Najdi forum

Dabroston

Pozdravljeni,

stara sem skoraj 34,5 let in imam ze cca vec kot eno leto neurejen ciklus. M dobim med 24-40 dneva, parkrat krvavitev tudi ze cca 15.dan. UZ ni pokazal posebnosti. 1x rodila, pred 2,5 leti. Zanositev spontana, porod spontan, vse OK. Ali je v takem primeru pametna uporaba Dabrostona zaradi ureditve ciklusa? In kaj bi se zgodilo,ko bi ga nehala uporabljati-bi bil ciklus spet neurejen? Skrbi me zaradi stranskih ucinkov,si pa zelim ponovno zanositi,a je planiranje plodni dni se izkazalo za povsem nemogoce…. so potrebne se kaksne preiskave?

Spoštovani,

takole, na daljavo, je težko ugibati o razlogih za nereden ciklus, ampak zelo verjetno gre za problem nerednih ali nestalnih ovulacij. Samo s progesteronom na ovulacije ne moremo vplivati, lahko pa nadomeščamo progesteron, ki sicer skrbi v drugem delu ciklusa (če ni ovulacije pri vas drugega dela ciklusa ni) za to, da se ob upadu (prenehanje uporabe progesterona po 10 do 14 dneh) izlušči ves funkcijski sloj maternične votline. Skratka, pred vsakim zdravljenjem je treba najprej priti do prave diagnoze, ker sicer zdravimo nekaj na pamet in iz tega ne moremo predvideti izkupička zdravljenja. Vsekakor je lahko tudi progesteron le nadomestna terapija in učinek preneha takoj, ko se preneha zdravljenje.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Spoštovani,

Hvala za odgovor.

Kako pa se “zdravi” nestalne ovulacije? Ce prav razumem z dabrostonom ne… Je potem boljše da ga v taki situaciji niti ne jemljem? Hvala

nova
Uredništvo priporoča

odgovor ni enostaven in je odvisen od razlogov za nereden ciklus in od tega, če in kako pogosto se morda vseeno pojavljajo ovulacije. Mislim, da je pri tem odgovoru nekje dosežena meja za oddaljeno svetovanje. Kaj več bi bilo preveč ugibanja ali pisanja na pamet. Ovulacije se sicer lahko spodbujajo z antiestrogeni (klomifen citrat, letrozol), včasih ob spremljavi s progesteronom, včasih brez.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Spoštovani,

Vezano na prejsnje objave me zanima, do kdaj je pametno cakati na krvavitev, saj sem trenutno za M dobila 24.2.,od takrat pa nicesar, tudi kaksne manjse krvavitve, izcedka ne. Dabrostona nisem se zacela jemati in niti ne vem ce bi ga, glede na vase odg.

Kaj mi svetujete v takem primeru? Hvala

Se opravičujem, ampak res nimam ustreznih informacij, na podlagi katerih bi lahko bil razsodnik o smiselnosti uporabe Dabrostona. Lahko sem le teoretično odgovoril na vaše vprašanje, ne morem pa se namesto vas ali za vas odločit ali je Dabroston v vaši konkretni situaciji smiseln, potreben ali ne.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Nisem ga zacela se jemati, ker odkar sem ga dobila, se nisem dobila naslednje M, da bi potem lahko zacela z njegovim morebitnim jemanjem.

Glede na to, koliko casa naj se cakam na M (od 24.2.ko je bila zadnja M) oz. Ali je zaradi tako dolge odstonosti M potreben tako ali tako pregled?

6 tednov še ni tako dolga doba, da bi nujno potrebovali ponovni pregled zgolj zaradi izostanka M. Če bi M izostala 3 mesece, pa se ponovni pregled priporoča.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Se samo mlajšim daje za uravnavanje ciklusa kontracepcijske tabletke?

ne. KT lahko za urejanje ciklusa dajemo skozi celotno reprodukcijsko dobo. Je pa s starostjo lahko več dejavnikov tveganja kot pri mlajših in pri izbiri hormonskega zdravljenja predvsem gledamo na slednje.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Razen stranskih učinkov kdaj se daje kt in kdaj druga zdravila za urejanje cikkusov?

takšnih splošnih pravil ni, da bi vam jih tule lahko naštel. Tovrstne odločitve se sprejemalo ob obravnavi ena na ena. Za urejanje ciklusa se vedno uporablja lahko le hormone, odločilno pa je ali uporabit komplet estrogenov in progesterona ali le progesteron.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close