Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje HR Obiteljska medicina da li se može zaraziti gripom i koronavirusom u isto vrijeme?

da li se može zaraziti gripom i koronavirusom u isto vrijeme?

U medijima se stalno apelira da se kod sumnje na koronavirus treba prvo javiti svome doktoru jer postoji sumnja da je osoba zaražena prehladnom ili gripom. Jesam u pravu? Mene (ali nisam jedini) to sve više zbunjuje jer još nitko nije točno objasnio koja je razlika u simptomima. Svi simptomi koji se pripisuju tim bolestima su većinom isti (osim temperature kod, to nam je jasno..) zbog čega si mi sami ne možemo pomoći, a telefoni su prezauzeti i za odgovor često čekamo po nekoliko dana…Mene zanima da li osoba može biti istovremeno zaražena i virusom gripe/prehlade i koronavirusom? Zbunjuje me općenito činjenica da je možda u pitanju gripa… pa na pragu smo 4. mjeseca, ne bi sezona gripe već trebala završiti?? Molim vas ako možete ovo objasniti… u medijima je sve to tako zbunjujuće… pogotovo kada se radi o djeci…hvala.

[attachment=0]cover temperatura.jpeg[/attachment]

Poštovani,
može se istovremeno zaraziti i gripom i korona virusom.
Gripa još uvijek traje iako je vrhunac prošao.
Problem je što su simptomi vrlo slični kod svih viroza i teško je sa 100% sigurnošću razlučiti samo na temelju simptoma. Jedina sigurnost da nemate korona virus je testiranje ( i to ponavljajuće).
Problem je što testova nema dovoljno, nema ni ljudi koji bi ih radili i za sad je uglavnom stav da se testiraju samo teže kliničke slike (prvenstveno kod osoba koje imaju pozitivne epidemiološke podatke: bili u kontaktu s covid pozitivnom osobom ili bili u rizičnom području ).

Naravno da je to daleko od idealnog, ali….

Ono što nas sve skupa tješi je činjenica da će većina infekcija korona virusom proći kao lakša respiratorna infekcija.

lp

Hvala vam na ovako brzom odgovoru i hvala na objašnjenju! I što očekivati u tom slučaju ako se radi i o gripi i covidu? Zdravstveno stanje je vjerojatno puno teže? da li se može ikako posumnjati da se radi o duploj zarazi? prestrašno je ovo jer se na testiranja i rezultate nalaza čeka po nekoliko dana… Najviše brinemo mi roditelji jer ako zarazimo sebe, ode cijela obitelj…

Zanima me još jedna stvar. Ako je osoba ove sezone preboljela gripu, da li ima veće šanse pokupiti koronavirus? Hvala

Ukoliko je dupla zaraza, pretpostavka je da će biti teža klinička slika.
Naravno, ovaj tip corona virusa je novi i ne ponaša se isto kao i ostali iz “porodice” pa se tek skupljaju iskustva.

Ako je teža klinička slika, ide testiranje.
Teža klinička slika ne znači visoku temperaturu jer ista je visoka ( do 41°C i do 10 dana )i kod gripe , nego se gleda opće stanje: ubrzano površno disanje, malaksalost uz povišenu temperaturu i sl.

Osoba koja je preboljela gripu nema veću osjetljivost na coronu ( koliko sam ja upućena).
Ali, naravno da se lakše pokupi ako nam je imunitet slabiji.

Svi smo sad u alert modu. Puno toga se još ne zna.
Bitno je ograničiti kontakte koliko je moguće. Uzimati dovoljno tekućine. Kontaktirati izabrane liječnike koji bi trebali dati upute svojim pacijentima ako se pojave neki simptomi. Naravno, opet ponavljam, i mi nagađamo ovisno o tome kakvi su simptomi da li je nešto sumnjivo. U sumnjivim slučajevima konzultiramo epidemiologe i infektologe, a onda je na njima odluka što dalje.
Ima tu sad puno”loptanja” s ljudima što mi se osobno nikako ne sviđa, ali ne mogu si pomoći.

LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close