debelost
Pozdravljeni!
Sem zelo debela, moj ITM je 32,5 (94 kg pri 170 cm) in vem, da ogrožam svoje zdravje. Rada bi kaj storila za to, pa ne vem, kje naj začnem.
Od malih nog imam astmo in že takrat so me vsi “ujčkali”, gibala sem se premalo, preveč sem jedla. V četrtem razredu so me celo dali na dieto; ne vem, kakšno, samo vem, da sem veliko jokala… Celo osnovno in srednje šolanje sem bila debela, tudi na fakulteti, vendar me je prijel sindrom (napačnega) hujšanja in sem dan za dnevom stradala, tudi izbruhala parkrat, kar sem pojedla. Zdaj nisem več otrok, stara sem 25 let in strah me je sebe- mojih kilogramov. Grozno izgledam, šminka in frizura nič ne skrije… Želim obleči krilo, moderne hlače, a 44 že postaja premajhna… Groza. Tako ne gre! Prosim za spodbuden odgovor, kajti trdno sem se odločila, da je zdaj skrajna priložnost, da začnem s hujšanjem.
Slišala sem za neke tablete Xenical. Mi lahko kaj svetujete?
Hvala in lep suh (!) dan želim.
medvedek
medvedek, pisi: [email protected]
pozdravljena!
berem tvoje besede in prav cutim lahko tvojo stisko. vem, kako se pocutis, ker imam sama podobne tezave.
nimam cudeznega recepta. zbrati je treba le ogromno volje, da si reces, da bos spremenila svoje prehranske (in tudi sicer) navade. saj ves, revije so polne nasvetov, na med.over jih imas tudi ogromno…. samo v glavi ti mora klikniti in to bo to. in cetudi se vmes kdaj “zmotis” in pojes prevec ali napacno, vzemi to le kot izziv in nadaljuj, nikakor ne obpat!
kar pa se tice tablet… marsikatere sem preizkusila, pa moram reci, da se je poznalo predvsem na denarnici.
Nikar obupovati. Poskušajte pregledati svoj jedilnik in urnik hranjenja. Pomembno je tudi razmisliti o možni redni primerni telesni aktivnosti. To včasih zahteva rahlo spremembo življenjskega sloga – uporabljati stopnice in ne dvigal ali tekočih stopnic in redno telesno vadbo, če je le mogoče najti nekaj, kar vam je prijetno ali vsaj sprejemljivo, morda hoja, sprehodi, kolo ali karkoli.
Predvsem bi bilo fino, če bi se lahko o tem pogovorila z nekom, ki mu zaupate. Včasih je koristno, da skupaj pregledate zapiske o hrani, ki ste jo v prejšnjem tednu pojedla in poskušate ugotoviti, kaj od tega bi lahko omejila – predvsem najti načine, da bi se vam uspelo izogniti hrani z visoko vrednostjo ćistega sladkorja in maščob (npr. sladkarije, čips)
Pomembna je vaša odločitev, da želite na področju svojega hranjenja nekaj malega spremeniti. Nikar si ne zadajte nerealnih ciljev ali mer oblačil.
Tudi ljudje močnejših postav so lahko zelo lepi in prijetni, pomembno je, da se vi počutite razgibano in vredno poskrbeti zase. Prav tako je vsaj nek uspeh pri vzdrževanju svoje teže in občutku kotrole nad njo pomemben.
Toplo vam svetujem, da najdete med svojimi bližnjimi nekoga, s komer vas o tem ne bo sram govoriti in ki mu zaupate. Mogoče pa lahko poizkusite tudi s svojim zdravnikom, če bo le imel dovolj časa. Zdaj je na volj že tudi nekaj samopomočnih skupin, na katere se lahko obrnete, npr. Overeaters anonymus (OA na Mirju v Ljubljani), morda na Žesnko svetovalnico ali na Muzo. Pokličite jih.
Marija Anderluh
Zdravo!
Jaz bi ti priporočala knjigo “ŽIVETI ZDRAVO” (Harvey in Marilyn Diamond). Res, poskusi jo dobiti. Ta kniga te bo naučila živeti zdravo, zraven pa seveda tudi shujšati. VELIKO USPEHA, pa še kaj piši!
Pa še to: obišči spletno stran: http://www.Taerobika.com
Ciao!