Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Dednost raka

Dednost raka

Stari oče je umrl za rakom na želodcu, stara mama pa za pljučnim rakom.
Zanima me ali je rak deden in kakšna je verjetnost, da ga dobim tudi jaz.

Ali obstajajo kakšni preventivni pregledi?

Hvala

kati

Pri raku je tisto, kar se podeduje, predvsem nagnjenost k bolezni, ne pa bolezen sama. V vasem primeru bi bilo tudi pomembno, ali je bil kateri izmed vasih starih starsev kadilec. Denimo, da je bil dedek kadilec. Kajenje je povezano tudi z rakom na zelodcu, babica pa je lahko zbolela za rakom na pljucih zaradi pasivnega kajenja (vdihovanja dima), ce sama ni bila kadilka. Vendar ne moremo kar dolziti en sam dejavnik za nastanek raka, vedno gre za splet med seboj delujocih okoliscin.

Med preventivne preglede proti raku sodi, denimo, bris maternicnega vratu, ki bi ga pri ginekologu opravljali najmanj na dve leti, ter samopregledovanje dojk, ki bi ga naj opravljali najmanj enkrat mesecno na isti dan menstrualnega ciklusa.

Ce kadite, lahko veliko storite proti nastanku raka s tem, da prenehate.

Author: Irena
Message: http://med.over.net/phorum/read.php?f=26&i=16&t=10&admview=1

Lahko ga dobis kar tako, “z neba” in nisi za to “nic kriv”. Vendar so
znanstveniki z mnogimi tipi raka povezali dolocene dejavnike tveganja.
Gotovo si ze slisal, da kajenje povzroca raka na pljucih. V resnici so
kajenje povezali z vecino tipov raka. Na nastanek raka vpliva kombinacija
razlicnih dejavnikov, od telesnih do tistih iz okolja. Na veliko teh
dejavnikov sami ne moremo vplivati. Na nekaj pa lahko: ce bos zivel zdravo,
se ognil kajenju in bos telesno aktiven ter se zdravo prehranjeval, bos
storil veliko proti nastanku raka. Zal pa ti ne bo nihce izdal potrdila, da
si od zdaj dalje popolnoma varen pred rakom.

lep pozdrav,

tudi sama imam podoben “strah”. kar trije stari starsi so umrli za rakom (dva sta bila verizna kadilca in sta urmrla zaradi raka na pljučih, eden pa zaradi raka na debelem crevesju). cetrti stari stars pa je umrl za posledicami mozganske kapi.

zelo me skrbi, da bom tudi sama zbolela. stara sem 22 let, ne jem mesa, ne kadim, skusam jesti cim manj mascob in se redno ukvarjam s sportom. moji starsi so zaenkrat zdravi, cepram mama kadi. zanima me, ce obstajajo kaksni testi, ki bi potrdili, zavrgli nagnjenost k dolocenim vrstam raka.

ceprav skusam ziveti cimbolj zdravo, me res skrbi, ali imam nagnjenost k raku “zapisano v genih”

hvala za odgovor,
micka

Razumem vaso skrb, vendar se mi zdi odvec. Verizna kadilca sta umrla za rakom na pljucih, kar je neposredno povezano (ce vi ne kadite, se boste tej nevarnosti v veliki meri izognili). Za raka na debelem crevesju so pogosto dolzili prehrano (premalo vlaknin), vendar povezave niso mogli trdneje dokazati.

V vasem primeru genetsko testiranje za vas ne bi bilo smiselno. To je smiselno v primeru, da gen poznamo (npr. pri raku dojke BRCA-1 in BRCA-2) in ko so oboleli clani ozje druzine (oce, mati, bratje in sestre) ter ko je med genom in boleznijo nedvomna povezava (ne le rahla nagnjenost). Vprasajte se se nekaj – kaj bi imeli od preiskave oz. testa, ce bi bil pozitiven? Kaj pravzaprav pricakujete?

Vedite tudi, da s svojim strahom pred rakom povzrocate sebi stres. Ta pa je nedvomno eden izmed dejavnikov, ki vaso cudovito skrb za svoje telo porusi! Sprostite se torej in uzivajte brez skrbi.

Irena Jakopanec, stud. med.

Z vašo razlago o dedovanju malignih obolenj se ne strinjam, kajti če bi bilo to tako preprosto, bi medicina že zdavnaj obvladovala to bolezen. Vzemimo za primer onkološke bolnike z adenokarcinomom pluč, ki so v 90% nekadilci, pa vendar je za to zelo hudo obliko obolenja statistično določeno preživetje v manj kot v 2%. Dejavniki tveganja niso znani, zdravljenje je zgolj paliativno. Bi bili po vsem tem še prepričani, da kljub nekajenju ne boste zboleli? Medicine se žal ne more istovetiti s pravom, kjer bi lahko vsakemu pacientu rekli: “Zboleli ste zaradi nepravilnega načina življenja!” Bolezen ni kazen, zato se ji težko izognemo. Večina ljudi še ne razume teh skrivnosti in dokler ne zboli, ne pozna pravega odgovora.

