Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija dekstroza

dekstroza

A mi lahko kako pomagate? Sama namreč nisem dovolj dobro podkovana v tej smeri pa ne vem več na koga naj se obrnem. Moj sin ima intoleranco laktoze. O tem, da v 1,5 letu ni niti za pikico bolje itak ne bi. Hotela sem vas vprašati ali morda dekstroza, ki se nahaja v določenih izdelkih, s katero drugo sestavino na kak način tvori laktozo. Sprašujem zato, ker sem ujela, da naj bi hrenovke in paštete vsebovale laktozo, pa sem preverila in na deklaraciji ni nič spornega, razen dekstroza. Tudi v ostalih dodatkih ni nikjer zabeležena niti laktoza, niti kazein ali kak drug izraz pod katerim bi se skrivala laktoza. Da ne bo pomote, nisem brala deklaracije v trgovini, ampak sem bila v proizvodnji, pogovarjala sem se z tehnologom,… Nikjer ni laktoze.

Hvala vam za vašo pomoč in lep vikend.

Pozdravljeni, Mirjam,
dekstroza je monosaharid, v skupini glukoze. Ni enak laktozi, ki je disaharid (in pri prebavi razpade na glukozo in galaktozo), zato za otroka z laktozno intoleranco ni škodljiv.

Otroci z laktozno intoleranco imajo pomanjkanje encima (encim laktaza), ki v črevesju laktozo razcepi na glukozo in galaktozo in zaradi tega črevo ne prebavlja mleka. Dekstroza pa je monosaharid, torej nesestavljen in ga ni potrebno najprej razcepiti, torej ga otrok lahko prebavi.
Kazein in laktoza ni enako (torej se izraz kazein ne more skriti v laktozi ali obratno), saj je kazein beljakovina kravjega mleka, laktoza pa sladkor kravjega mleka.
Kot vem, so na alergološki kliniki in dietni kuhinji Ped.klinike ugotovili, da vsebujejo hrenovke kazein kot dodatek in so bile zato prepovedane kot živilo, ki naj bi ga uživali otroci z alergijo na kravjemleko (to pomeni na kazein in ne na laktozo). Le v nekaterih hrenovkah ni bilo kazeina. Torej ni bilo govora o laktozi temveč o kazeinu.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Spoštovana ga.Tanč.

Moram reči, da ste me zelo presenetila, ker sem ves čas izmed izdelkov po deklaracijah izločevala tako laktozo kot sirotko v prahu kot mleko v prahu kot kazein. Vse to sem dobila izločeno kot nedovoljeno v navodilih iz Pediatrične klinike, kljub temu da sin dokazano nima alergije na mleko.
Da še tole povem…V raziskovanje deklaracije hrenovk, sem se spustila, ker ne vem več kaj sinu škodi glede na to, da zelo pazimo kaj zaužije pa ima zelo pogoste, močne in zelo smrdeče vetrove. Star je 2,5 leti. Posumila sem tudi na pšenico, vendar sva s pediatrom sklenila, da bodo krvne preiskave naredili čez kak mesec, ko bo pregled pri treh letih, da ga ne bi preveč “matrali” glede na to, da je bil že zelo velikokrat prepikan od odvzemov krvi, ni pa toliko sporno da bi bilo pod nujno.
Kaj pa mu bi torej lahko še nagajalo, če dekstroza nima veze z laktozo pa mi ni več jasno. Sama mislim, da je prej kaj drugega kot pšenica, ker kruha poje ogromno in mislim, da bi bile rekacije precej hujše.

Hvala vam za vaš čas in trud, ki nam ga namenjate.

Pozdravljeni, Mirjam, v bistvu ne vem, v čem se razhajamo.
Grem še nekrat: vprašali ste, ali lahko desktroza nekako tvori laktozo.
Če je dekstroza enostavni sladkor, v črevesju ne razpada več, ampak se vsrka. Če v črevesje pride laktoza (ki je sestavljen sladkor), razpade v glukozo in galaktozo, ti dve se spet vsrkata v kri. V črevesju se ne more zgoditi, da bi dva enostavna sladkorja spet tvorila neko novo disaharidno spojino. Za tvorbo laktoze pa je itak potrebna glukoza(in ne dekstroza)+ galaktoza.

Če tako stanje vpliva na rast vašega fantka, torej se je njegova rastna krivulja upočasnila, je menjši in lažji od vrstnikov, bi se morda vseeno odločili za dodatne peiskave, saj mu tako stanje sigurno bolj škodi kot še nekaj pikic :))
Ne vem, no, vaš zdravnik ga gotovo dobro pozna in ve, kako fantek raste in kakšne težave ima.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Spoštovani!

Verjetno, sem vam vprašanje predstavila drugače, kot sem mislila.
Hotela sem vprašati, kaj je potem s kazeinom in sirotko v prahu, katere naj ne bi užival, čeprav je dokazana intoleranca le na laktozo, ne pa na mleko kot tako. Vas pa sem razumela, da le-tega lahko. Zmedla so me klinična navodila, ki so poleg laktoze prepovedala tudi kazein.

