Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca debelo crevo-ali je to normalno?

debelo crevo-ali je to normalno?

Pozdravljeni!

Ze nekaj dni obcasno cutim na levi strani trebuha blage bolecine,zato sem si malo pretipala ta predel in ob levem boku zacutila valjasto tvorbo,ki se razteza od levega boka proti popku in potem izgine. Zdi se mi,da tipam debelo crevo. Veliko bolj razlocno se obcuti,ko sem v lezecem polozaju. Kaksna dva tedna nazaj sem opravila uz trebuha (zaradi drugih razlogov) in je bilo vse bp. Pred tem sem imela tudi ginekoloski pregled pri katerem mi je ginek. tudi opravila uz in ni videla nic nenavadnega.
Ta “najdba” v trebuhu me je zelo prestrasila,saj do sedaj tega nisem nikoli zatipala. Naj omenim,da sem drugace bolj suha.
Ali je normalno,da se debelo crevo tako zatipa ali bi slo lahko za kaksno bolezen? Brala sem o raku na debelem crevesju in kaksnih simptomov nimam,razen obcasne napihnjenosti. Stara sem 32 let.
Trenutno sem v tujini in ne morem k zdravniku.

Hvala in lp.

Pozdravljeni, glede na okoliščine in opis (in vitkost) se mi zdi še najbolj verjetno, da tipate vsebino debelega črevesa, torej blato v njem in to bi moralo slejkoprej izginiti.
Lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Hvala za odgovor.
Tudi jaz sem mislila, da je to blato v crevesju, vendar si lahko to zadevo sedaj ze nekaj dni zatipam, vcasih bolj, vcasih manj. Ne vem pa koliko casa to dejansko imam, saj do sedaj nisem nikoli raziskovala tega podrocja. Ta podolgovata tvorba se nahaja takoj ob levem boku, na sp.delu trebuha in jo cutim bolj v notranjosti. Prebavo imam redno, tako da nisem zaprta in da bi mi blato ostajalo v crevesju.
Ali bi se na uz, ki sem ga imela nedolgo nazaj, kaj videlo, ce bi imela npr.kaksen tumor, mocno povecano bezgavko itd.? Ginekologinja me je tudi poslala v laboratorij, da sem oddala vodo in so bili proteini malo povecani (1), vendar so bile ledvice na uz v redu. Kri je bila tudi nedolgo nazaj v mejah normale.
Naj omenim se, da imam ze en teden tudi rahlo povecano in boleco bezgavko pod celjustjo, tudi na levi strani ter bel jezik.

Hvala, lp!

Še vedno se mi zdi tisto iz prejšnjega pdgovora najverjetnejša možnost. Kakšna druga stvar izven črevesa bi se videla na uz. Ostalega pa ne bi povezoval s tistim zatipanim. Vse neznane bule in bulice mora seveda pretipati še zdravnik.
Lep pozdrav

Pozdravljeni!

Ponovno se vam oglašam. Ker imam še vedno občasno blage bolečine na levi strani trebuha, kjer se nahaja debelo črevo in včasih kot nekakšne blage krče v danki in včasih blago zbadajočo bolečino v rektumu, sem čisto tako za vsak slučaj šla opraviti samoplačniški hematest. Oddala sem en vzorec blata in na moje veliko presenečenje je bil pozitiven. Težav s prebavo nimam, blato je normalno, le včasih sem kdaj pa kdaj po jedi napihnjena. Težave imam tudi z refluksom in kislino.
Moram povedati, da me je izvid zelo prestrašil.
Zaradi česa vsega, razen raka črevesja, je hematest lahko pozitiven? Pri svojih 32-ih najbrž nisem v rizični skupini za raka? Predvidevam, da me čaka kolonoskopija?

Hvala in Lp!

Pozdravljeni, še vedno zagovarjam preiskovanje stvari v pravem vrstnem redu in ne naročanje preiskav brez ideje, kaj bomo z rezultati, pozitiven hematest pa je lahko tudi od polipov, hemeroidov, vnetnih bolezni črevesa, gastritisa ali rane na želodcu, vnetja požiralnika iz kakršne koli krvavitve od črevesa do ust, včasih tudi ne najdemo vzroka.
Lep pozdrav

Hvala za odgovor.