živjo
babica po očetovi strani je umrla za rakon na jajčnikih. ni bila kadilka, živela je popolnoma zdravo življenje.
zanima me ali lahko tudi jaz dobim raka na jajčnikih ali morda na materičnem vratu?
ali naj se cepim proti raku na materičnem vratu?
hvala za vnaprej, zelo me skrbi.

lep pozdrav, Mirjana

Vsaka ženska lahko dobi raka na jajčnikih ali materničnem vratu, seveda. Še celo, če ti jajčnike odstranijo, obstaja možnost, sicer majhna, da za rakom jajčnikov zboliš. Če je tvoja babica umrla za tem rakom, to še ne pomeni, da boš ti tega raka zagotovo dobila, če si to mislila vprašati.

Proti raku na materničnem vratu se ne da cepiti. Cepiš se lahko le proti nekaterim oblikam HPV virusa, ki ga dolžijo za pojav večine primerov tega raka. Stoprocentno pa se s tem cepljenjem proti raku materničnega vratu ne moreš zaščititi. Še vedno velja, da je treba v spolnem življenju predvsem uporabljati pamet in ustrezno zaščito, po drugi strani pa redno hoditi na kontrole. Če se tega zavedaš, je po mojem osebnem mnenju cepljenje proti HPV neka dodatna varnost in bi se zato jaz v mladih letih zanj najbrž da odločila. Če pa morda na to cepljenje gledaš kot na nadomestek za varno spolno vedenje, je pa po mojem to napačno in zelo nevarno in ti lahko naredit več škode kot koristi. HPV ni edina bolezen, ki se prenaša s spolnimi odnosi.

Pozdravljeni!

Jaz imam podobno vprasanje kot vsi do zdaj. Imam teto, ki je sicer starejsa in je dobila raka na debelem crevesu. Problem je v tem da je moj oce ze kot mlad imel koznega raka. Tudi ce je bil obsevan se je rak mnogo let kasneje zacel spet pojavljati in je bilo treba 3x na operacijo. Pravkar je bil v Ljubljani hospitaliziran zaradi neznane bolezni kasneje so odkrili novo obliko raka. Kostni rak, ki je razsirjen po celi celjusti in mogoce pri usesih (se ne ve 100%).
Razen tete in oceta nobeden ni imel raka iz druzine in zanima me ce jaz kot sin sem mogoce podedoval tudi raka. O kostnem raku nisem dobil skoraj nic informacij. Ocetov zdravnik pa nam ni dosegljiv, da bi mu zastavili to vprasanje.
Naj pa omenim da sam sem kot otrok imel velike tezave z dihali in imel sem tudi astmo, ki je “nimam” ze dosti let.

Najlepsa hvala za vas odgovor, Luka

Pozdravljeni,

naj še jaz dodam svojo košarico. Pred letom in pol je za rakom zbolel moj 5-letni sin. Predstavljate si lahko, da je jedel zdravo, ni kadil, ni pil, ni bil izpostavljen kajenju, bolan je bil kot druga dva otroka -viroze-,v družini ni bilo rakastih obolenj, itd…. Ko sva se znašla na onkološkem oddelku Pediatrije, sem bila šokirana, kajti za rakom zbolevajo tudi dojenčki, pa enoletni, dvoletni, itd… otroci. Na kratko- ko sem o tem vprašala zdravnika, mi je odgovoril nekako tako, da imamo nagnjenost do bolezni zapisano v našem genskem zapisu, da pa je potreben sprožitelj, ki bolezen sproži.
No, še danes ne morem razumeti, kako lahko zbolijo otroci, ampak tako pač v življenju je.

Lep pozdrav,
K.

Pozdravljeni

Imam podobno vprašanje kot vsi zgoraj našteti z manjšimi razliki. Stara sem 27 let in v družini se že celo življenje borimo proti različnim vrstam rakov in z njimi tudi izgubljamo bitko. Zanima me, kje lahko opravim razne genske teste oziroma kako naj preverim koliko možnosti imam za rakavo obolenje ?

