Definicija gluhote
Ogromno je pa takšnih ljudi, ki se delajo ” gluhega”(saj veste na katere mislim)!!
Jaz sem pa naglušen z 84% okvare sluha po Fowlerju pa uporabljam tudi znakovni jezik!!
Kaj sem pa jaz MIhau??
Pravilno je a tako odgovoril Mihau,da obstajata obe gluhi osebi:tista,ki zna kretati in pa tista,ki ne ve kretati(čita z ustnic)!!Tretje gluhe osebe ni Mihau razen pri slišečih,ki se dela gluhega(beri Slobodan Milošević – nekdanji predsednik srrbke Jugoslavije)……NE ČUJEM NIŠTA!!
lp
gluhi (ali taki ki se delajo gluhe) so idealni za ministre in za vodje in šefe.
Vendar ne slišijo zgolj navzdol, svoje podrejene.
Pa ne sam da jih ne slišiji, tudi ne razumejo jih.
Čim rataš šef, vodja minister kar naenkrat ne razumeš več nižje postavljenih.
Robert,
a kaj proslavljate gospoda Primoža Trubarja pri vas v prekmurju.
Bo pa sicer tudi dan reformacije. Največ ga po mojem vedenju slavijo v prekmurju.
Morda bom pa skočil v rašico na dolensk prižgat svečo za največjega in najbolj zaslužnega slovenca zadnjih 1000 let. Po mihljevi presoji seveda.
Narod brez knjige je tolpa. Pleme.
Verjetno pa tko mislim le jest.
Mihau!!
Pravkar sem prišel iz centra MS,kjer sem bil na ” kafiču” in moram napisati,da je v Murski Soboti glavna tema pogovora iz nogometne tekme med Muro05 in Krškom!!Te tekme sem se sam udeležil in pri nas traja “polna luna” od 26.10!!
Zakaj??
Če gremo od začetka…..
Prvič v življenju sem bil “kregani” od lepe mojstrice v Muri-popolnoma neupravičeno in seveda kasneje se mi je opravičila!!Bila je pa res VISOKA NAPETOST v našem obratu v Muri!!
Prav na ta dan sem naredil bedarijo,ki večje nisem moral narediti!!Vseh 27 prijavljenih na MSN sem zablokiral STIK!!In kot mi je povedal sodelavec,da naj začnem peti pesem Kwasheny retashy alias Jožeta Činča:TO JE MOJA ŽIVLENSKA NAPAKA,TO GES ZNAN!!Ni čudno,da je prav Činč nazdravljenju v Ormožu!!
Kar se pa tiče tekme je popolnona bil pri polni luni sodnik g.Babnik iz LJ zaradi številnih napak in dveh nedosojenih 11 metrovk in preden je piskal konec tekme so številni navijači preskočili ograjo in zbili sodnika….VANDALIZEM je bil pri nas v MS in nikjer se ne sliši PRIMOŽ TRUBAR!!
Predlagam,da si ogledaš video s tekme na http://www.sobotainfo.com!!
Pa lep pozdrav!!
To drži kot pribito!!
Kot prvo bi izpostavil, že ker sem robertu omenjel dan reformacije, da se meni zdi ama barabija iber ales, da so an dan reformacije na proslavi vlkli ven škofa hrena, ki je knjige, taprve slovenske (kaj bi mihelj zdaj dal da bi imel po en izvod od vsake zdaj na polici?, zažigal, in z mečem in ognjem in zaplembo premoženja vračal nazaj slovence k pravi veri. Pa ti berem, da je bil otrok protestantskih staršev. Kameleonstvo in konvertiti že takrat, in ti so najbolj harala.
Skratka, še po trubarju so pljunili. Cankar, pa župančič sta svoje popluvanje že dala skoz, pa prešeren tud.
Kot drugo sem pa zasledil v Financah, da so policaji enega gluhonemega voznika, tako pretepli, da je bil težko poškodovan.
Verjetno je kretal in so mislili, da jih hoče napasti s karatejem, ali pa da jim kaže sredinec (ker je kretal).
Skratka, nalomili so ga!
Če kdo kaj več ve, naj postira, ker me res zanima ta plat naše policije v odnosu do gluhega.
Sam sem dvakrat imel tak incident; k sreči me niso nalomili kot tega gluhonemega voznika.
Skratka, je že dobro, da gluhi govori in da ima vsadek če se da.
Sicer pa, saj ste videli, kako je blo v angliji, ko so nedolžnemu mimoidočemu v glavo poicaji poslali sedem šusov z namenom da ga ubijejo (šrapnelske kugle?). Pa ni bil gluhonem.
Skratka gluhonemi lahko navzven deluje kot agresiven, terorist,, prepirljivec in mu jih naložijo.
In epilog,
kaj smo pa vedli, da je gluh in nem.
