Najdi forum

Stara sem 29 let in z možem imava že leto in pol nezaščitene spolne odnose. Pred tem sem uporabljala kontracepcijske tablete Cilest. Ker si z možem zelo želiva otrok, do zanositve pa ni prišlo, sem obiskala ginekologinjo. To je bilo šele pred dvema mesecema, zato sem šele na začetku poti odkrivanja morebitne neplodnosti. Torej pričela sem z merjenjem bazalne temperature. Glede na moja temperaturna stanja, ki so res vsak dan nekaj novega, priznam, da sem v vedno večjem strahu in napetosti.
Prosila bi Vas, če lahko kratko opišete pot ugotavljanja neplodnosti.

G. doktor zahvaljujem se za odgovor in Vas lepo pozdravljam.

P.S. Vesela pa bi bila tudi izkušenj drugih. Hvala.

Draga Damy,

pri 29 letih se nikar ne spustite v panično reakcijo okrog nosečnosti. To je najslabša dota za uspeh!
Po več kot 12 mesecih neuspeha se pričnejo preiskave, ki so usmerjene v oba partnerja, še posebej enostavna je preiskava semenske tekočine, ki več ali manj opredeli 50% vzroka za neuspeh para. Pri ženski je teh preiskav več in so tudi malce bolj tvegane. Med prve sodi ugotavljanje ovulacije (bazalna temperatura, ultrazvoki…), potem sledi groba anatomija maternice, njene votline in prehodnosti jajcevodov ter ugotavljanje morebitnih nepravilnosti okrog rodil v trebušni votlini (histerosalpingografija), po potrebi sledijo še “pogled v maternico in v trebušno votlino” ter morebitna operacija nepravilnosti, ki se jih s preiskavami morda odkrije (laparoskopija, histeroskopija). To je v grobem vse, če se česa posebnega ne odkrije. Seveda se opravljajo tudi hormonske preiskave, rentgenska slikanja glave ipd, če je potrebno ampak to ne sodi v rutinski repertoar.

Živjo, Damy!

Tudi jaz imam podobne težave in svetujem vam – predvsem brez panike. Mogoče se z možem odločite za dopust, odmislite “da morate zanositi” in pusite usodi proste roke.
Predlagala bi vam tudi, da greste na ultrazvočni pregled rodil – ni škodljivo in ni boleče – velikokrat se že tam “pokaže” vzrok.
Predvsem pa, kot sem že dejala, pri vsem tem ne izgubite upanja in bodite optimistični (zdravniki sedaj delajo čudeže!)!
V kolikor želite navezati stik z menoj, pa mi to sporočite.

Želim vam veliko uspeha!

Lep pozdrav.
Andreja

Pozdravljena ga. Andreja,

na žalost sem, zaradi časovne stiske, v zadnjem času zelo malo sedela za računalnikom. Zato sem Vaše sporočilce videla šele danes.

Velikokrat je res tako, da s svojimi skrbmi delamo vse prej kot dobro.

Včasih je moč v tolažbi, da imajo tudi drugi podobne probleme.

Stika z Vami bi bila zelo vesela.

Lepo pozdravljeni,
Damjana

Damjana!
Prosim, sporočite mi svoj e-mail ali tel. št. na e-mail ([email protected]).
Upam, da boste prebrali moje sporočilo…
Lep pozdrav.
Andreja

New Report

Close