Najdi forum

Zanima me kako se po ločitvi delijo prihranki na bančnih računih in delnice. Stanje na kateri dan je pomembno.

odvisno od sodnika in sodnice.Jaz sem vse dokumentirala in povedala.In???V zakonu piše kar sta ustvarila z delom…To ni res upam trditi pa naj mi kdo ugovorja.Odvetnik mi je svetoval da se na sodbo višjega sodišča nimam kam pritožit.In bivši je lepo oddal ciganom jaz imam pa za plačat še visoke sodne stroške abnormalne odvetniki iz bpp so vlekel od države dolgih 6 let tako da pokasiral bodo vsi jaz pa z otroci na cesto.Preživnine pa ne dobim je gospod na bolniški in nimajo kje vzet.Lepo ima cas za kurbarijo in sprehode in premisljevanje z odvetnikom kako me spravit v polje al pa pod zemljo.Jaz moram dvema soloobveznikoma kupit potrebščine,vsak dan skuhat oprat likat delat da nas bom pozimi lahko grela in ni časa preračunavat z odvetniki kje pobrat.
Tko da dec naj dela in nosi denar domov kar vlagata vse lepo specifirat na papirju in ce se kdo smeji naj se.Velja tud za dece so tud zenske obiralke…lepo na papir čist račun duga ljubav

Še ena dilema. Kaj če se skupna nepremičnina ne proda v doglednem roku oziroma če se eden izmed partnerjev/ločencev ne strinja z višino kupnine oziroma cene. Dandanes lahko za novo hišo dobiš manj kot pa si vložil vanjo, torej bi s prodajo še počakal.

18 let smo živeli v hiši moževih staršev v zgornjem nadstropju in zaradi nevzdržnih razmer se bova s sinom odselila.vse je last njegovih staršev,midva z možem sva samo vlagala,prenavljala, opremljala…. kaj mi pripada ob odselitvi-kasneje ločitvi,saj sedaj ko tašča ve da se bom odselila bo sinčku napisala premoženje

lepo pozdravljeni!

imam vprašanje ki mi neda mira!
moji starši so namreč poročeni že 40let….sva dva polnoletna otroka v družini!
v glavnem starša sta v sporu….oz mama gaveč nemore prenašati kr vrši psihični pritisk (teror) na njo!
oče je začel groziti da bo prodal stanovanje in da bo mama ostala brez vsega! ali da ga bo na nekoga pač prepisal le da ona ne dobi nič!
zanima me ali je to možno?
sicer je oče napisan v zemljiški knjigi!
tri leta nazaj je prodal staro stanovanje ( od nje ni rabil nobenih pooblastil) in seveda sta kupila novo stanovanje v katerem sedaj živita!
prosil bi za nasvet in podatek……ali on to stanovanje lahko proda??? glede na to da sta poročena in naj bi ji pripadalo polovico??
kako bi se lahko mama zavarovala oz preprečila to dejanje! on bi pač prodal stanovanje…in šel v bosno in bi bilo onec vsega!
lepo vas prosim če mi lahko svetujete kaj je najbolje narediti!
ona še ni dala postopek za ločitev…..a bi to bilo pametno?? a bi stem se mu blokirala pravica prodajanja stanovanja???
najlepša hvala za odgovor!!

Čim prej si najdi odvetnika.

Pa upam da imaš kakšen račun, koliko sta vložila v stanovanje. Po mojem mnenju bi ti lahko pripadala polovica vajinega vložka v stanovanje.

Zdravo,

Imam vprašanje…Letos poleti se je partner (bivši) odločil končati vezo. Pred skupnostjo sem imela svoje prihranke, ki sem jih kasneje vložila v skupno nepremičnino. Kredit za stanovanje je on prevzel jaz sem pa vložila svoje prihranke. V letih skupne veze sem mu vsak mesec polovično krila stroške kredita in stroške stanovanja. Sedaj je stanovanje manj vredno, kredit pa zelo visok in imava spor glede poplačila razlike. Rad bi me izplačal v minimalnem znesku (polovici mojega vložka) s tem se pa ne strinjam, kaj naj naredim? Grem nazaj v stanovanje in plačujem kredit ter potem na sodišču dokazujem svoj večji vložek? Grozi da me bo dal tožit? Ne vem iz česa…

