Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja da ne bosta samo stokali

da ne bosta samo stokali

Bili smo na morju na Rabu, kjer sem spoznala Slovenko, poročeno s Švicarjem in živijo v Švici. Slovenija je zelo, zelo socialna država v primerjavi s Švico. Tam je porodniška dolga 6 tednov, vrtcev do petih let ni, obstaja neka možnost pri treh letih, vendar so zelo dragi. Možnost je torej varuška ali da mama ostane doma. Podaljšanega varstva v šoli ni, otrok je pač sam po eni uri.
Zdravstvene usluge za otroke so zastonj, vendar to zgleda tako, da ko pripelješ otroka k zdravniku, plačaš storitev in potem dobiš od države povrnjen znesek. Za odrasle pa je odvisno koliko plačuješ v zdravstveno blagajno, to ti sorazmerno povrnejo.
Zato se malo zamislite in ne kritizirajte kar povprek, na mnogih področjih lahko rečemo bravo Slovenija.

Kar se tega tiče….se strinjam popolnoma v celoti s tabo….

Bravo Tašika….

Po svoje imaš prav, ampak pozabila si dodati, da Slovenija počasi, včasih s skoraj nevidnimi premiki drsi v popolnoma nesocialno državo. Tudi mi debelo plačujemo v zdravstveno blagajno, če pa gre zares, kot pravimo, navadno zato, da sploh kaj opravimo, plačamo zdravnika zasebnika! Imam pa raje, da plačujemo različno in si potem lahko različno tudi privoščimo. Glede varstva otroka: nisi pomislila, da Švicarji tudi toliko več zaslužijo, da lahko malo dlje ostanejo doma. No, saj zgodba je predolga.

Aja, sem pozabila napisati, da navadno ne stokam, ker mi to nič ne pomaga, se pač skušam po pameti prilagoditi slovenskim razmeram.

Tašika, imaš prav. Podrugi strani pa – zakaj pa bi morali imeti za zgled države, ki so slabše od nas? To počnejo politiki. Naj se enkrat primerjamo z državami, ki imajo bolje urejeno.

Kar se tiče enoletne porodniške pa res – blagor nam. 🙂 Privat varuške – švicarji si jih s svojimi plačami lažje privoščijo kot mi. 🙁 Nekje smo v plusu, drugje pač v minusu.

LP

nika

Naše slo plače so pa zelo boge….. no, kakor od koga…..

Ko sem enkrat med pogovorom omenila zdravnici, kako nam (primerjala sem z Ameriko, ker delam v ameriškem podjetju) velja oz. kako nam gre dobro, mi je rekla da ne gre nam dobro ampak njim slabo. Seveda se vedno bolj bližamo kapitalizmu, živeli pa bi še v socializmu oz. od obeh bi imeli samo najbolje, kar pa seveda ne gre.

… ja zasluzijo ze vec, ampak od tistega zasluzka placajo se te in one dajatva, pa drazje zivljenje (razen hrane) imajo,….

Mislim, da nam je tukaj precej lepo, vendar se vsi tega ne zavedamo (dovolj).

Pa saj jaz nisem pisala, da bi nam Švica morala biti zgled, meislim samo, da trenutno v Sloveniji ni tako dobro, da bi se morali na slepo veseliti!

Saj je tudi zivljenje toliko drazje.
Poznam kar nekaj ljudi ki tam delajo (geneva, predvsem), zivijo pa raje v Franciji, na meji, sicer bi vse slo v stroske.

Ne, se kar strinja, Slovenija je se kar precej socialna drzava.
Jaz sem v Belgiji rodila dvojcke, placala mastno dodatno zavarovanje da sem lahko dobila epiduralno (hudo zeljeno), privat sobo (tudi hudo zeljeno), pa se sem iz svojega zepa potegnila kakih 500€ (in seveda, vse ostalo v naprej, se razume !).
Poporodnega dopusta sem imela 6 tednov (ja, za oba ! ), nato pa krasnega ginekologa, ki me je vse skupaj podaljsal za en mesec. Ja, ok, sam za 50% place… Torej, si vec kot en mesec enostavno nisem mogla privosciti in sem sla kar delat. Seveda, varstva ne dobis tik tak (vpisala sem se na seznamek za privat jasli (o javnih se samo se sanja, ali si pa funkcionar) ko se nisem vedela da sta dva), in ker jaz nisem imela vec moznega kakrsnegakoli dopusta, je moz ostal mesec dni doma (s 75% place, kar je zneslo).
Skratka, ful smo stel :o) Dneve do jasli, denar itd… Saj verjetno je v Sloveniji konec koncev isto… Ampak vsakic ko pridem “domov”, me vsi tako zavistno gledajo… Ko bi le vedeli; ni za kaj ! Vsaj ne za tiste stvari ki jih oni mislijo…

