Damiana
Jemljem zdravilo concor 5 mg in mi je zelo padel libido.Pričela bi z jemanjem Damiane rastlinskega izvora za dvig libida kupila bi jo v tujini v lekarni.Stranskih ucinkov ne poznam imela naj bi pa vec koristnih.Glede na to da jemljem vsak dan concor me zanima ali mi Damiana lahko șkoduje.
Pozdravljeni!
Rastlina Turnera diffusa (damiana) spada po razvrstitvi zdravilnih rastlin v skupino, ki je označena z oznako “Z”, kar pomeni, da je zdravilo, ki se lahko izdaja v lekarnah brez recepta. V slovenskih lekarnah nisem zasledila izdelka, ki bi vseboval to rastlino. Zato vam težko odgovorim na vaše vprašanje.
Ker jemljete zdravilo Concor za zniževanje vrednosti povišanega krvnega tlaka, je posvet o medsebojnem delovanju obeh zdravil nujen. Če se izdelek izdaja v tujini v lekarnah, je zagotovo registriran kot zdravilo in ima navedene vse pomembne informacije, ki zagotavljajo varnost.
Zato vam svetujem, da ga vsekakor kupite tam. Izdelek lahko poleg te rastline vsebuje še na primer ginseng, ginkgo in druge sestavine, ki pa že lahko medsebojno učinkujejo z zdravilom Concor. Zato vam bodo kolegi v lekarni, kjer boste izdelek kupili, z ozirom na njegovo vsebnost primerno strokovno svetovali.
Na spletu je namreč precej reklam za te izdelke, ki se obravnavajo le kot prehranska dopolnila in ki omenjajo samo pozitivne učinke Damiane. Ne navajajo pa vsebnosti drugih sestavin, ki bi lahko bile pomembne za medsebojno delovanje z drugimi zdravili.
Odsvetujem vam tudi nakup izdelka iz nezanesljivih virov, ker bi se lahko zgodilo, da bi bile izdelku primešane nevarne snovi ali kakšne druge nečistote.
Lep pozdrav!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.
Sem pogledala na zavojček in piše da je 100 procentno veganski izdelek in ne vsebuje alergenov.Je od Zein Pharme katera jo izdeluje.
Tudi jaz sem prečitala oglasno besedilo. Očitno gre za prehransko dopolnilo. Če bi bil izdelek tretiran kot zdravilo, bi bilo napisanih informacij dosti več.
Tako pa iz vsega napisanega sledijo samo ugodni učinki. Besedilo ne navaja nobenega problema, nobenega neželenega učinka niti ne opozorila glede varnosti.
Zato menim, da se mora vsak potencialni uporabnik takega izdelka zavedati, da ga uporablja popolnoma na lastno odgovornost.
Svetovanje v tem primeru ne pride v poštev, ker zato ni nobene strokovne podlage.
Nada Irgolič, mag. farm., spec.
Forum je zaprt za komentiranje.