Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja da ne bosta samo stokali

da ne bosta samo stokali

Pac. Lahko se na slepo veselis. Ce pa nad takim veseljacenjem nisi navdusena, lahko preveris po zakonodaji, da je SLO hudo nadstandarno uredila vse od pravic nosecnic, porodnic, porodniskega dopusta, ocetovskega dopusta itd… Ampak le zakaj ne bi tudi malck jamrali, ko je pa tako fajn jamrat. All we ever wanted was everything…..

Moram povedat, da sem nadvse zadovoljna s svojo državo. ravno dovolj časa sem prebila v Švici in v Ameriki, da vem, da se imamo pri nas super. In trenutno uživam na svoji porodniški…

LP

Nekako so me ucili, da se primerjam z boljsimi… Glede Svice imas prav, da je slabsa od SLO, ampak npr Danska, Svedska imata to bolje urejeno kot mi. In jaz si mogoce rajsi zelim biti podobna njim kot pa Svici…

jaz pa pravim takole: !nikjer ni z rozicami postlano!

povsod imajo razlicne probleme in tezave,ljudje smo pac taksni da nismo povsem z vsem zadovoljni
meni je se vedno najlepse doma v sloveniji

Nikoli izpeta tema………. vedno se najde skupina ljudi, ki jim kaj ni “pisano” na kožo………

LP

Tudi jaz sem bila nekaj časa v Švici… in je nikoli nebi menjala za našo Slovenijo 🙂 Ne veš dokler ne izkusiš.

Ej to švicarski cariniki, moja najljubša tema!
Eden od štirih najvišje rangiranih je moj posredni znanec, v Bernu živi v najemniškem stanovanju (kot večina Švicarjev), v Franciji ima vikend, kjer goji slovenski krompir… pije slovenski teran in je slovenski pršut, vse je bilo prešvercano v Francijo preko Nemčije! V Švico nič, ker pač ne pusti (zaradi službe).

Večina Švicarjev res nima lastniških stanovanj, ker so pač predraga… celotna štorijavima globji ekonomski pomen.

BTW: Slovenija je v marsičem zelo zelo OK, v diskriminaciji žensk pri iskanju službe pa ne… in o tem bom, enkrat v prihodnosti odprla novo temo … pa da vidimo koliko nas je v hlačah.

Silno zanimiva tema, se mi je prej zdelo, da so tako in tako že drugi povedali vse, pa vseeno, si ne morem kaj:

Osnovni problem v Švici (pa tudi v morda malo manjši meri v Nemčiji in verjetno še kje) je to, da je to v osnovi zelo KONZERVATIVNA PATRIARHALNA DRUŽBA. Ni naključje, da so v nekaterih kantonih ženske dobile volilno pravico šele v šestdesetih (!) letih, pa še takrat se je to mnogim zdelo docela nepotrebno. Zakaj?

Ker je tam globoko zakoreninjen KULT MATERE. Zakaj tako kratka porodniška? Preprosto: ker ženska z otrokom nima v službi kaj iskati. Zakaj ni jasli: ker mora biti ženska z majhnim otrokom doma. Zakaj ni popoldanskega varstva v šolah? Ker je normalno, da ženska – če že dela -dela samo štiri ure in lahko potem v miru doma skuha kosilo. In ta kult podpirajo tako moški kot – verjeli ali ne – tudi ženske. Ženske so tiste, ki ZELO GRDO gledajo matero dveh, treh otrok, ki hodi v službo in si potem organizira varuško (ker drugače pač ne gre). Takoj je okarekterizirana kot preveč ambiciozna, slaba mama ipd.

In zato se feministične parole, ki prihajajo iz zahoda, nam velikokrat zdijo povsem smešne. Ker smo odraščali v neki drugi družbi. Socializem je podpiral žensko kot delavko, mater, “družbeno koristno” osebo. Me smo navajene združevati vse “funkcije”, vedno se nam je zdelo samo po sebi umevno, da bomo imele otroke IN hodile v službo. Me imamo globoko v sebi vkoreninjeno, da ne bomo samo gospodinje. Ja, in potem seveda jamramo, ker lepega dne ugotovimo, da pa VSEGA ne zmoremo, samouresničenost gor ali dol:-))

Vsi smo produkt družbe, v kateri živimo, in res je, da ne moremo kar tako počez primerjati stvari, ker segajo te precej globje. Oh, že nakladam. Na kratko: tudi jaz ne bi zamenjala s Švico, ampak imajo punce prav: so v Evropi tudi precej bolj svetli primeri:-))

Se popolnoma strinjam s tabo.

Pa ste pomislile koliko sloveskih mater mora PREDCASNO nazaj v sluzbo, ker jim grozijo z odpustom in koliko jih dejansko tudi odpustijo? Drzava pa nic…

Slovenija NI socialna drzava. Mi smo pa pohlevni in HVALEZNI… za nic.

Tanja

Ja, nekaj podobnega je včeraj meni prišlo na misel, ko sem se odzvala na to temo. Potem se je pa nekaterim zdelo, da Švico predlagam kot model super države. Podobno kot ti sem hotela samo opozoriti, da pri nas je sicer na papirju v primerjavi z mnogimi drugimi še kar v redu, v resnici pa nam te pravice veselo zmanjšujejo in marsikdo jih – ne glede na zakone – ne more uveljaviti.
Pa še to: presenetilo me je, koliko vas ima izkušnje z življenjem v Švici.

Ja ženske, ki v Švici dopolnijo mislim, da 60 let (oz. celo manj), so švicarske državljanke, so rodile vsaj enega otroka in v tem času niso bile nič zapolene (po porodu) prejmejo od države pokojnino, pred katero se 95% slovenskih pokojnin lahko skrije. Za ostale ugodnosti ne vem točno, zato ne bom pisala ampak mislim, da dobijo kot ”mame” še druge bonitete že v času, ko so doma.

V začetku leta 92 sem se znašla v Londonu, skupaj s švicarsko državljanko (pravzaprav je švicarka od rojstva), ki je delala v begunskem taborišču za več ali manj bosance. In me je na rit vrglo, ko mi je povedala kakšno žepnino so takrat dobivali (ne vem kako je danes), ampak takrat je bilo to cca 1900 DEM, vsak družinski član!

Kakšne stvari imajo res zanimivo pošlihtane.

to je švica…
kaj pa v avstriji,, šole so brezplačne….in standard imajo višji…SIGURNO

New Report

Close