Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Genetika v nosečnosti in NIPT dedovanje sladkorne bolezni

dedovanje sladkorne bolezni

Pozdravljeni. Ob prebiranju vaših odgovorov se mi je porodilo vprašanje, kako se deduje sladkorna bolezen. V moji družini sta jo imeli obe babici, ena starostno, druga pa ima že mnogo let inzulin. Po moževi strani pa jo imata sestra in stric, vendar ne uporabljata zdravil, le redno morata kontrolirati sladkor.
Zanima me, kakšno možnost imata najina sinova, da jo podedujeta? Sama sem imela v drugi nosečnosti povišan sladkor ravno še na meji normale, otroka sta bila rojena izredno velika in težka(56cm 4080kg in 56cm 4350kg), glede na to, da sem se zredila samo za 6-7 kg?

Dedno komponento sladkorne bolezni daje večje število genov. Vsak od teh ima majhen posamezni učinek. Otroku te gene seveda psredujeta oba starša. Po današnjem mišljenju naj bi vsota delovanja teh genov dajala večjo ali manjšo predispozicijo (nagnjenost) za pojav bolezni. Ali se bo bolezen pojavila pa ni odvisno samo od genetske dispozicije ampak na pojav bolezni vplivajo nedvomno tudi zunanji dejavniki. Danes menijo, da so to nekatere virusne infekcije, ki poškodujejo celice trebušne slinavke (pankreasa) in (pre)velika obremenitev s sladkorji in hrano, ki se v telesni presnovi pretvarja v krvni sladkor.Tveganje, da bi vaša sinova zbolela za sladkorno boleznijo je le neznatno večja kot je na splošno v populaciji.Verjetnost pojava bolezni lahko tudi sami zmanjšamo z zdravo prehrano in zdravim načinom življenja.

New Report

Close