Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija D3 kapljice

D3 kapljice

Na splošno velja, da dobivamo premalo vitamina D3. Dandanes, ko so na voljo bojše metode detekcije in ko se določajo snovi v krvi, kar je bilo še pred 5 ali 6 leti skoraj nemogoče, se v raziskavah jasno vidi, da vitamina D3 primanjkuje pri mnogih bolezenskih stanjih. Najpogosteje imajo hipovitaminozo D3 otroci z alergijami, pri odraslih ima vitamin D3 zelo pomembno vlogo pri boleznih srca in ožilja ter pri obrambi pred tumorji kot izjemen imunomodulator.
Zaradi tega, ker se odsvetuje prekomerno sončenje (opekline, poškodbe kože, melanom), bo pretvorba vitamina D2 v D3 v koži vedno manjša.
Preberite si članke, ki so sicer pripeti tudi v zgornjih temah:
http://med.over.net/forum5/read.php?46,6809787
http://med.over.net/forum5/read.php?46,6791336
http://pediatrics.about.com/cs/nutrition/a/vitamin_d.htm

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Spoštovani,

vem da že presedamo z vprašanji na temo odmerjanja vitamina D, ampak vas vseeno prosim za odgovor na moje vprašanje. Opravičujem se vam za jemanje dragocenega časa… Imam dvomesečnega sinčka in mu dajem kapljice Adisterolo, ki sem jih po priporočilu pediatrinje (ki se je zdaj upokojila) dajala tudi starejšemu sinu (zdaj 3,5 let) – takrat so bila njena navodila, naj začnem pri 1 mesecu z 1 kapljico dnevno in vsak teden povečam za 1 kapljico dokler ne pridemo do 7 kapljic dnevno in nato dajemo 7 kapljic do dopolnjenega 1 leta. Sedaj mi je pediatrinja (nova) rekla za ISTE kapljice samo 1 kapljico oz. maksimalno 2 na dan, medtem ko v navodilih piše 5-10 kapljic 1x-2x na dan! se pravi lahko od 5 do 20 kapljic?!?! Res mi ni jasno zakaj takšne razlike in kako lahko sploh prihaja do tako različnih navodil, gre vendar za zdravje naših otrok! Nameravala sem dajati enako kot pri starejšem sinu, ker ni imel nikoli nikakršnih težav in se je lepo razvijal, vendar sem kljub temu v strahu, da bi dojenčku škodila… Trenutno mu dajem 4 kapljice. Je polno dojen, tudi starejši je bil.
V navodilih piše, da 1 kapljica vsebuje 250 U.I. vitamina D3 in 250 U.I. vitamina A. Prijateljici je patronažna za iste kapljice rekla, naj dojenčku (isto staremu kot je naš) daje 5 kapljic dnevno. Res sem zmedena….

Hvala in lep pozdrav.

Otrok potrebuje 400 enot vitamina D3 dnevno, torej manj kot dve kapljici točno tega preparata. Več bi predpisali otroku, kjer sumimo rahitis, ostali pa večjega odmerka ne potrebujejo.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Spoštovani,

imam malo drugačen problem. Svojem 3 tedne staremu dojenčku sem pred 14 dnevi začela dajati Plivit D3, kot nam je bilo naročeno. Najprej eno kapljico nato zadnji teden 2 kapljici. Problem pa je ta da me v lekarni niso opozorili, da morajo biti kapljice v hladilniku, sama pa tudi nisem bila pozorna in zato smo kapljice imeli na sobni temperaturi. Zanima me če je to lahko kako vplivalo na novorojenčka, smo mu povzročili kakšno škodo oz. posledice ali smo mu kakorkoli škodovali, ker kapljice nismo pravilno shranjevali. Takoj ko sem to ugotovila sem poklicala pediatrinjo (naša je na dopustu) in prosila za nov recept in ga tudi dobila – tako da jih zdaj hranim na hladnem.
Hvala za vaš odgovor.

Zanima pa me tud kaj lahko dajem novorojenčku za oblažitev napenjanja oz. krčev. Sama ga masiram in mu dvignem nogice, pomaga vendar ponoči včasih stoka in se napenja tudi dalj časa. Je pa polno dojen.

Še enkrat hvala in lep dan še naprej.

Kakršnakoli škoda bi se pokazala takoj ali najdlje v dnevu/dveh.
Otroške krče blažimo z masažo in številnimi kapljicami, ki so na voljo v lekarnah (protivetrovne, ColiPrev, SabSimpleks, probiotične …). Minejo pa sami, nekako do 3. meseca, običajno ne glede na to, kakšne pripomočke uporabljamo.

Hvala za vaš odgovor.

Kakšne pa bile posledice – izpuščaji, bruhanje, krči…
Potem je najbolje da v lekarni vprašam za nasvet glede kapljic ali katere bolj priporočate. Zraven pa bomo še masirali oz. bi vas prosila še za kakšen nasvet glede tega.

