Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo darovanje pri novorojencku

darovanje pri novorojencku

pozdrav, mene pa zanima, kdaj je otrok primeren sprejeti organ??Imamo novorojencka, ki ima okvaro obeh ledvic.Ker je dvojcek, so omenili z tveganjem operacijo obeh.Sicer se nismo odlocili, kaj pa transplantacija???

hvala ter l.p.

SPOŠTOVANI,
Če me sprašujete o darovanju med brati in sestrami za časa življenja, je to v zakonu določeno tako, da so otroci zelo zaščiteni. Darovanje je možno le izjemoma, načeloma pa ne. Odvzem ledvice je zagotovo tvegana za majhnega otroka,problem je tudi, da se tako majhen otrok ne more odločiti. Presaditev ledvice pri otroku se lahko izvede nakoliko kasneje, najboljše je, da dobi otrok podarjeno ledvico od umrle osebe. Včasih je morda potrebno daljše čakanje na organ, ampak tudi presaditve se običajno najprej izvedejo po 2 letih starosti ali še kasneje. Po mojem mnenju je zaenkrat potrebno počakati.
Upam, da sem vam odgovorila na vprašanje, sicer se še oglasite.
Lepo vas pozdravljam, Danica Avsec

************************ prim. Danica Avsec dr.med, svetnica 01-300-68-64 Zavod RS za presaditve organov in tkiv, Slovenija transplant

Najbrž imate svojega nefrologa in vam on kaj lahko reče o prognozi ledvične bolezni. Otrok pri nas še ne transplantirajo, ampak jih zaenkrat pošiljajo v Gradec. Do sedaj najmlajši otrok tam presajen je bil star dve leti. Običajno pa (vsaj Slovenci) najprej pridejo na dializo in nato na reiskave za presaditev (oz. uvrstitev na čakalno listo). Sorejenci so lahko darovalci po 18. letu.. Informacije so žal iz prve roke.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close