Darob mite
Spoštovani,
pred dobrim letom dni so mi na obremenitvenem testu zaznali domnevni PSVT (200/minuto, maksimalna srčna frekvenca 185). Na pregled sem šel zaradi nevzdržnih ekstrasistol, imel sem jih več dni zapored v povprečju po 8 na minuto. Kardiolog mi je zaradi ugotovljene tahikardije predpisal zdravilo Darob Mite 80 mg 2x dnevno. Tako hitro bitje srca sem opazil tudi že kdaj prej, vendar vedno v povezavi s fizičnim naporom, nikdar samo od sebe. V času jemanja zdravila je bil srčni utrip v mirovanju nizek, v budnem stanju je padel tudi do 44 utripov na minuto, ob športni aktivnosti pa je lahko kljub zdravilom zrasel tudi do 170 na minuto in več (moja maksimalna srčna frekvenca naj bi bila 185). Vendar sem ob tem zavestno prekinil fizično aktivnost, da se je utrip znižal. Vsled tega sva s kardiologom sklenila, da preneham z jemanjem zdravila in pri športnih aktivnostih s pomočjo merilca srčnega utripa pazim na frekvenco. Po 2 mesecih brez zdravil je stanje tako, da je moj srčni utrip v mirovanju med 65 in 90/min. Že ob dokaj zmerni fizični aktivnosti se sedaj srčni utrip precej hitro povzpne do 170/min, nato pa zmanjšam napor (utrip se nato v nekaj sekundah prične spet zniževati). Zanima me vaše mnenje o sledečem:
– ali bi mi priporočali, da pričnem znova jemati Darob Mite, čeprav v bistvu lahko z zavestnim omejevanjem napora preprečim zelo hiter srčni utrip?
– ali se sme omenjeno zdravilo jemati samo po potrebi, torej le tisti dan, ko načrtujem športno aktivnost kakšni dve uri pred naporom po 1 tableto?
Hvala za vaše mnenje in lep pozdrav!
Anej