Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo darovalka kostnega mozga

darovalka kostnega mozga

Pozdravljeni,

v kratkem bom darovala sestri kostni mozeg. Pred tem bo sestra imela 6 dnevno kemoterapijo, kjer ji bodo uničili njen kostni mozeg (brez presaditve se ji sam ne obnovi). Zdravniki povdarjajo, da moram biti jaz takrat popolnoma zdrava, drugače ne morejo narediti presaditve.
Sedaj pa ne vem kaj pomeni popolnoma zdrava. Ali v primeru, da me tisti dan boli grlo presaditev ni možna? Takrat sestra nima več upanja saj je popolnoma odvisna od mojega zdravja. Ta misel me zelo plaši.

Sonja

Spoštovana, upam , da s svojim odgovorom nisem prepozna za vas. Če ste v darovanju in presaditvi že uspeli, vam iskreno čestitam in priporočam, da se zavedate svojega pozitivnega dejanja. V tem primeru bo moj odgovor morda namenjen komu drugemu, ki na darovanje še čaka. Res je, odločitev za darovanje in odgovornost, ki smo jo ob tem sprejeli , je zelo velika. Točno tako, kot napišete, saj je prejemnik, potem ko se postopek že začne, popolnoma odvisen od naše odločitve in po drugi strani sposobnosti in možnosti, da bo postopek izpeljan. Vsi elementi , ki so potrebni za izvedbo odvzema in presaditve morajo biti zastavlejni tako, da je možnost zapletov ali izpadov skoraj nična. Tako na strani darovalca, odvzema in seveda tudi prejemnika. Ampak na strani darovalca sta zelo pomembna odločitev in volja. Saj veste, volja je 90% zdravja. Na žalost smo že imeli izkušnje, ko se je darovalec premislil prav pri svojem bratu in seveda je bil izhod zelo slab. Živite zdravo, umaknite se možnosti za okužbo do mere, ki je še možna in predvsem verjemite v dobro.
To je moj nasvet tako na splošno, podrobna navodila pa vam tako in tako dajo pri zdravniku, ki bo postopek opravil.
Vse dobro, Danica Avsec

************************ prim. Danica Avsec dr.med, svetnica 01-300-68-64 Zavod RS za presaditve organov in tkiv, Slovenija transplant

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close