Najdi forum

Tvoj izračun je pravilen v vseh točkah. Upošteva se današnja tržna vrednost in tudi vlaganja iz lastnega premoženja.

Tudi jaz imam vprašanje na to temo. Z partnerjem se po 9 letih ločujeva imava stanovanje za katerega on plačuje kredit, ki ga ima za 20 let, lastnika pa sva pol pol, kredit odplačuje približno 3 leta to pomeni da ima še kar nekaj za odplačat, zanima me kakšen delež mi pripada glede na stanje?, on je odplačeval kredit jaz pa del položnic in hrano, moja vrednost je manjša od njegove pa še težje dokazljiva, tudi stvari ki so bile kupljene v stanovanju so bile plačane večino z njegovega računa.

Lp

pozdravljeni,

imam eno vprašanje glede delitve premoženja.
Z možem se bova ločila, imava hišo in nekaj vrednostnih papirjev. Če se bova sporazumela glede delitve premoženja me zanima ali se sporazum o delitvi skupnega premoženja uredi pri notarju takoj, ko se sporazumeva ali je bolj pametno, da najprej prodava hišo in potem to urejava pri notarju? Za vrednostne papirje ne bo problem, bo pa problem glede hiše, ker lahko traja dolgo preden jo prodava. Kako določit vrednost hiše? Cenilec za nepremičnine? Nepremičninska agencija?
hvala

Ceneje je gotovo, če hišo prodata in si keš enostavno razdelita… Ceneje je vse skupaj tudi, če sta kot vidim soglasna, da eden vloži tožbo pa vaju povabijo na mediacijo in tam zastonj uredita vse dogovore. Če na vašem sodišču ni mediacij pa na glavni obravnavi predlagata sporazum, ki se tiče tudi delitve premoženja in ga mora sodišče brezplačno potrditi. Stroški notarja pri overovitvi sporazuma o delitvi zanjo biti ob hiši zlo zlo visoki.

hvala lepa za nasvet najceneje

z možem sva sedaj odločila, da hišo obdržim jaz, on bo svojo polovico prepisal na otroke, prihranke in vrednostne papirje pa vzame on, jaz mu izplačam v roku enega leta še določeno vsoto denarja.
Ali je tudi v tem primeru najceneje, da vložim tožbo za ločitev. Ali je potrebno ta sporazum prinesti s sabo na sodišče, ali ga ob razvezi napišejo na sodišču? Tudi glede otrok sva se sporazumela. Ne želim, da mi plačuje preživnino. Ali je možno tudi to uredit na sodišču? Ker kolikor vem, se preživnini ne da odrečt. Imava enega mladoletnega in enega polnoletnega otroka.

Hm ne vem, če je to čisto pametna odločitev, res pa je tudi, da ne vem kolikšen je bil posamezen vložek. Če sta vsak pol vlagala v hišo, sedaj pa boš ti svojo polovico obdržala pol pa bo od otrok, mož pa bo pobral ves denar in še ga boš izplačala, pa še preživnine najbrž za to ne bo plačeval. ne vem, kako visoke dohodke imaš, ampak vzdrževat hišo in dva otroka je dandanes zelo drag šport. Marsikateri ženski je za takšno odločitev žal. Še posebej pa poskrbi za to, da bo vse tudi uradno rešeno, da se ne bo mož čez čas premislil in zahteval še kaj. Preživnini se ni moč odreči, lahko pa z možem za mladoletnega otroka uredita skupno skrbništvo, starejši pa mora glede tega urejati sam, če mu preživnina še pripada.

Men pa zanima koliko je dajatev oz. davka v takem primeru: nepremičnina je v celoti moja last, res pa je da sem polovico dobila od moža pred leti. Nekako sva se dogovorila, da se bo on te polovice odpovedal v korist otrok. Ali je potem tudi treba plačati dajatev? In kakšen procent je tega davka od vrednosti nepremičnine?

Kolikor sem razbrala iz izkušenj, opisanih na tem forumu (vendar ni nujno, da sem prav razumela): nekaj časa je res bila finta, da si ločitev začel s tožbo, potem pa na samem naroku izjavil, da sta si sporazumna glede delitve premoženja in so to vključili v razsodbo oz. odločbo, s čimer si lahko lastništvo uredil tudi v ZK. Vendar so kasneje v takih primerih sodišča začela zakonce napotovati na notarje. Jaz sem se ločila sporazumno in je bilo zato brez takse. Sem jo nakazala (po navodilih referentke na sodišču), pa so mi jo nato vrnili na račun.
Če bo on svoj delež z darilom prenesel na otroke, ni davščin in dajatev, kar te stane, je sestavljanje pogodbe (vendar se to verjetno da narediti tudi po muštru in plačaš samo overovitev). Preživnini se ne moreš odreči in te teme niti ne načni na sodišču, ker ne bo šlo skozi nikakor. Ne razumem pa, zakaj je ne bi plačeval?
Skupno skrbništvo je formalno neugodno, zaradi upoštevanja dohodkov pri OD in štipendiji; verjetno se vam bolj splača določiti stike in preživnino. Sicer pa, tudi če je preživnina uradno določena, ni treba, da jo bivši plačuje, če sta se pač dogovorila, da je ne bo (in spet postavljam vprašanje, zakaj ne bi prispeval za preživljanje otrok?).
Ena past: če bosta otroka solastnika hiše, boš zaradi mladoletnega otroka pri morebitni prodaji potrebovala soglasje CSD.

ne bo plačeval, ker je vrednost prihrankov in tisto kar mu bom lahko izplačala dosti nižja kot polovica hiše, poleg tega zasluži bistveno manj kot jaz. Vem, da če mu bo šlo finančno kdaj bolje, da bo itak sam kupil otrokom kar potrebujejo, ker okrog financ se nisva nikoli prepirala.

pa kaj vam je, ženske?!
preživnina je namenjena otrokom, ne tebi.

