DALACIN/miomi
Pozdravljeni,
stara sem 29 let, nisem še rodila in nimam rednega partnerja, zato tudi zaščite ne uporabljam. Konec leta 2013 sem imela konizacijo, izvidi so za zdaj v redu.
Pri zadnjem pregledu pred mesecem dni mi je ginekologinja dejala, da naj bi se začeli pojavljati oz nastajati miomi. Vprašala me je, kake so menstruacije in rekla sem, da so točne, včasih bolj močne, včasih šibke. Drugih težav oz spremem ne opažam. Se pa zgodi (mesečno par dni…ali pa niti ne vsak mesec), da imam beli tok, ki ima malo svoj vonj oziroma da mam bele “siraste” izločke sluzi, ki se lahko pojavi tudi v malih sprijetih “grudicah”. Po moji subjektivni oceni, v normalni mejah. Srbenje, pekoč občutek, rdečica ali karkoli podobnega, da bi me motilo ali na kar bi mogla biti pozorna, nimam, ne opažam. Opravila mi je tudi ultrazvočni pregled.
Nato mi je zdravnica napisala recept za vaginalno kremo Dalacin 20mg/g, s terapijo katere bom zaključila čez 4 dni. Z namenom, da vzpostavim večjo oz primerno kislost nožnice. Za zdaj ne opažam nobenih stranskih učinkov. Dejala mi je tudi, da lahko po tem zdravljenju vsakodenvno preventivno za kako uro do dve uporabim tampon namočen v probiotični jogurt.
Ker ta krema -antibiotik-lahko povzroči porast neobčutljivih mikroorganizmov(glivic), me zanima, kaj priporočate v izogib temu? Kako kremo ali kaj podobnega, če sploh je potrebno? Kakšna je možnost, da pride do glivičnih obolenj? Z glivicami ali bakterijskimi okužbami nikoli nisem imela nobenih težav.
Zanima me, tudi, če moram do naslednjega pregleda (decembra 2015 ) biti zaskrbljena glede nastajanja miomov in tako imenovane “neprimerne kislosti nožnice”? Kaj mi Vi priporočate, predlagate? Zdravnica me ni prestrasila, nasplošno, nekam pomirjena sem. Je težava zaradi kislosti lahko povezana z redkimi spolnimi odnosi? Redno hodim na preglede, že zaradi konizacije, in tega zdravnica prej nikoli ni opazila. Decembra 2014, sem bila predzadnje na pregledu, torej dobre pol leta nazaj. Je tale “kislost” lahko trenutnega značaja ali nakazuje na kaj več, morebiti na kake povezave z nastajanjem miomov…?
Lepo se Vam zahvaljujem za odgovore! H.M.
Pozdravljeni,
vaša ginekologinja vam je dala ustrezno zdravljenje in tudi pomoč pri ev. težavah po zdravljenju z antibiotikom Dalacinom, t.j. tampon namočen v jogurt.
Takšne vnetje nima zveze z miomi in tudi s pogostnostjo spolnih odnosov. Miomi običajno ne povzročajo kakšneh težav in zelo počasi rastejo (njihova rast je hormonsko pogojena).