Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Preventivni pregled dojk dednost in rak dojke

dednost in rak dojke

Pozdarvljeni,

Stara sem 37 let. Mama je pri 54 letih zbolela za rakom dojk, bolezen se ji je sedaj po treh letih ponovila. Šele sedaj me je resno zaskrbelo tudi glede dednosti te zadeve. Kdaj se priporoča v takem primeru preventivne preglede?

hvala za odgovor.

Pozdravljena,

najbolje bi bilo, da se posvetujete v ambulanti za onkološko genetsko svetovanje na Onkološkem inštitutu v Ljubljani. Tam imajo vso dokumentacijo o bolezni vaša mame in vas bodo najkvalitetneje usmerili glede nadaljnih preventivnih pregledov.
Glede na vaša leta, bi zaenkrat svetovala preventivno spremljanje z ultrazvokom ter z metodo BreastScan. Mamografija v vaših letih, lahko pride v poštev samo v primeru, da bi katera od naštetih preiskav sumila na pojav bolezni ali bi v dojki zatipala spremembo, katera bi bila sumljiva.

to tudi mene zanima.  mi sicer raka v ožji družini nimamo ( moja mama že vsaj 20 let hodi na mamografije, pa ji še nikoli niso našli nobenega raka na dojkah, tudi moja babica ni imela tega raka, pa mislim da njena mama tudi ne, ampak so to že prestare generacije pri katerih se mamografija sploh še ni izvajala), imela pa ga je moja teta par let nazaj,  ampak so jo pozdravili.

a je možno da se bo zaradi nje rak pojavil še kje drugje v naši širši in sčasoma ožji družini, obstaja to tveganje? naj še povem da moja pokojna babica, ki je bila od moje tete mama, ni imela raka na dojkah ( tudi tako starim generacijam kot je bila ona mamografije sploh še niso izvajali) pa tudi nihče drug v njeni družini ga ni imel,  vsi ki so umrli so umrli zaradi starosti ali pa zaradi drugih bolezni in to je bilo to.

namreč, nedavno sem bila na rednem pregledu pri ginekologu ki me je pa poslal na mamografijo, kljub temu da sem stara samo 40 let in po mojem mnenju čisto premlada za te preiskave, glavni argument pa je bil da je to zato ker nimam otrok ( in jih tudi ne bom imela,  samo on tega še ne ve).  a je to res razlog za mamografijo, namreč da so ženske napotene na mamografijo samo zato ker nimajo otrok?

datum za mamografijo imam kmalu, 8.12..  za povrhu se mi je pojavil še psihičen strah, strah pred neznanim.  saj če ne bi raka imela moja teta,  me ne bi tako skrbelo.  bolj kot to me skrbi sam pregled.  tukaj berem mnenja in vsi prikazujejo te preglede kot nekaj groznega, čemur bi se bilo treba za vsako ceno izognit, pa tudi strokovnjaki na to temo strašijo ljudi, ker so napisali da smo rizične če nimamo otrok.  poleg ostalega bi mi bilo neprijetno če bi slučajno mamografijo izvajal moški, ko bi se mu tam kazala napol gola.  saj vemo kako moški razumejo te stvari pa tudi če so dohtarji.  jaz osebno se nimam za rizično kot so me vsi označili, od ginekologa naprej.  iskreno povedano ne vem zakaj me je sploh dal na mamografijo. vem, da je takšne vrste da ga skrbi zame ampak vseeno, tole z mamografijo pa je res že preveč.  ko jo je omenil sem skoraj dol padla saj jo niti slučajno nisem pričakovala.

sicer sem zdrava, ne pijem in ne kadim, težo imam primerno in se tudi normalno gibam, sem aktivna.

o mamografiji sem se pogovarjala s kar nekaj ljudmi ki jih poznam, in vsi so rekli da to ni nič in da se nimam česa bati že zato ker nimamo raka v ožji družini.

jaz razumem mamografijo kot nekaj groznega ne pa kot nekaj normalnega.

 

 

New Report

Close