Hvala za odgovor

tudi midva se nisva nikoli prepirala okrog financ v zakonu… nasprotno imela sva skoraj idealno glede na to da poslušam kako imajo mnogi moj- tvoj denar….

zdaj po ločitvi pa za polnoletno hčerko ki se še šola noče plačevati preživnine in bi ga morala hčerka tožit…

Poskusita se najprej dogovorit, morda tudi z mediacijo, sicer pa pač tožba. Saj ti izgubit nimaš kaj. Je pa zaradi spreminjajočih se cen nepremičnin dejansko težko določit zneske, malo lažje pa mogoče deleže. Torej, če jaz prav razumem, tebi pravzaprav pripada več kot pol stanovanja, saj si poleg kredita vanj vložila tudi prihranke?

Pozdravljeni!
Moja zgodba je pa takšna: Mož je podedoval hišo,gospodarsko poslopje in nekaj zemlje od svojega pokojnega očeta, potem sva se odločila, da si bova tam ustvarila dom in začela preurejat. Moji starši so se takrat odločili, da bodo dali moj vložek v hišo in smo začeli. renovirali smo vse, dejansko so v hiši z 160 kvadrati ostale samo gole stene. Položilo se je talno gretje, kupila se je peč na drva, zalogovnik, bojler, toplotna črpalka za sanitarno vodo, opremili sta se dve kopalnici, po hiši so se položile ploščice, stene so se prebarvale, naredila se je ograja na parceli ( vse to so financirali moji starši). Je pa danes tako, da za vse pač ni bilo računa oz ga ni, ne za estrihe( 1600 eur) ne za barvanje ( 400 eur) pa še za marsikaj ne kar sta takrat financirala. Kako naj zdaj tukaj uveljevljam moj delež? a to kar sta vložila moja starša velja za delitev premoženja pol pol ? Lastnik hiše je on. Potem je tukaj še kredit oz hipoteka na hišo za 30 tisoč eurov, ki jo je vzel on, vendar ne v času trajanja zakonske zveze ampak prej. Mu morem zdaj jaz pomagat pri odplačilu tega kredita? morem odplačat polovico? otroško sobo so kupili moji starši svoji vnukinji za rojstni dan, to 100% odpeljem!!! tukaj je jedilnica ki sva jo kupila skupaj ampak tudi ne v času trajanja zakonske zveze, kuhinja, ki se je kupila z denarjem od kredita, hladilnik, zmrzovalno omaro, pralni in sušilni stroj sem kupila jaz, vendar ne v zakonu ampak prej…se to potem deli? izselila sem se jaz, on je ostal v hiši. veliko je stavri ki so se kupile pred zakonom in zdaj ne vem kako to gre…bom ostala brez vsega? nočem ničesar drugega, samo to kar so moji starsi vložili, da jim dam denar nazaj…drugega nočem, niti ne rabim…finančno sva s hčero na odličnem, živiva pri mojih starših in tudi tukaj nama nič ne manjka, je hiša dovolj velika še za koga…

hvala za mnenja!

Pozdravljeni,
po dveh letih sem mislila, da končno bom uredila z bivšim prepis stanovanja in sicer da ga izplačam polovico vrednosti poplačanega posojila za stanovanje za čas, ko sva bila skupaj.
A si je model premislil, pri notarju izjavil, da sem, ko je bil na misiji mu kradla denar z njegovega bančnega računa in da me bo prijavil na policiji. Znesek ni visok kakih tisoč eur, pol pa bi on še nazaj denar od skupnega avta, ki ga je prodal. Za ureditev lastništva bom morala vložiti tožbo a to stane čas in denar pa še živce…
Ali me lahko toži za to, da sem včasih dvignila denar z njegovega računa, sicer nisem bila pooblaščena a mi je dovolil? Lahko pa se napravim francoza in povem, da nisem bila jaz?
Po njegovi logiki je videti, da je moja plača bila skupno premoženje, njegova pa le njegovo osebno….