Lp
NSL

Mimogrede, poznam fanta (Švicar), ki ima punco v Sloveniji. Kadarkoli pride k njej na obisk, se obvezno naroči pri zobozdravnici(privat), ker ga popravilo zob v Švici stane nenormalno veliko in se mu bolj splača, če pride z letalom v SLO (včasih s svojim osebnim avtom) in tukaj plača zobozdravstveno storitev.

Zakaj pa potem stokanje, da si težko privoščimo več kot enega otroka – pa take ugodnosti imamo! Dajte no…

Konkretno naša družina si ga res težko privošči. Ker je zaposlen le mož. K sreči nima slabe plače, je pa tu najemnina. Stroške imamo pa vsi tako in tako enake. vendar veš kaj – raje nimam še kakšnega otroka, kot pa, da mi ga v celoti preživlja država. 🙁

In zato pravim – neke ugodnosti imamo mi (kar enoletna porodniška napram drugim državam definitivno je), nekje smo pa zelo na slabšem (evropske cene v trgovinah, plače pa še balkanske).

nika

…ti se tudi zamisli(tašika) nad njihovim standardom;-).

Kdo že jamra..;-D

Lp,
Ana

P.S. Nehajmo se primerjat! _

Njen mož je doktor fizike, dela na banki in zasluži 1,500.000 SIT bruto. Po njenih besedah si kakšnega hudega luksuza Švicarji ne morejo privoščiti. Predstavljaj si dva s srednjošolsko izobrazbo. Kako naj plačujeta varuško, ki je po njenih besedah zelo draga?
Švica je daleč od neke vau države, kjer bi si človek želel živeti. Delajo npr. od 9 zjutraj do šestih popoldne.

Tudi v Švici stokajo zaradi nizke natalitete. Kljub temu pa imam včasih občutek, da se pri nas stoka že kar iz navade.

se strinjam…

Jaz nič ne jamram, meni je v tej prelepi alpski deželici prav lepo in se mi nič ne cedijo sline po kakšni drugi.
Hotela sem samo reči, da se drugje ne cedita med in mleko, kljub standardu ki ga tista država ima. Nekoč sem prebrala tale stavek Slovenke, ki živi v Švici: bogata država, revni ljudje in obratno. Švica je bogata država, kaj pa ljudje?

Mlade Slovenke in Slovenci so razvajeni preko vse mere. Nihče več noče nič potrpeti, nihče se ne bi nikoli poročil, samo bonitete, bonitete, za delo jim je bolj malo mar. Samo za tisto se potrudijo, kar jim je v zabavo, svoje starše izkoriščajo do nezavesti in jih obenem pehajo v domove onemoglih, ko jim več ne koristijo. Otrok je pa dovolj eden, toliko, da se pokažejo da so plodni…in da lahko frajarijo z najmodernejšo otroško opremo po cestah. Zelo malo jih je, ki vidijo dalj od svojega egoističnega nosu. Vsega je kriva nemogoča vlada, pokvarjena do amena, skorumpirana liberalna srenja, ki je naredila škode za več rodov s svojo pokvarjeno vzgojo mladine.

Res primerjave niso umestne…

Poleg tega povprečen Švicar ne zapravlja in ne razkazuje materialnih dobrin, temveč živi zelo skromno in jim večina denarja ki ga imajo kar lepo leži na bankah.

Veliko Švicark po rojstvu otroka ostane doma ali se zaposlijo s polovičnim delovnim časom, imajo bistveno slabše pogoje. Bajne plače poniknejo v drage najmenine (najem enosobnega stanovanja na vasi ne dobiš pod 1000 švicarskih frankov na mesec) in visoke davke. Obmejni Švicarji hodijo kupovat špecerijo v Nemčijo, a imajo ful zoprne carinike, ki jim vsako konzervo zacarinijo.

4 leta mojega življenja sem preživela med Švico in Slovenijo, a vam povem, da je kakovost življenja nasplošno v Sloveniji bistveno višja.

Le sirov imajo pa precej več 🙂 (ajt, zdaj pa že primerjam)

New Report

Close