Hvala še enkrat!

Dober večer, Mirjam,
spodaj so našteta živilak, ki jih ne sme uživati, sirotka in sirotka v prahu vsebujeta laktozo.

V spodnjem prispevku pa je opisano vse o laktozi in laktozni intoleranci:

Lahko bi rekli, da so belci edini odrasli sesalci, ki še prebavljajo mlečni sladkor. Laktozna intoleranca je normalno stanje odraslega sesalca, človek pa je med svojim razvojem ohranil aktivnost encima v poznem življenskem obdobju. To mu je omogočilo preživetje v obdobju pomankanja hrane. Gen M, ki ne pošilja stop signala za sintezo encima, je dominanten gen. To pomeni, da osebe z MM genotipom in Mm genotipom lahko prebavljajo laktozo, mm genotip pa ne.
Laktoza je disaharid, ki je prav v človeškem mleku zastopan v največjem procentu. Laktozo (mlečni sladkor) vsebuje tudi mleko drugih sesalcev, vendar v manjšem odstotku. Kravje mleko ima manj mlečnega sladkorja in več proteinov in maščob. Encim LAKTAZA (ß-D-GALAKTOZIDAZA) razcepi laktozo do glukoze in galaktoze. Sintetizira se v enterocitih v resicah tankega črevesa. Zaradi zmanjšane aktivnosti ali prisotnosti encima pride do stanja, ki ga imenujemo laktozna intoleranca.
Laktaza se začne pri človeku sintetizirati že pred rojstvom. Podatek, kolikšna je aktivnost encima v razlicnih tednih plodove starosti, nam služi kot pomemben podatek pri pripravi mleka ali nadomestkov mleka za nedonošenčke.
23 teden 10% aktivnost
25-34 30%
35 70%
40-42 100%

Delitev laktozne intolerance:
1.PRIMARNE:
– ALAKTAZIJA ALI KONGENITALNA HIPOLAKTAZIJA
– HIPOLAKTAZIJA OTROK
– HIPOLAKTAZIJA ODRASLIH

2. SEKUNDARNE
– PO AKUTNEM GASTROENTERITISU
– PO ODSTRANITVAH VEČJEGA DELA TANKEGA ČREVESJA
– KOT POSLEDICA JEMANJA ZDRAVIL
– CELIAKIJA
Alaktazija je redka motnja, za katero je značilna doživljenska popolna neaktivnost laktaze. Že zgodaj po rojstvu se pojavijo hude driske, ki povzročijo dehidracijo, hujšanje in če ne pride do takojšnje prekinitve hranjenja z mlekom, lahko zelo hitro dojenček umre. Opisanih je par primerov v Skandinaviji. Uvede se hranjenje z nadomestki brez laktoze (sojino mleko ali hidrolizati soje).
Hipolaktazija otrok lahko nastopi že med dojenjem ali kmalu po prekinitvi dojenja. Tak otrok ima dolgotrajne driske, krče, napenjanje, napet boleč trebušček. Potrebna je hitra diagnostika. Izločiti je treba sekundarne vzroke drisk. Poskusiti z uvedbo dietne hrane brez laktoze, če se stanje izboljša, se nadaljuje z preiskavami.
Hipolaktazija odraslih se izraža različno, odvisno od tega, v kolikšni meri je še ohranjena aktivnost encima laktaze. Nekateri imajo težave le po zaužitju večjih količin mlečne hrane, pri drugih pa nastopijo težave že po izredno majhni količini laktoze (12-25 mg). Težave lahko nastopijo zelo pozno po zaužitju hrane (do 12 ur), kar otežuje diagnostiko. Tudi prisotnost mastne hrane zadrži vsebino dalj časa v prebavnem traktu in omogoči še preostalemu encimu, da dalj časa deluje na mlečni sladkor in ga v določeni meri presnovi. Težave so tako manjše. Vsa ta dejstva pa otežujejo diagnostiko.

