Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija dedni zapis

dedni zapis

Pozdravljeni

Moje vprašanje je kar malo smešno, pa me vseeno zanima, in sicer; moja hčerka, stara 14 mesecev, je v popolnosti podobna možu (po videzu in karakterju). Kako se telo “odloči” katere lastnosti bo “zbral skupaj”? Torej od česa je to odvisno?

Najlepša Vam hvala za odgovor

Lp, MICIPICI

Spoštovana,

na tole vprašanje vam zelo težko odgovorim. Malo zato, ker področje genetike ni moje ožje področje dela, predvsem pa zato, ker na tako vprašanje še ni jasnih odgovorov. Dejstvo je, da plod določajo geni obeh staršev – in to vsak polovico (če se ne upošteva še mitohondrijskega prenosa dedne mase). Torej je otrok čisto nova osebnost, ki nosi tako značilnosti mame kot očeta.

Podobnost (v videzu in obnašanju) ni samo posledica genetike, ampak tudi vpliva okolja in – ne nazadnje – subjektivnih opazovanj tistega, ki podobnost išče. Tako je znano, da “postanejo” tudi posvojeni otroci podobni svojim “krušnim” staršem.

Iz vašega vprašanja se mi zdi, da ste na podobnost med malčico in očkom ponosni – torej naj bo tako še naprej. Bo pač pametna in lepa po očku…

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close