Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija Daljnovidnost in škiljenje pri otroku

Daljnovidnost in škiljenje pri otroku

Spoštovani,

 

zanima me ali je pri sinu glede na priložen izvid možno izboljšanje stanja ob rednem nošenju očal, da jih enkrat v prihodnosti sploh ne bo več potreboval? Prosila bi Vas tudi za opis vaj, ki jih je smiselno opravljati, da stanje čimprej izboljšamo. Sin vsak večer pred spanjem pogleda risanko in sicer v temi v razdalji 3 metrov od velikega televizorja in sedežne garniture zato me prav tako zanima ali bi bilo bolje, da risanko pogleda ob prižgani luči ter ali je razdalja med sedežno in televizijo zadostna?

Najlepša hvala že v naprej za podane odgovore in lp.

STATUS:

Elektronska refraktometrija: DO: +0,50 -0,50/100

LO: +0,25 -0, 50/55

ER v ciklo DO: +1,50

LO: +1,25 – 0,25/17

VDO: 1,0 p. s. c. +1,50 = 1,0

VLO: 0,9 -1,0 p. s.C. +1,25 = 1,0

TDN

TDN

Bulbomotorika obojestransko primerna do skrajnih leg, brez bolecin ali dvojnih slik.

Cover test: eso

Zenici okrogli, simetricni, primerno reaktivni na direktno in indirektno osvetlitev, RAPD-.

Sprednia biomikroskopija:

Desno oko: Zunanji deli primerni, zrklo bledo, rozenica gladka in prozorna, sprednji prekat cist in primerno globok, sarenica primerna, zenica okrogla, leca dista.

Levo oko: Zunanji deli primerni, zrklo bledo, rozenica gladka in prozorna, sprednji prekat cist in primerno globok, sarenica primerna, zenica okrogla, leca cista.

Zadnja biomikroskopija pri siroki zenici (1% tropicamid sol.):

Desno oko: steklovina dista, papila ostro omejena, ro¿nata, fiziolosko ekskavirana, makula in zilje primerno, periferija brez posebnosti, mreznica lezi.

Levo oko: steklovina dista, papila ostro omejena, roznata, fiziolosko ekskavirana, makula in zilje primerno, periferija brez posebnosti, mreznica lezi.

OCT makule: Desno oko: mrezniëni sloji primerni, CRT 222 um.

Levo oko: mrezniëni sloji primerni, CRT 221 um.

MNENJE IN TERAPIJA:

Ob danasjem pregledu ugotavljam intermitentno esotropijo na desno oko predvsem pri gledanju a blizino in obojestransko nizko hipermetrpijo. Predpisem ocala – desno oko: + 1,50 in levo oko: +1,25, ki naj jih nosi redno.

Kontrola dez 6 mesecev. V primeru poslabsanja stanja pregled prej.

Povisano tveganje za padce: ne

Ce ste prejeli kapljice za sirjenje zenice, vam odsvetujemo upravljanje z motornimi vozili neposredno po pregledu.

Prepis: vb/mm

Spoštovana mamica, izvid sploh ni slab in ste lahko brez skrbi. Otrok ima obojestransko nizko daljnovidnost, ki pa se z leti zmanjšuje , bo v nekaj letih izginila in ne bo več potrebno nositi očal. Sedaj se brez očal obe očesi pri gledanju v daljavo in še posebaj na bližino močno utrujata. Z očali tega napora ni več. Očala naj stalno nosi, ni omejitev za gledanje v daljavo in bližino. Z očali je vaš otrok glede vidnih sposobnosti enak kot vsi ostali, ki so brez očal. Bo pa v nekaj letih daljnovidnost izginila. Če ne bo nosil očal, bo eno oko pričalo zaostajati .Lahko se pojavi škiljenje in trajna slabovidnost očesa, ki prične “počivati. Skratka nošenje očal in občasne kontrole pri vašem okulistu, ki je opravil res natančen pregled. Lep pozdrav, dr. Gorazd Kolar.

*******************************************

New Report

Close