Laktoza, ki se pri človeku z aktivno laktazo hidrolizira do glukoze in galaktoze, se pri ljudeh s hipolaktazijo nespremenjena kot disaharid v veliki količini pojavi v lumnu distalnega dela tankega črevesa. Tu po principu osmoze povleče velike količine vode v črevo. Do 3 krat povečana količina vode in natrijevih ionov potuje v debelo črevo. Le majhen del laktoze se s pasivno difuzijo vsrka v kri in izloči z urinom. V kolonu pa normalno prisotne črevesne bakterije fermentirajo nerazgrajeno laktozo, pri tem se sproščajo plini metan, ogljikov dioksid, vodik in hlapne kisline. Nekaj vodika se s krvjo prenese v pljuča in ga lahko določijo v izdihanem zraku. Tudi nekaj hlapnih maščobnih kislin se absorbira in v večji meri povzročijo metabolno acidozo. Ostala vsebina pa se izloči v obliki tekočega penastega in kislega blata. Plini, ki nastanejo pri fermentaciji, povzročijo krče, vetrove, napenjanje.
Med samodiagnosticiranje spada analiza prehranjevanja in težav, ki spremljajo določeno hrano.
Dietna hrana brez laktoze. Prenehanje težav potrdi LI.
Zdravljenje in dietna prehrana pacientov z hipolaktazijo
Uvede se dietna prehrana, ki izključuje hrano, ki vsebuje laktozo. Vendar pa moramo vedeti, da mlečni sladkor ni prisoten samo v mleku in mlečnih izdelkih. Mlečno sirotko z zelo visoko vrednostjo laktoze uporabljajo v pekarstvu pri peki kruha in slaščic, sirotko uporabljajo tudi pri izdelavi testenin in za nameček veliko tablet vsebuje kot polnilo prav laktozo.Tudi praške izdelujemo z laktozo.
Prava dietna hrana za te bolnike je encimatsko obdelana z galaktozidazo, dobijo se pa tudi preparati z encimom B-D galaktozidazo, ki jih pacient zaužije skupaj s hrano.
Med dovoljeno hrano spadajo tudi probiotični napitki in acidofilna mleka z živimi bakterijami, ki fermentirajo laktozo (probioticni jogurti, kefir).

Izogibajte se izdelkov (zato natančno prebirajte prehranske deklaracije), ki vsebujejo laktozo. Ta se skriva v izdelkih, ki vsebujejo: mleko (vse vrste!), mleko v prahu, sirotko in sirotko v prahu, laktozo, skuto, kislo in sladkor smetano ter pinjenec. Možni viri laktoze so: nekatere vrste kruha
(pekovsko pecivo, žemljice in rogljički običajno vsebujejo mleko), industrijsko pripravljeni keksi in ostalo industrijsko pripravljeno pecivo, nekatere vrste sladoleda, instant kremne juhe in instant omake, čokolada, nekatere vrste salam (predvsem tiste iz mesnega testa kot so razne obarjene salame in hrenovke). Laktozo vsebujejo tudi nekatera zdravila.

Moram priznati, da nikjer nisem našla potrditve podatka, da je prepovedan tudi kazein (ki je mlečna beljakovina in ne mlečni sladkor, na katerega se nanaša intoleranca.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Najlepše se vam zahvaljujem za tako izčrpne odgovore. Upam, da nisem preveč nadležna, če vas vprašam še kaj je pa amilaza (kot encim). V trgovini so mi namreč peki pokazali sestavo kruha in v njej poleg moke, soli, kvasa in vode ni drugega kot encimi-amilaza. Kaj pa to pomeni? Predvidevam, da to lahko uživa.

Ne vem kako naj se vam zahvalim za tako veliko pomoč. Glede na to, da kakšnih podrobnejših informacij kot list z dieto v roke na Pediatrični pred 1,5 leta nismo dobili, so te info kot sonce po 14 dnevih dežja. HVALA!!!

Spoštovana Mirjam,
amilaza je encim v človeški slini in v trebušni slinavki.
V slini je prisoten encim amilaza, ki začne razgradnjo škroba (ogljikovih hidratov) v sladkorje (disaharide). Amilaza, tudi encim trebušne slinavke (pankreas), pa cepi škrob naprej v maltozo (disaharid).
Škrob, ki ga najdemo npr. v rižu, krompirju, pizzi, pašti, gulažu in kruhu, je v velikih molekulah, ki se ne morejo enostavno absorbirati skozi tanko ali debelo črevo. Da bi se lahko absorbirali v krvni obtok, se morajo najprej razgraditi na manjše molekule.
Že v ustih se v slini iz obušesne slinavke izloča amilaza, ki presnavlja škrob v maltozo.
Ta proces pomaga nadaljevati še druga amilaza, ki je encim trebušne slinavke. Ta encim razgrajuje velike ogljikohidratske molekule na manjše delce, imenovane dekstrini, ki se kasneje v presnovi še naprej razgrajujejo v maltozo in v še manjše delce, imenovane glukoza. Glukozo pa telo lahko sprejme iz črevesja in jo razdeljuje v telesu tam, kjer je najbolj potrebna (npr. v mišice, ko tečemo).

Torej lahko rečemo na kratko: amilaza je encim, ki je pomemben za prebavo sestavljenih ogljikovih hidratov-škroba (ki je sestavljen iz več molekul ogljikovih hidratov). Amilaza v slini ga cepi na tako, da nastanejo disaharidi, ki jih nato v tankem črevesju amilaza nadalje cepi do take oblike, da jih prevzamejo drugi encimi (npr. laktaza za mlečni sladkor).

Amilazo seveda lahko uživa (kot dodatek živilom), saj je tudi normalen izloček njegove prebavne poti.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni,

torej če sem vse dobro razumel je lahko laktoza prisotna pri zamrznjeni hrani (kot so piščančji kroketi), hrenovkah, piškotih salamah…???

lp

Zmrznjena ali ne, laktoza je ponavadi v izdelkih od mesnega testa. Preverite na deklaraciji

New Report

Close