Kak najceneje in najhitreje priti do rešitve? hvala za odg. A.

po zakonodaji te lahko toži, vendar mora sam sprožiti postopek (je zasebni tožnik), vprašanje pa je, kaj bo lahko dokazal, če sta bila takrat par in je dejansko šlo za majhne vsote. Konec koncev bo moral dokazati, da si ta denar vzela proti (ne brez) njegovi volji in ga zapravila izključno zase in v nasprotju z običajnim dogovorom. Po domače povedano bo to zelo zelo težko dokazal. Mislim, da ima tip občutek, da te lahko ima za norca na prelahek način. Pojdi do dobrega odvetnika in naj bi razloži vse mogoče postopke, kako lahko tudi ti otežiš življenje bivšemu, potem se pa pojdi pogajat s kljukcem. Tvoje izplačilo mu mora biti predstavljeno kot najboljša možna rešitev zanj, pa mislim, da bo nehal težit.

zdravo!!!!
s fantom sva skupaj nekje 5 let in sma se odločila da si boma delala prizidek pr njemu doma….jst mam nekaj prihrankov in bom vložla v ta prizidek in moj fant tud nekaj…u bistvu boma dala pol pol..
pa me zanima če grema preden da se poročima narazen ali mi pripada kej? in kako naj dokažem da sem vlagala v ta prizidek?
hvala

Z bivšim možem sva se uradno ločila že pred 5 leti. Vendar pa premoženja še nisva razdelila. Pravzaprav sva se po letu njegove fizične odsotnosti zopet zbližala in živela naprej v izvenzakonski skupnosti.Še več,renovirala sva stanovanje in se močno zakreditirala. Zdaj pa je spet počilo in se dokončno razhajava. Nikakor pa se ne moreva dogovoriti o premoženju, čeprav naj bi bilo dokaj lahko, saj sva nekako do polovice lastnika.
Vendar moj bivši je izredno eksploziven in ko se hočem samo kaj dogovoriti ali pogovoriti popolnoma izgubi nadzor nad sabo in tudi grozil mi je že, da naj se pazim, da se mi kaj ne bo zgodilo tudi v spanju. Nikoli ga nisem imela za agresivnega ali se ga bala, sedaj pa ne bi več dala roke v ogenj zanj.

Problem je v tem, ker sva bila dogovorjena, da jaz skrbim za prehrano on pa za položnice (fifti. fifti, kredit pa cca na pol) Vendar je nastajalo še kup drugih izdatkov, za katere pa je smatral, da niso njegovi, ampak samo moji. Temu sem se jaz začela upirati in sem to pač odštela od dela kredita, ki bi mu ga morala dati. Zaradi tega se prepirava na “žive in mrtve.”Ima svoj pogled na to in se sploh noče pogajati, nikoli se pravzaprav ni hotel, vedno je morala obveljati njegova.
Poleg tega ima on višjo plačo kot jaz. Vendar pa jaz skupaj s popoldansko obrtjo nekako dosežem njegovo višino plače. Delam večinoma cele dni, on ima več časa zase, kot pa jaz, potem pa mi očita, da se ne znam organizirati.

Vendar pa imam s to obrtjo tudi stroške in moje mnenje je, da če je skupen dohodek, morajo biti skupni tudi stroški, s čimer pa se on nikakor ne strinja. Pravi, da ga moji stroški ne zanimajo. Ker, če odštejem te stroške, je moja plača nižja.

Če karkoli rečem mi pravi, da sva že pet let ločena oz. da že od novega leta ne živiva skupaj. Vem, da sva le sostanovalca, vendar si stroške zaenkrat še morava deliti, ker stanovanja še nisva prodala in oba tudi živiva njem. Mirno se z njim nikakor ne morem pogovoriti, ker, vse kar ni po njegovem je narobe in znori. Tudi vpričo otrok. Ne glede na vse.

težko boš karkoli dokazovala, ker je hiša na zemlji in s tem tudi vajin bodoči prizidek last njegovih staršev ali pa njega, itak vseeno. Tudi če se poročiš nimaš nobenih pravic do njegovega premoženja, štekaš?

