Darilo ob vselitvi
odvisno koliko denarja si pripravljena dati za darilo..dobremu prijatelju lahko kaj malček dražjiga privoščiš..kak set kozarcev za viski recimo ali pa kristalno steklenico za viski, mini sesalček za v kuhinjo, grelec za vodo, palični mešalnik, steklen čajnik in kak dober čaj zdraven, kak lep pladenj, šalice, kak lep prt, kak odštekan pribor, velika skleda za solato, glineni posodi za čebulo in česen, al pa zelo fina fora je zame ena velika košara notri pa makaroni, sladkor, začimbe, kaka zelenjava, moka, olje in še druge stvari nabereš in daš lepo zavit….idej na miljone, samo malce domišljije uporabi…
jaz osebno najbolj sovražim če mi nekdo prenese kristalno skledo 🙂 jih imam že toliko da je kar polica povešena od teže 🙂 pa nobena po mojem okusu :))
lp, lara
No mi smo kupili za vsak prostor nekaj in za vsakega nekaj, ter spisala sem odo hiši in se ji zahvalila, da jih je sprejela pod svojo streho. Za vsa k prostor: kuhinja 6 žličk na dolgih pecljih, kopalnica ščetka od stenhoma za roke in fuge in okoli pip, za zunaj predpražnik, za vežo žlico za čevlje, za klet vino, za kurilnico eno poleno, za spalnico svečko, za otroke okvir iz Bauhausa – brez okvirja, notri pa sliko od naših otrok (saj lahko menjajo), ter za vsakega ene copate, ki so super nepogrešljivi, ko pride več obiskov naenkrat. Ni bilo drago, zažgalo pa mega. No še dnevna soba, en poceni pepelnik, ki smo ga porisali z rožicam in pa za na podstreho mišolovko, ki pa jo moramo še odnest, saj sem trenutno našla samo take, ki miši ubijejo, jaz bi pa tisto malo hiško.
upam, da sem kaj pomagala.
Jaz sem načeloma proti darilom v stilu pribora, kozarcev, skled in kar je še podobne šare. Ker nikoli ne veš, kaj je komu všeč in kaj ne. Mogoče predpasnik, kakšno krpo za prah (čudežno), pa metlo in kar je še podobne šare za čistit.
Sem pristaš daril, ki se porabijo, tako, da je fora in, da ga čez nekaj časa ni več. Drugače se samo šara pri hiši nabira.
Tudi meni se zdi roža zelo primerna stvar.
Kot pa se je izkazalo, je bila polomija…
Prinesla sva rožo, v krasnem loncu, vse skupaj vredno okoli 12.000 SIT. Ko stopiva v dnevno sobo, pa reče prijateljica: oh, samo ne spet te rože, nama itak vse crknejo, kdo bo pa to šaro zalival… Mož je takoj začel “vleči nazaj”, vendar jasno ni mogel popraviti. Ta obisk je bil bolj ponesrečen.
Moram reči, da se je res malo neprimerno vedla, smo pa odkriti drug do drugega, tako da ji jaz nisem zamerila.
Roža pa jima kot nalašč božansko uspeva…
Sicer pa sem mnenja, da je treba darilo tudi znati sprejeti. V njem je potrebno videti dober namen tistega, ki ti nekaj podarja, tudi če nekoliko zgreši tvoj okus. Tudi s kristalnimi skledami je tako – tudi meni ni 100% všeč ves kristal, ki sem ga dobila… pa najbrž tudi tistemu ne, ki sem mu ga podarila. Okusi so pač različni… še dobro, da je tako.
Simboličen pomen pri vselitvi ima lesen izrezljan ptič oz. sveti duh, ki naj bi ga včasih imela vsaka hiša (ne vem ali je to še slovanska navada ali že krščanska). Visel naj bi nekje ob vhodu, privezan po diagonali, tako da vsakokrat ko odpreš vrata zaniha v znak dobrodošlosti. Mislim da jih izdeluje v sloveniji samo ena oseba, vem da so jih prodajali v eni trgovini – galeriji v Radovljici v lični škatli skupaj s pojasnilom o pomenu le tega. Meni so to zdi zelo zanimivo darilo s simbiličnim pomenom (varuje hišo in izraža dobrodošlost gostov).
LP A.
Družinski portret?
https://www.facebook.com/pages/Metka-Galerija/497566253604024