Za tolažbo le to,
da tepejo tudi slišoče.
Ponavadi reveže.
Pozdrav!
Pozdravljen Mihau!!
Par besed bi rad pisal in da boš vedel zakaj se gre….!!
Prvo kot Primož Trubar kot nekdanji “literan”!Robert ni te vere in nikoli ne bo,jaz sem krščanske vere!!
Drugo(nisem edini,če pogledam relacija MS – Lendava) je ta,da je v tej relaciji z okolico vsaj 98% krščanske vere in ker zelo dobro poznam njihov odnos do “Trubarjeve” vere je odgovor NIKOLI z “literansko” osebo!!Le prizadet si uzame kakšno “goričanko” ki je takšne vere!!
Tretjič pa Mihau zaradi tega obiskuješ gostilno Marič v Sebeborcih,ki so pa čisto vsi “Trubarjevci”!!
Enkrat mi je na MSN “ženska oseba” iz NM rekla,da je najljubši kraj Grad na Goričkem!!Sam sem omenil,da v 41 letih življenja še nikoli nisem bil pri Gradu samo zato,ker sovražim Goričance in pa mi preveč ne diši “Goričko” in ker je na Goričkom malo morje “Trubarjevcev” potem se ve,da Robert pri njih nima kaj iskati!!
V glavnem je “Trubarjeva” kultura oz odnos do nas prava beda!!
Ni čudno,da je predsednik murskosoboškega društva TRUBARJEVEC!!Hvala lepa…
Lp
Gluhoto se obravnava z treh vidikov:
1.Medicinski pristop gluhoti
2.Edukacijski(izobraževalni) vidik gluhote.
3.Socialne posledice gluhote.
Vsako področje ima svojo definicijo,oziroma področje strokovne obravnave.
Če obravnavamo medicinski pristop gluhoti,uporabljamo Mednarodno klasifikacijo okvare,prizadetosti in oviranosti.
To praktično pomeni če imaš okvaro sluha prizadet si za razvoj verbalnega govora in si oviran v verbalni komunikaciji.Kakšno stopnju okvare sluha imaš toliko opstaja realna možnost za prizadetost in oviranost.Namen specijaliziranega izobraževanja je doseči čim veče uspehe v izobraževanju in usposabljanju gluhih in naglušnih oseb.
Socialne posledice gluhote se regulirajo preko državnega socialnega polja-socialne države.
ČE ZASTAVIM SEDAJ VPRAŠANJE:
1.Ali je Medicinski vidik gluhote dovolj strokovno obravnavan?
2.Ali je izobraževalni vidik gluhote dovolj strokovno obravnavan?
3.Ali so socialne posledice gluhote dovolj dobro regulirane s strani države Lp.
Da sam malo pomaham,
Za vse naj poskrbi oz regulira država?!?
A smo otroci? opravilno sposobni?
Na prvo točko medicinskega vidika mi pa ni jasno katera beseda je ključna; dovolj? al strokovno?
Če je klučna dovolj, pomeni da je premalo strokovnjekov oz se premalo posvečajo temu.
Če pa je glavna beseda strokovnost, pomeni, da postavljaš pod vprašaj njihovo strokovnost, da niso dovolj usposobljeni strokovno za obravnavo.
Skratka, sam imam rad preciznost, ne pa dvoumne trditve in vprašanja.
O izobraževanju pa ne bi rad govoril, ker nisem posvečen v to, ker izobraževalne prijeme skrivajo (smo videli, da je vse v žvezi s šolanjem otrok stroga uradna tajna)
lahko pa vidim rezultate (po postih drugih sodeč)
V tolažbo mi je le to, da sodobno gospodarstvo rabi delavce srednje ali višje strokovne izobrazbe, orodjarje, kovinarje… je pa po drugi strani tudi res, da so njihove mezde pol klaverne, še posebej zato ker na trgu dela tekmujejo s kitajci indijci, slovaku, romuni, ki delajo za dve skodelici riža. Torej so bolj cenovno konkurenčna delovna sila.
Robert,
zanimiva je ozkost in izključevalnost tvojega ki veje iz tvojega razmišljanja
in nestrpnost do drugih
potem se ne smeš čudit, če so drugi nestrpni in izključevalni do tebe
ja a smo v sloveniji vsi z vsemi skregani? a so povsod tabori?
A vam to da ste vsi iz prekmurja nič ne pomeni?
Nadalje ti očotno ni potegnilo o čem sem govoril oz mislil da govorim v vezi s trubarjem. Očitno ta forum res ni pravi za kulturne zadeve.
Balinc, fuzbal, košarka, keglajne, temu je mesto zu.
govoril sem le o njegovem nacionalnem pomenu, dal nam je jezik, knjižni jezik in knjige. Ampak očitno je tebi to larifari.
