dedovanje
spoštovani!
zanima me, če lahko kaj dedujem glede na to stanje:
mati umrla od akutne levkemije
po materini strani, vsi razen njej, njene sestre, brat in mama imajo sladkorno bolezne
teta po očetovni strani samomor zaradi depresije
druga teta po očetovni strani rak
dedek po očetovi strani rak grla
sama sem imela benigni tumor v dojki, že pri 20 letih, prav tako eno cisto.
ali se lahko dajo napraviti kakšni testi, ki bi pokazali, če lahko dobim levkemijo ali rak ipd.? kako se naj zavarujem?
imam tako mišljenje kdor ima dvojčke, trojčke…da to ni normalno, ne bi se smeli pojavjati isti ljudje, vsak bi moral biti posameznik, edinstven. čeprav so umsko in fizično normalni, vseeno se mi zdi to, da si dvojček, da to nekaj ni normalno. ali pa?
aja…v mamini strani v družini so dvojčki..baje se to tudi eduje? moja sestrična ima dvojčke. najprej je rodila sina, enkrat je splavila, tretjič pa dvojčki. jaz še nisem rodila, sem pa imela en splav, ne vem pa, če so bili dvojčki ali ne. zanima me, če bo drugič tudi jaz imela dvojčke?
je bolj verjetno, da nimaš dvojčkov pri prvi nosečnosti?
se da dvojčka odstraniti/splaviti, če si ga ne želiš?
hvala, lp
hvala, lp
Res je mnogo vaših sorodnikov zbolelo za rakom,so pa to različne bolezni in žal nimamo takšnega splošnega, rutinsko uporabnega testa, ki bi najavljal možnost, da bi se pojavil kateri od tistih, ki ste jih našteli.Zavarujete se lahko edino z zdravim življenjem.
Večina dvojčkov in trojčkov se razvije iz treh različnih jajčec in semenčec in niso nič bolj “enaki”kot bratje in sestre, ki se ne nosijo in rodijo istočasno. Tudi če sta dvojčka enojajčna vseeno nista enaka ampak v mnogih lastnostih popolnoma različna.
Verjetnost, da bi vi zanosili dvojčke je zelo majhna. Odstranitev enega od dvojčkov ni dopustna niti dovoljena razen v primeru, ko je ogroženo življenje nosečnice ali pa ima dvojček takšne prirojen napake, ki so nezdružljive z življenjem
Spoštovani,
imam 2 leti starega sina z diagnozo sy:alps sindrom in evanov sindrom (avtoimunska hemolitična anemija in trombocitopenija).
Alps povzroča mutacija gena (fas, fasl in neznane genske mutacije).
Fas gen pri otroku je bil pregledan, ni mutiral in je normalen.
Zanima me, kako se deduje fas gen (po enem oz. obeh starših)?
Kakšna je možnost, da bi v primeru če bi še imela otroke (ne z otokovim očetom), imeli podobne težave z imunskim sistemom?
Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem.
lp,