Razlaga: Moj dedek po očetovi strani je umrl zaradi pljučnega raka star 58 let
Moj dedek po materini strani je umrl zaradi kožnega raka 52 let
Moj oči je umrl zaradi NHL, agresivnega v III stadiju star 39 let
Danes pa so moji mami postavili diagnozo NHL, agresivni v IV stadiju stara je 47 let

Bojim se, da me čaka ista usoda in zanima me kako jo poskušati preprečiti.
Hvala za odgovore

Pozdravljena,
bila na genetiki v Ljubljani in ti lahko posredujem številko:01 589 76 49,kličeš lahko ponedeljek,sredo in petek,med 9,00-12,00 uro,ali pišeš na mail:[email protected].
Ti pošlejo,da napišeš družinske amneze in te povabijo na razgovor,bila februarja,dala kri in septembra dobila izvid.Stem,da je moja sestra oddala papirje,ker sem jaz že zbolela za rakom,pred mano mama in so najprej testirali mene.
Verjetno bodo še povabili tvojo mamo,če je zbolela za rakom in najprej testirali njo.
Tvoji mami želim veliko sreče in trdne volje med zdravljenjem,
lp

Rakica hvala za odgovor, vendar se bojim kaj bo, če bo izvid pozitiven 🙁 Trenutno sem precej na tleh, predvsem ker imam 3 leta staro hči in se bojim kakšne gene sem ji dala 🙁 Praktično že 27 let živimo s to boleznijo in ko sem se 10 let po smrti očeta končno postavila na noge, je sedaj zbolela še mami in to za identičnim NHL kot oče. Ampak se trudim in se prebijam iz ure v uro.

lp

pozdravljena,
te popolnoma razumem,mene daje nevednost,da ne vem kaj se dogaja,hočem vedet vsa dejstva.
Na test sem šla zaradi sestre in mojega otroka,da vem kaj ju čaka.Glej imaš zlato punčko,ki ti daje smisel življenja in naj ti bo vedno na prvem mestu.Če se daš testirat veš kaj te čaka,ta negotovost te bo počasi ubijala.Jaz osebno ti priporočam test,tole je tud dobro za tvojega otroka.Mene so testirali za BRCA1-BRCA2(negativno),ker sem zbolela za rakom na dojki.Na genetiki so moji sestri napisali priporočilo njenemu zdravniku,da jo morajo strogo pregledovat enkrat letno,mamografija,UZ,kri,tumorski markerji,…IZ lastnih izkušenj ti svetujem,da greš na genetiko,sploh se ne zavedaš,kako težko je priti do kakšne preizkave,slikanja,.. Naprimer,jaz sem svoji ginekologinji trikrat povedala,da nakaj ni v redu in da imam zatrdlino.Vedno mi je govorila,da je gibljiva in zato navadna cista.Če bi njo poslušala,ne bi šla samoplačniško na UZ in kje bi zdaj bila?Glede pljuč in kašljanja sem tud govorila več kot pol leta in nič( onkologinji),dali so me na slikanje,vidna zgostitev(mnenje radiologa),lahko tudi prsna bradavica in glej ga ti reče ja to ni nič,je bradavica in pika.Kaj pa moj kašelj? odgovor ????? Še dobro,da vstrajam in sem izvid nesla zraven na letni pregled in mamografijo.
Zdajle čakam na izvide scintiografije(slikanje kosti),na ponovno slikanje pljučCT (čez 3 mesece),ker so pred enim mescem našli verjetne metastaze na pljučih.IN kaj naj zdaj naredim,naj obupam,naj se v steno mečem? Glej imam otroka starega 9let in zaradi njega ne smem in ne morem popustit,enostavno je on moje gonilo.
Želim ti,da zbereš toliko poguma in da boš poklicala na genetiko.
Tvoji mami pa želim vse dobro za nadaljno zdravljenje in
prisrčne pozdrave!
Lp

Pokliči v genetsko svetovalnico, so vsi res zelo prijazni in ti vse razložijo.
Jaz sem zbolela pri 33, mama umrla lani pri 58, zato sem se šla testirat in sem BRCA1 pozitivna.
Imela bom redne preglede, tipam se tako ali tako vsak mesec, kaj več pa že težko narediš … Samo ostati je treba čim bolj pozitiven, je pa res, da to ni vedno najlažje.

Vso srečo!

Pika

Pozdravljeni

Hvala vsem za spodbudne besede in upanje, ki ga sedaj zelo potrebujem. Odločila sem se, da bom sedaj podprla mami na vse možne načine in ji pomagala premagati to pre….. bolezen. Potem ko bo mami ozdravela, pa se bom posvetila še sebi in sklenila odločitev. Trenutno je najpomembnejša mami in je tudi na prvem mestu. Za sabo ima že prvo KT in počuti se odlično. Bomo videli kako naprej, vendar se bom še naprej trudila razmišljati pozitivno,

lp

pozdravljeni

nekaj me samo zanima. Moja babica je zbolela za rakom na materničnem vratu a so ji ga pozdravili. Zanima me ali lahko tudi jas zbolim za tem rakom???????

Vsaka ženska lahko zboli za rakom na materičnem vratu.
To ni dedni rak. Predvideva se, da ga povzročijo nekateri tipi humanega papaloma virusa (HPV) tudi po mnogih letih ali desetletjih. Ti se prenašajo z intimnim kontaktom in so zelo razširjeni; za intimen kontakt se šteje tudi rojstvo/porod. 8 od 10 žensk se je v življenju že srečalo s papiloma virusi.
lp

New Report

Close