Po miheljnu je iz nas naredil s tem narod
nikakor nisem in ne mislim razmišljati o verski plati.
ker tle ni mesto, in ker reči ki nimajo nikakršnega haska ne počnem.
trditev, da hodim k mariču na mašo je pa, raje ne bi zapisal.
Hodim tja, ker so mi svetovali kot gostilno z dobro prekmursko hrano.
Ma te prosim, kaj ima vera pritem.
Zamisli se malo na svoje početje in razmišljanje.
Raje ne komentiram več
te bi pa vseeno vprašal, a si kdaj slišal za ljubezen? ki da ne pozna ovir?
Skratka veselo se kregajte in žogo brcajte pa kartajte med pravimi.
Pozdravljeni!!
Danes sem bil v LJ,po 30 letih sem obiskal zavod za gluhe,obiskal sem inštitut za rehabilitacijo SOČA in imel neke osebne posle,ki nima nič s temi!!Pač privatno….
Nekje smo pisali o hendikepiranih oseb med gluhimi ljudmi!!
Po odhodu domov proti MS sem vedno razmišljal,da so ljudje ki so v “SOČA” bolj hendikepirani kot gluhi osebje!Mogoče napačno razmišljam…
Z kolegico iz MS sva šla v “SOČA” kjer sva se malo sprehajala po hodniku in sem opazil “invalidske reveže”(bog ne daj,da bi Vi mislili da Robert žali) in nasproti naju je šla mlajša ženska ki je hodila kot “težko vinjena oseba”,potem sva srečala pravtako mlajšo žensko brez obeh nog;prav tako vsaj 8 letnega dečka brez ene noge in še in še….Res povsem žalostno!!
Obiskal sem zavod v LJ iz radovednosti,ki je približno oddaljen vsaj pol ure pešpoti od “SOČA” pa sem srečal jasno in glasno številne gluhe in naglušne učence in dijake s številnimi simpatičnimi in prijaznimi učiteljicami!!Ne bom pisal,da niso hendikepirani ampak so z mano vred,ki včasih moja žena,da danes cel dan nič ne čuješ!!So hendikepirani,ker težko govorijo in slabše slišijo ali kakor želite po Vašem!!
Po mojem mišljenju so tile SOČINI “siromaki” bolj hendikepirani kot gluhi ljudje,gluhi ljudje lahko delajo,lahko igrajo v športnih aktivnostih(celo med profesionalcih-MIHA ZUPAN),potem lahko vozijo avto,lahko recimo “sexajo”;itd.itd.
Kako so pa pri SOČINIH večnih invalidih je pa bolj žalostno kot pri Titovih partizanih med 2.svetovno vojno(ni pa rečeno)!Ničesar od naštetih po mojem ne morejo NIČ kot pri gluhih!!
Mihau,rad bi ti nekaj odgovoril,ki nima veze s tem kar sem napisal!!
PRVIČ glede Trubarja:TRUBAR za mene ni bil LARIFARI kot si omenjal in zelo dobro poznam njegovo “književno” zgodbo in imam dokaz iz srednje kemijske šole,da sem v 3.ali 4.letniku pri književnosti o Primožu Trubarju dobil oceno 5,pravtako sem bil tudi v rojstni Rašici!!
DRUGIČ je pa to,da popolnoma ne veš kakšen je odnos med RAVENCI(tu sem tudi jaz) in GORIČANCI in popolnoma enako je tudi pri veri!!
Nimam pa nič proti,če je tvoja najbolj priljubljena gostilna MARIČ kadar si v Prekmurju!!Prosim,da narediva STOP o tej temi,ki kot praviš,da do ne spada pod definicijo gluhih!!
Lp
Robert,
prišel si v Lj, med “žabarje”, in preživel!
Ti ljudje iz Soče so zvečine morda tudi posledica protipehotnih min (vsaj pred leti je menda blo tko), no ja, pa seveda tudi promet, druga bolezen.
Vsak na stvar (npr gluhost) gleda po svoje. Tudi midva.
Zame npr je tragika v tem, da sem kot gluh skoraj normalen, vsaj navzven. V resnici si pa izključen iz main strima. Ljudje nimajo posluha za to, ker na prvi pogled rečejo, saj mu nič ne manjka. Kaj jamra.
Dejansko pa: Ne moreš komunicirat z večino (torej ko da te ni), predvsem s tujci, doživljaš nesporazum na nesporazum. Slabše možnosti za izpopolnjevanje in kariero imaš, stalno te odrivajo (no ja verjetno se tudi sam regresivno umikaš).
Navzven si pa skoraj normalen. In to gloda tvojega duha. Povzroča duševno trplenje, bolečino depresijo otopelost in vse ostalo. Pa tudi v drugih vzbujaš nestrpnost in revolt.