Hvala in lep dan še naprej.

Tu ne gre za posledice, pač pa bi “pokvarjeno zdravilo” verjetno povzročilo kakšno bruhanje ali drisko in nič drugega.
http://med.over.net/forum5/search.php?46,search=kr%C4%8Di+dojen%C4%8Dek,author=,page=1,match_type=ALL,match_dates=0,match_forum=46,match_threads=0

Pozdravljeni,

moja hčerkica se je rodila v soboto zjutraj. V porodnišnici so mi dali recept za kapljice Plivit D3 in mi svetovali, naj ji jih začnem dajati po kakšnem tednu. Ker ne dojim, me zanima, če lahko priporočeno dozo kapljic (1x po 2 kapljici dnevno) kanem v adaptirano mleko, ki ji ga pripravljam, ali priporočate kakšen drug način jemanja tega zdravila?

Najlepša hvala že vnaprej za vaš odgovor!

Vitamina D ne dodajamo v mleko, ker le-to povzroča slabo vsrkavanje vitamina D iz črevesja. Kapljici dajte na žličko, morda še kapljico vode in vlijte v usta oz. dajte tako, kot bi hranili dojenčka z žličko.

Pozdravljeni,

tudi jaz mam eno vprašanje na to temo, jaz svoji hčerki nisem dajala kaplic D3, zdaj pa je stara 5 mesecev in mi je pediatrinja predpisala kaplice AD3 in rekla, da naj ji te pričnem dajati in to po 7 kapljic na dan. Me pa zanima če ji lahko dajem samo 2 kaplici na dan po žlički skupaj s sadno kašico?

Hvala za odgovr in lep dan še naprej

2 kapljici preparata AD3 pomenita samo 120 enot vitamina D3 dnevno, kar je premalo za svetovanih 400 enot dnevno.
Dejansko ni potrebe mešati kapljic z ničemer, saj gre za majhno količino, ki jo otrok čisto preprosto popije z žličke.

Lahko pa potem postopoma zvišujem kajne? zdaj sem pri 2, nato čez par dni povišam na 3 nato na 4 in tako naprej dokler ne pridem na 7 in potem s 7 kapljicami nadaljujem do konca ne? Sprašujem vas zato, ker ji prej kapljic nisem nikoli dajali, sem šele zdaj začela in se mi 7 kapljic zdi kar naenkrat ogromno.

hvala za odgovor in lep dan še naprej

Čisto normalno lahko date vseh 7 kapljic naenrkat.
7 kapljc ni niti pol mililitra. 20 kapljic je 1 mililiter, torej je ta količina res majhna.

Zakaj eni pediatri sploh ne predpisejo ad3?
Jemljemo oleovit 1kapljico od zacetka. Ko gre kaj mimo pa dobi se eno kapljico. Zasledila sem, da naj bj po 6 mesecu dobivala 2 kapljice (stari smo 7,5m). Drzi? Ali lahko plivit d3 pri tej starosti lahko povzroca tezave (oleovit bom kmalu porabila, pa razmisljam o uporabi plivita, ki ga od 1 m hranim v hladilniku)?

Na prvo vprašanje ne morem odgovoriti. Kako naj to vem?
Odmerjanje vitamina D je vedno enako, do konca rasti 400 enot dnevno, to je 1 kapljica Oleovita ali 2 kapljici Plivit D3 ali 7 kapljc AD3.

Oleovit D3 kapljice lahko dobite takoj če jih potrebujete za vašega malčka. Imam 4 kom doma – Nove, original zapakirane.
Se vsak dan vozim v Celovec v službo tko da ni problema Vam jih prinesem.
Moja št. 051 770 822

lp. Pia

Pozdravljeni,

ali lahko kapljice nadomestiš z ribjim oljem? S kakšno količino?

Hvala za odgovor,
Tamara

Odvisno za koliko starega otroka.
Si pa ne predstavljam, da bo otrok raje popil npr. 2 žlički ribjega olja kot 2 kapljici preparata (Plivit D3).
http://www.gorenjske-lekarne.si/si/galenski-izdelki/galenski-izdelki_2/izdelek/1031/ribje-olje

Pozdravljeni,

pri nas pa je pediater pri priblizno 9 mesecih rekel, da otrok potrebuje 4 kapljice D3 na dan, ces da 2 ne zadostujeta vec. Kaksno je vase mnenje? Kot razumem, naj se kolicina vitamina ne bi spreminjala, glede na starost in tezo. Sedaj ze 4 mesece dobiva 4 kapljice/dan. Smo mu lahko s tem povzrocili kaksno skodo?

Hvala za odgovor,

Zala

Razen v primeru, da pediater sumi na rahitis, zadostuje 400 enot vitamina D3 dnevno do konca rasti (torej za preparat Plivit D3 2 kapljici dnevno!)
Škode ni, ni pa potrebno.
Poglejte v pripeti datoteki strokovno mnenje.

New Report

Close