Pozdravljeni!
Stara sem 24 let, od 6 leta dalje imam prolaps mitralne zaklopke. Ker je mama nagnjena k hipohondriji, ki jo je uspešno prenesla name, imam zaradi te diagnoze (zadeva se ni v vseh teh letih nikakor poslabšala) strah pred športnimi aktivnostmi, kar pa seveda slabo vpliva na moje zdravje.
Sem vegetarijanka, pijem večinoma vodo in čaj, ne jem cvrtja, mastne hrane, ne pijem kave in alkohola, ne kadim, edina moja resna prehranska pregreha so sladkarije, čeprav tudi teh ne pojem veliko – vsak dan kaj malega pač. Sem vitka, moj ITM je celo nekoliko prenizek, imam namreč 182cm in 60kg, vendar imam – posledica odsotnosti telesne aktivnosti – mlahave noge z veliko celulita, mlahavo zadnjico in praktično nobene mišične mase ter nobene moči … moja telesna pripravljenost je izjemno slaba, če naj sama ocenim.
V zadnjem mesecu se sicer trudim in se vsak dan po cca. 1,5 ure sprehajam (hitrejša hoja, ne počasni sprehodi, prehodim med 5 in 7km), izvajam tudi nekaj telovadnih vaj, vendar se mi zdi, da je to premalo/da je moje stanje brezupno … včeraj sva šla s fantom na Šmarno goro in sem prišla le do pol poti, naprej pa nisem več zmogla … imam tudi alergije z blažjo sezonsko alergijsko astmo in to še prispeva k moji hipohondriji in strahom pred gibanjem.
Moje življenje je sicer precej stresno, ob študiju tudi delam v kulturi, kjer so urniki razpršeni, celodnevni in konfuzni …
Prosim za nasvet, kako premagat ta strah v zvezi z gibanjem in tudi nasvet, s kakšno vadbo bi najhitreje učvrstila mišice ter pridobila tudi večjo vzdržljivost ter moč.
Pozdravljeni,
Priporočamo vam kombinacijo aerobnih (ki jih že izvajate) in anaerobnih vaj (vaje za moč). Glede vašega strahu pred gibanjem se prosim obrnite na ustrezno strokovno osebo, ki vam bo znala pomagati.
V branje vam priporočamo knjigo Prebujanje, ki je prva strokovna literatura pri nas, ki se ukvarja s področjem psihosomatike.