Načeloma se strinjam z vami, moram pa omeniti, da zelo nerada hodim k svojemu zdravniku in sem se na ta način hotela samo pomiriti in ga ne obiskovati brez potrebe, potem pa me je presenetil pozitiven izvid.
Hematest pa sem opravila zato, ker sem svoje težave opisala še enemu zdravniku in ga vprašala, če se mu zdi smiselno, da bi opravila hematest in mi je odgovoril, da lahko, če sem zaskrbljena in eventuelno tudi kolonoskopijo.

Vprašala bi vas še to, če v zdravniški praksi pošljete osebo na kolonoskopijo že po enem pozitivnem hematestu ali je smiselno malo počakati in opraviti še kakšnega in se potem na podlagi nadaljnih rezultatov odločiti.

Lep pozdrav!

Načeloma se pri 32 letnikih ne odločamo za hemateste zaradi nekakšnih zbadanj, uporabni so najbolj za presejanje populacije za raka na debelem črevesu v poznejših letih. Pri 32 pa je koristnost kolonoskopije odvisna od anamneze in pregleda.
Lep pozdrav

Hvala vam za odgovor.

Pri meni ne gre za “nekakšna zbadanja”, temveč me že več kot 2 tedna boli na levi strani trebuha, na področju debelega črevesa. Včasih zgornja polovica trebuha, včasih spodnja. Ne boli me konstantno, bolečina se poveča po jedi. Občutim tudi blage bolečine v predelu danke ter občasne bolečine v želodcu in spahovanje. Ker je bil na vse to pozitiven še hematest in nimam vidnih hemerodiov, me zelo skrbi kaj se dogaja.
Bila sem tudi pri svojem zdravniku, ki meni, da gre najbrž samo za hemeroide in mi je dal blato še enkrat pregledati in sicer 3 vzorce (ki jih še nisem oddala). Nič pa se ni ukvarjal s tem od česa bi lahko bila ta bolečina ali pa da bi mi dal kakšna zdravila.
Izvidi krvi so v mejah normale, opravljen je bil hemogram in CRP.
Ali mi lahko vi poveste zaradi česa bi lahko prihajalo do teh bolečin v debelem črevesju?

Lepo vas pozdravljam!

Bolečine v trebuhu imajo čuda vzrokov, od banslnih, kot je bolj zavito črevo kar povzroča bolečine pri prehajanju blata, do vnetnih bolezni, razdražljivega črevesa, težav z želodčno kislino, mišičnih bolečin iz stene želodca, do sevanja bolečine od drugje. Po netu žan praktično nemogoče ugibati vzroke, za diagnostiko so trebušne bolečine lahko zahtevne tudi v živo ob pregledu.
Lep pozdrav

Zahvaljujem se vam za odgovor.

Naj še povem, da so bili vsi trije vzorci blata tokrat negativni na prisotnost krvi, tako da me moj zdravnik ne misli poslati na kolonoskopijo – kakor sem ga zadnjič razumela. Očitno mora biti vzrok mojim bolečinam v eni izmed stvari, ki ste jih omenili, ker se bolečina kar seli sem in tja po črevesju, boli pa me tudi v področju želodca.
Mogoče bi bilo vseeno pametno opraviti vsaj gastroskopijo, kaj menite?

Lep pozdrav iz deževne Gorenjske 🙂

Od lažje dostopnih preiskav so za razne trebušne težave na voljo gastroskopija, kolonoskopija, ultrazvok, pa seveda laboratorijske preiskave, ob sumih na sevanje bolečine od drugod (kar se mi pri vas zdi manj verjetno), pride od preiskav lahko v poštev še kaj drugega. Ker pa gre diagnostika česarkoli vedno po nekem vrstnem redu, ki se začne najprej z usmerjenim pogovorom in pregledom dosedanjih težav in bolezni, nato telesni pregled in šele nato odločanje o preiskavah, ki potrjujejo ali ovržejo sume, postavljene ob pregledu (če so potrebne in marsikdaj niso)… Torej zato ne bi želel po netu ugibati o preiskavah, ki imajo vsaka svoje omejitve in ni nobene univerzalne. Seveda pa se mi zdi povsem korektno, da povprašate vašega zdravnika, kaj meni o vaših bolečinah, kako jih olajšati in kaj storiti oz kdaj na kontrolo, če se stanje ne izboljša.
Lep pozdrav iz roba taiste deževne Gorenjske 😉

New Report

Close