če bi on zapenjal, da razdeliva premoženje vsaj na pol, bi morala hišo prodati in bi morala hčerko iztrgati iz okolja kjer je pognala korenine (stara je 8 let). Moj predlog je bil, da ostaneva v hiši in da bo preživnino plačeval, ko jo bo lahko. Sedaj je namreč brez službe in bi lahko od mene zahteval tudi preživnino zase, kar pa ne bo. Za finance me ne skrbi, saj sem s svojo plačo vzdrževala sedaj nas vse.
A greste pri ločitvi res vsi na nož? Mislim, da je bolečina veliko manjša, če pri teh stvareh čimbolj izključiš čustva in stare zamere in se poskušaš izvleči iz te situacije s čim manj čustvenimi posledicami.

V bistvu bi ti rada obdržala hišo, možu bi pa njegov delež izplačala tako, da ne bi plačeval preživnine za otroke. V bistvu bi si ti kupila možev del hiše s preživnino, ki pripada tvojim otrokom.

Če bi sodišče to dovolilo, bi ti dovolilo, da obkradeš lastne otroke.

Ne gre za zapenjanje, ženske dajejo različne informacije, ki lahko koristijo, da na koncu ta dober ne postane ta neumen. Sta v hišo enako vlagala, če imaš pa ti toliko višje dohodke? Če bo pol hiše od hčere, nisi ti prav nič profitirala, pa še izplačuješ ga delno zraven. darilne pogodbe je mogoče tudi izpodbijati čez čas. Mislim, da je pametno, da zbereš čimveč informacij, pa ne zaradi obračunavanja z bivšim, ampak da bodo stvari res razčiščene in da si za prihodnost ne naložiš prehudega bremena.

Preživnina bo uradno določeno v vsakem primeru, ker se je ne da kompenzirati in ker je to otrokova pravica, ki se ji starši ne morejo nikakor odreči. Lahko se samo vidva interno dogovorita, da ne bo plačeval preživnine v denarju.

saj moji otroci ne bodo lačni in bosi, že sedaj skrbim zanje. Mož je imel v preteklosti zelo dobro plačo, v hišo je vložil več kot pol, do otrok je bil vedno radodaren, pa do mene tudi. Zmenila se bova, da bo plačeval ko bo lahko, jaz ga tožila ne bom. Meni se ne gre za možev del hiše, itak bo od otrok, hiše ne mislim prodajat. Če jo pa kdaj bom, imam polovico hiše čez glavo dovolj.

D apovem o delitvi premoženja po ločitvi takole na kratko.:
Prodala sem garsonjero ,ki sem jo dobila od očeta in z tem denarjem in doplačilom mojih staršev kupila hišo brez gradbenega dovoljenja.Gradbeno je takrat zneslo 30 000 dm ,komaj sva z bivšim možem to napacala in plačala,del kreditov bolj točno polovico sva odplačala v času zakona.Potem je prišla ločitev me je pač varal leta in leta….Vsa plača mu je šla za izvršbe(kazni…),jaz sem nakazovala na njegov račun plačilo kredita.Pričakovati je da zakon pravi KAR JE USTVARJENO Z DELOM.Tožil me je lepo ,čeprav sem dala vsa dokazila do centa na sodišče,vse papirčke on je samo dal pogodbo o kreditu.Dobil je 20 procentov bajte,10 tisoč eur +obresti,tožba za namišljene najemnike +meni naloženo plačilo astronomskih stroškov.Dal me je na izvršbo in se bom kmalu izselila na cesto.Tko da ne poslušite odvetnikov,ne berite zakona ker se ga tud sodniki ne držijo svoj primer bom dala v javna občila s polnimi imeni in priimki,izigrali so me vsi.Brezplačni odvetniki hočjo pooblastilo vsi samo vlečejo,svetujejo,ko zgubiš pa pravijo ja nimam časa glejte tko je.Tko da zakon ščiti lopove.Preživnine ne dobim.menjaa službe…iz lth mi je rekla zadnič da je preživnina zadnja .Pa naj bo kakšen zakon jst ne morem več.Otrokom ne morem kupit kruha s papirjem.

Anaconda, tudi meni se dogaja podobno, okradel me je za vse, živel na moj račun, sedaj pa sem najemnica. Ali ta država res ne dojame, da vzdrževani in leni in nesposobni moški niso ekvivalent nezaposleni izjemno pridni gospodinjski ženi od velikega podjetnika????? To naj bi bil menda razlog za tovrstne sodbe. Moški niso enaki ženskam, in tam kjer smo prispevale več tako v premoženju kot delu je vse svinjsko škripalo, saj so bili na nas ne 3 ampak 4 vogali. In pol takile papki pokasirajo praktično vse – izgleda da je postalo že prav donosno za nesposobne moške, da se obesijo na hrbet ene žene, se fukljajo naokoli, nič ne delajo doma, pol pa …se ločijo in pokasirajo ogromen dobiček!

Ko vaju berem, me postaja strah.

Lep pozdrav nekej me zanima z mozem sva izdelala pri njegovih starsih stanovanje cirka 170 kvadratov v zgornjem nadstropju hise seveda se ni cisto izdelan plus fasada plus streha na celotni hisi sva financirala vecji deles sama… Sedaj me pa zanima kaksen deles premozenja mi pripada ob locitvi problem je pr tem da vecino racunov od dela ni… mislem da se ve za kaj… hvala za vas odgovor lp

New Report

Close