delanje okraskov iz slanega testa- par vprasanj
Torej…letos sem se odlocila da bi delali iz slanega testa. Ker bo to prvic me par stvari zanima. Recept sem nasla na netu in ima dve enoti moke dve soli in eno vode. Zanima me kako dolgo ga je fajn gnesti? Si pri valjanju in pri izrezovanju lahko pomagas z moko? Na kaksni podlagi priporocate valjanje? Silikonski? Prt? Peki papir? Na kaksni podlagi susiti? Jih je sploh pametno premikati?
To so vpr ki so mi padla na pamet, ce je se kaj na kar je dobro biti pozoren mi povejte prosim. Hvala
Sprva se to bo zdel zelo suh, kot da se noče zgnesti. Vztrajaj in se bo lepo dal skupaj. Jaz uporabljam kameno sol, še bolje, če jo imaš možnost zmleti. Enkrat sem dobila recept, kjer dodaš še lepilo za tapete. Obstaja pa še en novejši recept, ki ga še nisem uporabljala zgleda pa super ( ne vem rečepta na pamet). Delaš s škrobom in še nekaj sestavin… Poggoglej. Lp
Jaz vedno uporabljam morsko sol, na kateri piše : fino mleta.
Gnetem ga par minut, da je snov kompaktna.Več moke boš dodala, trše bo testo, zato si jaz nikoli ne pomagam z moko.Delaš na peki papirju.Meni se ne lepi na roke.Ko imam testo enkrat narejeno, se obnaša kot plastelin.Seveda pa testo ne sme biti premehko.Tako, kot za piškote, da lahko oblikuješ.
Ker boš imela izdelek že na peki papirju, ga daš z njim vred na pekač in ga čim manj premikaš, ker se ti lahko oblika premakne (če je to recimo venček..)
Potem ga v pečici posušiš oziroma spečeš …par ur.Sama sem bila pred leti v delavnici Rade Kos in smo delali izdelke iz slanega testa.Kar odtipkaj : Prostočasnik.