Se pa povsem strinjam, da je gibalna oviranost, in da ne moreš poskrbeti sam za svoje osnovne biološke potrebe grozna. Potrebuješ nonstop tujo pomoč. Tud men bi bilo huje kot gluhost.
Pa vendar morajo ljudje živeti tudi s tem, najdejo neke cilje, borbe in pričakovanja.
Glede okončin se verjetno da dobit protezo, umetno nogo in slično.
Teže je če si paraplegik ali tetraplegik. Tam proteza ne pomaga.
Če je še okolje v taki osebni situaciji(tudi invalidsko) iz tebi nerazumljivih razlogov in brez potrebe nerazumevajoče, odklonilno, ti nagaja in te onemogoča v hotenjih je grozno še dodatno.
Skratka,
gluhost je še znosna in včasih je prednost, kot sam praviš, ker zlahka prenašaš teženje žene in drugih iz svoje okolice.
Jih pač ne čuješ. Oni so v stresu, ne ti.
Bi pa rekel, da je verjetno tudi odvisno od tega zakaj si oglušel, kakšna je tvoja osnovna bolezen. Če imaš npr nevrofibromatozo, kakšne dedne živčne bolezni ki napredujejo al kaj sličnega in veš da je gluhost le del tvoje bolezni, ki napreduje, pa ni več tako fajn.
Vsak dan čakaš kaj bo novega na poti navzdol.
Sam npr gledam par deklet iz svojega okolja z multiplo sklerozo. Kar stiska me ko vidim kako stvari napredujejo.
Skratka, za silo nam je še fajn, ki smo zgolj gluhi.
Aja Robert, pišeš da popotuješ naokol ko kaki precedniški kandidat (obiskal sem to in to).
One reči pa res pustiva pri miru.
Vseeno pa bi rekel, da se izogibaš pogledu v ogledalo, kjer bi videl da si tudi ti nestrpen do drugačnih, ne le oni do tebe.
po miheljnovo NI PRAV DA JE TAKO!
Razlike naj nas bogatijo ne pa ločujejo in nasmrt skregajo.
Zamere, zamerljivost, maščevalnost, nasilje, militarizem in kaj jaz vem še kaj vodi v kaos.
V enem primeru je svet siv, v drugem pa v barvah.
Sam sem za svet v barvah (= raznolikost).
Ja jaz se pa sprašujem, zakaj vedno poudarjajo da imajo gluhi pravico do tolmača. Lepo in prav, toda vsi gluhi pa tudi ne znamo kretati oz. ne dovolj dobro, da bi razumeli tolmača.
Zakaj pa nimamo pravice do kakšnega preciznega slušnega ojačevalca, ki pomaga pri komunikaciji. Eden takih je npr. schola sistem. Meni kar dobro služi, vendar kako naj si pač človek privošči vse te dodatke, da bo lahko normalno živel.
Dejansko se sprašujem zakaj pa si vseh teh pripomočkov, ki si jih sami nabavimo (tudi doplačila SA) ne moremo odšteti od davčne osnove. Konec koncev je v današnjem svetu to že računalnik. Lahko morda vzamemo v primerjavo avto za invalidne osebe (pa vem da so tudi oni precej v podnu s tem) in računalnik.
Morda pa pozna kdo še kakšne dodatne olajšave ob tem. Ok, invalidnina v znesku 50 evrov (v petih letih če pridno varčuješ ravno za doplačilo pri SA), pa nacionalka brezplačano, mobi paket za naglušne , ki se skorajda ne razlikuje od družinskega. A obstaja še kaj?????
Bom res vesela odgovora pa kake sugestije. Kako pa je z izobraževanji. Obstaja kakšen popust?? Ja, to da je tečaj za kretnje skoraj brezplačen vem. Vendar kaj pa ostalo.
Ja, ne delajo se samo eni gluhe, drugi se delajo še mutaste zraven. Samo vedno slišim samo prerekanje, KAJ je gluh in KAJ naglušen? Kdo mi ve povedati točno pravilno definicijo?
Čisto vseeno je če obvladaš znakovni jezik ali ne. Dejstvo je ali slišiš ali pa ne slišiš. Pa koliko slišiš. Če imaš po Fowlweju okvaro 96% si gluh, če pa imaš 94% si pa še naglušen. Vsaj tako je približno kvalificirano v tabeli ZZZS. Praktično pa vemo da ni razlike. Je pa razlika med 70% in 94%. Pa je obravnavana kot enakovredna naglušnost. To pa je dilema. Sicer pa je razlika ali si gluh od rojstva ali zgodnjega otroštva ali si oglušel kasneje. Kajti bistvena razlika je pri artikulaciji govora, besednemu zakladu, tudi izobraževanju in verjetno ambicijah, družbi, sprejemanju okolja ipd. lahko rečem socializaciji gluhe osebe.