Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Genetika v nosečnosti in NIPT dednost bipolarne motnje

dednost bipolarne motnje

pozdravljeni!
načrtujemo povečanje družine in me zanima kolikšna je možnost da bo najin otrok imel psihične motnje?-jaz sem zdrava, mož ima bipolarno motnjo (prav tako imajo razne psih.motnje vsi njegovi ožji sorodniki)
hvala za odgovot, lp

Pozdravljeni,
za natančnejši odgovor na vaše vprašanje je potrebno vedeti kateri tip bipolarne motnje ima vaš mož in kakšne simptome imajo njegovi sorodniki. Oboje vpliva na ocenitev višine tveganja, ki se ga lahko določi ob genetskem svetovanju.
Analiza podatkov velikega števila družin, kjer ima eden od staršev bipolarno motnjo kaže, da je tveganje da otrok razvije takšno bolezen je približno reda velikosti 9%.

Lep pozdrav,
prim. Anamarija Brezigar, dr. med.

pozdravljeni!
hvala za odgovor. za natančnejšo določitev bi torej morala imeti več podatkov?-žal vem vse samo približno (definicij bolezni ki jih imajo sorodniki ne poznam).
koliko pa stane genetsko svetovanje? kaj potrebujem?
hvala, lp

Pozdravljeni,

za natančnejšo določitev bi res potrebovali več podatkov in diagnoze o obolenjih, ki se pojavljajo pri sorodnikih, saj te podatki predstavljajo podlago za genetsko svetovanje. Za samo genetsko svetovanje pa potrebujete napotnico osebnega zdravnika.

Lep pozdrav,
Anamarija Brezigar

hvala za vse odgovore!
lp

Pozdravljeni.Sem mamica leto in pol stare hčerke.Moj mož oz. oče otroka je zdrav,njegova sestra ima pa afektivno motnjo;mešanico med bipolarno motnjo in depresijo.Ima v hudi obliki,zdravi se od pubertete naprej,4 ure je invalidsko upokojena,ima izrazita nihanja razpoloženja in takrat,ko je na dnu,jo ponavadi mesec-dva-tri ni na spregled.Njen stari oče naj bi imel podobne težave,prav tako njena sestrična.Zanima me,kolikšna je verjetnost,da bi to bolezen dedovala moja hčerka?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Pozdravljeni,

Pojavljanje bipolarne motnje v družini vašega moža kaže vse lastnosti poligenskega multifaktorialnega dedovanja. Ker pa je vaš mož zdrav, je tveganje, da vaša hčerka zboli za to boleznijo podobno tveganju za pojav bolezni v populaciji na splošno. To tveganje je približno 1,5 %.

Lep pozdrav,
Anamarija Brezigar

New Report

Close