Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Genetika v nosečnosti in NIPT dedovanje astme in hudih alergij

dedovanje astme in hudih alergij

Spoštovani

Mož je astmatik, sin, pri katerm so odkrili alergije na vse vrste trav,dreves, trav,…. se je po 2. letu starosti pojavila huda astma. Z veliko truda in veliko časa po bolnišnicah, smo skupaj z zdravniki le uspeli zadevo nekoliko ublažiti. To nam je uspelo predvsem z rednimi jemanjem kortikosteroidov, ob zelo močnih poslabšanjih tudi z olajševalci. Nekako smo se prebijali skozi vse to – sin je bil pravi borec, midva z možem pa sva ga vzpodbujala k normalnemu življenju. To nam je tudi uspevalo, nakar je prišel usodni dan, saj nama je sin v starosti 6,5 let umrl doma v postelji brez prepoznavnih simptomov. Obdukcija je pokazala hudo pljučnico. Mislila sem, da me bo kap saj smo sina vsako leto preventivno, po nasvetu pulmologov tudi cepili proti pneumokokni pljučnici. Glede na situacijo in v pogovoru z zdravniki, ki niso mogli verjeti, da se to lahko zgodi v tako kratkem času, smo vsi skupaj posumili, da so kortikosteroidi prikrili tipične klinične znake.

No sedaj pa k vprašanju. Sem v 23. tednu nosečnosti in me je zelo strah, da se kaj takega ne bi ponovilo tudi pri tem otroku. Zanima me, ali je astma in huda alergija lahko dedna? Na trenutke me kar grabi panika. Ne vem, kaj naj storim

Prosim za Vaše mnenje

lp

tanja

Razumem, da vas zelo skrbi, vendar bi vas rada opogumila, da o tem ne bi razmišljali tako prestrašeno, ampak da bi se prepustili pozitivnim mislim. Največ otrok se rodi zdravih in obstaja tudi velika verjetnost, da vaš drugorojeni ne bo imel astme in alergij. Če pa že, ni nujno, da bi imel enako resno obliko.

Astma ima pomembno genetsko komponento. Danes so odkrili že 17 genov, ki vplivajo na ta pojav. Še vedno pa ni popolnoma jasno kako se deduje. Najverjetneje se poligensko multifaktorialno, to pomeni, da je poleg številnih genov, ki vplivajo na nagnjenost k astmi in alergiji, potrebna prisotnost določenih zunanjih dejavnikov v zgodnjem embrionalnem razvoju. Ocenim lahko, da je tveganje, da se vaš drugorojenec rodi s takšno nagnjenostjo do 10%. Tudi če se v družini rodi več otrok, ki imajo alergijo ali astmo, je resnost bolezni zelo različna.

Ne pozabite, da je pozitivno mišljenje je zdravilno!

Srečno!

New Report

Close