dabroston – podpora nosečnosti – v katerem tednu?
Hej imam eno vprasanje
Sem srcni bolnik (av block 2 stopnje) sem v 7 tednu nosecnosti in mi je ginekologinja prepisala tablete dabroston (3 tablete na dan). Naj omenim se to da sem imela priblizno 2 leti nazaj spontani splav.
Na pregledu mi je ginekologinja rekla da je vse ok, da se je posteljica lepo vgnezdila in da je otrok velik 3mm…
Naj zaradi preventive vseeno vzamem tablete?
ne vem kakšno zvezo bi imel AV blok 2. stopnje z verjetnostjo splava niti kako bi lahko dodajanje progesterona reševalo kakršnokoli situacijo v nosečnosti samo po sebi. Če se nosečnost vgnezdi in vzdržuje rumeno telesce v jajčniku, potem je progesterona dovolj, če ga ni dovolj, pa se zarodek niti ne vgnezdi in nikoli ne doseže tolikšne velikosti, da bi se ga lahko videlo z UZ. Skratka, dejstvo, da se je nosečnost videla z UZ je že dokaz, da je progesterona dovolj.
Pozdravljeni. Sem v 10+3 tednu nosečnosti, gre za tretjo nosečnost. Prvi dve nosečnosti sta se uspešno zaključili s porodi, sta pa imela oba otroka nižjo porodno težo (prvi 2550, drugi 2850). Pri prvem so mi porod sprozili v 37. tednu, drugega sem rodila v 38+3 tednu. Ker so prvega otroka ob porodu obravnavali kot zahirancka, sem v drugi nosečnosti preventivno jemala Aspirin. (čeprav je tako, da sem tudi sama drobna, verjetno tudi otrok ne more biti ogromen.)
V sedanji nosečnosti je ob prvem pregledu ginekolog odkril polip, v zadnjih tednih sem nekako 2x na teden rahlo krvavela (po uriniranju sem na papirju opazila rdeč madež, niso pa to bile hude krvavitve). Ginekolog mi je predpisal Dabroston, ki naj bi preprečeval krvavitve in splav.
V eni izmed raziskav sem zasledila statistiko, da cca 2% nosečnic s polipom splavi pred 22. tednom nosecnosti, cca 3% jih rodi pred 28. tednom, cca 5% jih rodi pred 34. tednom in cca 14% jih rodi pred 37. tednom nosecnosti. Statistika ni tako grozna, kot sem se sprva bala, ni pa dobra. Moj cilj je doseči 37. teden, saj se zavedam razvojnih težav, do katerih lahko pride s prezgodnjim porodom.
Zanima me, ali Dabroaton deluje kratkoročno, tj. v tem trenutku preprečuje splav, ali tudi dolgoročno, tj. na stabilnost nosečnosti?
V kolikor je nosečnost namreč tako nestabilna, da samo to zdravilo preprečuje splav, me skrbi, da bi po prenehanju jemanja prišlo do prezgodnjega poroda, česar si pa res ne želim. V tem primeru bi skoraj raje pustila, da se zgodi, kar se zgodi, kot pa da otroka rodim v recimo 30. tednu. Kot vsaka ženska, bi namreč rada rodila zdravega dojenčka.
Dodatno vprašanje pa se nanaša na jemanje Aspirina. Je bilo v moji prejšnji nosečnosti res smiselno? Ginekolog pravi, da je jemanje Aspirina kontradiktorno z mojim stanjem, saj redči kri in bi se s tem še povečala verjetnost krvavitev. Verjetno ga torej ne bom jemala, koliko velik problem je to, upostevajoč mojo anamnezo?
Iskrena hvala za odgovor.
spoštovani,
kot prvo žal niste navedli kakšne vrste polip je bil pri vas domnevno odkrit (cervikalni, decidualni, endometrijski???), lahko pa zagotovim, da z Dabroston pri zapletih, katere povzročajo polipi, nima prav nobenega oprijemališča, splav ali P.P. pa polipi, če ga že povzročijo, povzročijo takrat, ko se inficirajo in posledično vnamejo. Domnevam, da ginekolog, ki vam je predpisal Dabroston, ni niti preveril, od kje krvavite ampak je zdravil povsem avtomatično po inerciji, ki velja med ginekologi, da se pri krvavitvah v nosečnosti pač predpisuje progesteron, čeprav je tudi ta praksa čisti blef in nima prav nobene funkcionalne oz. fiziološke (patofiziološke) osnove. .
mag. Stanko Pušenjak, dr. med., 21.06.2024 ob 13:48
spoštovani,
kot prvo žal niste navedli kakšne vrste polip je bil pri vas domnevno odkrit (cervikalni, decidualni, endometrijski???), lahko pa zagotovim, da z Dabroston pri zapletih, katere povzročajo polipi, nima prav nobenega oprijemališča, splav ali P.P. pa polipi, če ga že povzročijo, povzročijo takrat, ko se inficirajo in posledično vnamejo. Domnevam, da ginekolog, ki vam je predpisal Dabroston, ni niti preveril, od kje krvavite ampak je zdravil povsem avtomatično po inerciji, ki velja med ginekologi, da se pri krvavitvah v nosečnosti pač predpisuje progesteron, čeprav je tudi ta praksa čisti blef in nima prav nobene funkcionalne oz. fiziološke (patofiziološke) osnove. .
Torej, če prav razumem, jemanje zdravila Dabroston v mojem primeru nima smisla. Obstaja torej kakšen drug pristop, ki pripomore k uspešnosti nosečnosti? Brala sem tudi raziskavo o tretmaju s probiotiki, ki vsebujejo clostridium spp (angleški izraz, naj bi induciral Treg cells, še en angleški izraz, vendar ne poznam ustreznega prevoda) ter 17OHP-C (250 mg, intramuskularno). Oboje naj bi pripomoglo k zmanjšanju vnetij in s tem uspešni donositvi.
Ginekolog je sprva rekel, da je polip na materničnem vratu, na zadnjem pregledu pa, da je verjetno del posteljice, saj ga na januarskem pregledu ni bilo videti. Sem pa rahlo krvavela po spolnih odnosih tudi v mesecih pred zanositvijo (kar bi potrdilo domnevo, da je na materničnem vratu). Kako se lahko z zagotovostjo ve, za kakšen polip gre?
Spoštovani,
mislim, da nič ne bo pomagalo. Odsvetujem lahko le spolne odnose, ostalo pa je bolj odvisno od sreče in na izid nosečnosti razen življenjskega sloga, ki najmanj spodbuja morebitne infekcije, nimam drugih priporočil.