljufa. Dokazano in doživeto.

Dogovor žal ni mogoč. Moj vložek sicer priznava, vendar se izgovarja na skrb za stanovanje, čiščenje….čeprav sem sam vedno pomagal. Vztraja pri delitvi 50/50 ob prodaji. Sam sem predlagal da mi ostane denar po poplačilu kredita, kar bi ob ugodni prodaji zneslo cca 30k.
Kakšna je ponavadi praksa sodišč v takih primerih?

Strokoven in laikom razumljiv članek o tem, kako poteka delitev premoženja, najdete na tejle povezavi.

Pozdravljeni,

zanima me v primeru, ce je moz vlozil v hido ves denar in je hisa pisana na njega ali lahko zena dobi polovico hise ob locitvi? Kako je z delitvijo denarnega premozenja.. primer: zena tozi moza za doloceno vsoto denarja na podlagi izracuna vrednosti vseh poslov, ki jih je moz sklenil v zakonski zvezi. Tega denarja vec ni. Ali lahko zena vseeno zahteva polovico izplacila?

Hvala in lep pozdrav

Pozdravljeni,

vprašanje za Prlečko, če sem prav razbrala je sodni cenilec cenil objekt po tržni vrednosti za leto 2008, takrat ko sta se ločila, kaj je to običajna praksa sodišča, ali je to kateri izmed vaju zahteval?? Jaz sem ves čas mislila da gre za vrednostno cenitev nepremičnin ob vselitvi, oz. da moraš bivšega izplačati toliko kot je vložil.

Daj mi pomagaj naprej prosim, žal mi je da je zate zadeva neugodna in že nekaj časa te spremljam na tem forumu. Pri meni pa je situacija obrnjena, ločujeva se sedaj, ko je vrednost nepremičnin nizka, torej tržna vrednost je veliko nižja kot je tista prava vrednost in zame je to ugodno, vendar pa bodoči bivši mož zahteva izplačilo v znesku kot ga je on vložil, za kar pa nima nobenih dokazil, ker smo večino opravljenih del opravljali na črno ali pa v lastni režiji.

Da pa bo zadeva še bolj zakomplicirana zahteva tudi najemnino oz. uporabnino za njegovo polovico hiše, kljub temu da se je prostovoljno izselil, razpolaga s ključem in mu ni kratena pravica dostopa kadarkoli. Se je tvoj bivši morda tudi posluževal česa takega?

Če imaš na hiši začasno odredbo zaradi brutalnih laži upnika ali jo lahko na karšenkoli način legalno prepišeš oziroma obremeniš da upnik ne more do nje, obstaja kaj takega? Ker to je katastrofa kar se dogaja, še spati ne morem več…..

Kaj pa, če v času postopka ločitve – torej, tožba za ločitev je vložena, datum je določen, se pravi pred odločbo o ločitvi … če v tem času eden izmed partnerjev dobi visok znesek na loteriji. Se mora tudi deliti na pol, ali to ni več kot skupno premoženje?

New Report

Close