Potrebno bi bilo najbrž skleniti nek sporazum po katerem se jasno zapiše kaj boš vložila in pod kakšnimi pogoji (obresti, vrednotenje ipd) ti mora to ob razhodu vrniti. Pa overiti pri notarju in tako uradno vse urediti. Drugače se boš obrisala pod nosom za vse kar boš vložila (je pa tko, da boš tam itak živela zastonj, brez najemnine najbrž, tko da je vložek pravzaprav namenjem temu…preračunaj na koncu koliko bi zneslo pol najmenine za tako kvadraturo stanovanja v vajinem kraju in boš dobila koliko časa moraš biti z njim, da se odplača najmenina in si v profitu 🙂

PS: Drugače pa je preurejanje podstrešij, gradnja prizidkov in podobno psihično najdražja najemnina. Kaj res ne moreta it v najem ali kredit za nakup stanovanjca (se itak smao še cenijo in bo sčasoma še lažje karkoli kupiti).

Pozdravljeni,
vidim, da je tukaj govora o delitvi premoženja tudi v primeru, da ima partner d.o.o. ali s.p….
Rečeno je, da si partnerja tudi d.o.o. delita na pol, če sta skupaj prispevala osnovni (ustanovitveni) kapital… Zanima me, kaj se ob ločitvi deli… Se deli osnovni kapital podjetja, se deli morebitni dobiček, ali se deli celotno premoženje (osnovna sredstva…) podjetja? Hvala za odgovor.

Imam vprašanje v zvezi z darili, ki vplivajo na delitev premoženja ob ločitvi.

Mož se želi ločiti, ker si je dobil drugo in seveda mu pripada polovica vsega, kar sva skupaj ustvarila v zakonu. Z možem sva živela v skupnem stanovanju, v ZK pa sem zaradi kredita vpisana kot lastnik samo jaz. Zanima me, kaj se zgodi, če še pred ločitvijo podarim skupno stanovanje najini odrasli hčerki. Njemu bi ostala hiša pri tašči, katero sva skupaj obnovila in je sedaj v njegovi lasti (v ZK). Vendar je ta hiša na trgu vredna manj kot najino stanovanje. Ali je takšno darilo otroku možno spodbijati oz. ali se bi polovica vrednosti podarjenega stanovanja vseeno upoštevala v del, ki bi ga bilo potrebno izplačati možu.

Ne biti tako neumna, da podariš vse odrasli hčeri, kaj pa bo ostalo tebi? Bi rada na stara leta pristala na cesti? Če je le mogoče bi na tvojem mestu poskušala doseči, da se mož odpove stanovanju, ti pa obnovljeni hiši in gresta v miru narazen. Ali pa da mu ponudiš plačila razlike v ocenjeni vrednosti med stanovanjem in hišo. Ne glede na to, kako te boli, da se je sk****, bodi prijazna in mu to ponudbo predstavi kot najboljšo zanj ( mu bo ostalo več časa za novo ljubezen, ne bo mu treba hoditi po sodišču), druga varianta pa je dolgoletno pravdanje po sodišču.
Še najbolje bi bilo, da vprašaš kakšnega odvetnika, konec koncev lahko stanovanje sedajle sama prodaš, samo ne vem kakšne so pravne posledice.

za smrketo 27:
Prepričana sem, da se deli celotno premoženje d.o.o- na dan ločitve: to pomeni vrednost vseh osnovnih sredstev, prilivi na računu, dobiček in seveda tudi neplačane obveznosti in terjatve se delijo na pol.
To je po moje delitev skupnega premoženja v obliki s.p ali d.o.o.
Sicer pa čez 14 dni grem na obravnavo in bom vedela več.

Tudi sama sem ena od “srečnic” , ki mora na sodišču dokazovati svoj prav.Vsi transferji mojuh otrok in moja invalidnina gre za poplačilo kredita za hišo gospod katerega podjetje sem prijavila na svoj naslov in njega tudi (mimo grede sedaj je že štiri leta brez službe) pa na sodišču zahteva dokazovanje izvenzakonske skupnosti ima cel kup prič od katerih nobena ni prestopila praga našega doma.Je mešetar z minimalno delovno dobo gre od ženske do ženske in poskuša istržiti kar se da zraven pa pridno iskorišča sistem in varovanje osebnih podatkov , da ne moreš ugotoviti brez sodišča popolnoma nič a vse to je povezano z denarjem.Glede na to kar se dogaja v naši pravni državi je lahko človeka resnično strah.Ali lahko denar , ki sta ga vložila sedaj že polnoletna otroka v odplačilo kredita(imata namreč okrog 900 eu svojega denarja na mesec) dokažeta in ga bo sodišče upoštevalo.Hvala za odgovor

New Report

Close