D3 kapljice
Pozdravljeni!
Prebrala sem nekaj tem o kapljicah in vidim, da priporočate uporabo do adolescence. Ker pri naši pediatrinji ni posluha za to, v lekarni jih ne morem kupiti (pa še lekcijo sem dobila kako taki otroci dobijo čisto dovolj vitamina s prehrano in soncem, če pa mislim, da se v Ameriki tako pametni pa naj grem tja :-)), sem jih nabavila v Avstriji – Oleovit D3. Menda se spomnim,da ste zapisali, da sta dovolj 2 kapljici (na škatlici piše, da je v eni kapljici 400 I.E. vitamina D3)? Hčerka je stara 19 mesecev, zjutraj ji dajem Imunoglukan sirup (pozitivno za mamino psiho), popoldne pa Biogaia kapljice. Moja nemščina je precej obupna, pa še sama nisam kupovala, zato me zanima, ali se ti dodatki kako medsebojno izključujejo, oziroma spremenijo količine.
Hvala in lep teden.
Dodatki se med seboj ne izključujejo, Oleovita dajajte 2 kapljici dnevno.
Decembra je bil sprejel sklep Razširjenega strokovnega kolegija za pediatrijo, objavljen je bil v strokovni reviji Slovenska pediatrija, v sklepu so te smernice jasno zapisane.
Aha, vidim, da sem se zmotila zgoraj.
Oleovit se daje 1 kapljico (= 400 enot vitamina D3).
Plivit D3 dajemo 2 kapljici (= 400 enot vitamina D3).
AD3 kapljice dajemo 7 dnevno (= 420 enot vitamina D3).
Dajemo vedno enako, vsem starostnim skupinam, če gre za preventivo.
Pač kanite 2 kapljici PLivit D3 pa eno kapljico neke sladke raztopine.
Vidim, da je doziranje, ki ga vi priporočate, drugačno od navodil, ki sem jih bila deležna.
Konec decembra sem rodila v Postojni in po navodilih porodnišnice namreč že od prvega tedna otroku dajem 4 (!) kapljice Plivit D3 (tudi farmacevt je v lekarni napisal 4 kapljice na škatlo). V tem času sem bila z otrokom že tudi dvakrat v posvetovalnici, kjer se o kapljicah nisem kaj dosti pogovarjala, vendar mislim, da je tudi pediater potrdil, da naj dajem 4 kapljice. Ali smo torej s preveliko dozo škodovali otroku? Kakšne so lahko posledice predoziranja, in to pri novorojenčkih? Navodila za uporabo teh kapljic za otroke so namreč od 2 do 5 kapljic dnevno, glede na otrokovo starost in maso. Sicer otrok nima nobenega od omenjenih znakov predoziranja (zaprtje, driska, bruhanje, suha usta, pomanjkanje apetita (to je bilo prva dva tedna, od takrat je otrok ješč in normalno pridobiva na teži), … vendar pa je seveda nekatere znake pri tako majhnem dojenčku tudi težko prepoznati (slabost, utrujenost, glavobol, bolečine v sklepih, pogosto odvajanje vode). Sicer je otrok dojen, jaz pa redno jemljem Elevit, vendar pravite, da to nima vpliva. Seveda pa me sedaj to zelo skrbi.
Sedaj je teh kapljic zmanjkalo in dobili smo recept za AD3 (zakaj te, ne vem, mož pa na to seveda tudi ni bil pozoren). Ali je to sedaj redna praksa ali samo nezbranost zdravnika? Pri obeh starejših otrocih sem dajala od prvega do dvanajstega meseca AD3. Ko je drugi otrok dopolnil eno leto, je pediater potrdil, da bi jih naj dajali do 18-tega meseca, vendar zavarovalnica ne krije stroškov, zato da je recept nesmiseln, ker jih brez recepta ne bom dobila. Če torej sedaj prosim za recept za oba starejša otroka, ga bom dobila ali ne? Za katere kapljice? Ali se AD3 v splošnem še sploh predpisuje?
Hvala za ta pojasnila!
Najprej morm razjasniti pogoste napake, ki jih tukaj berem.
Jaz ničesar ne priporočam! Medicina je ne glede na zmote in umetniški vtis znanost in vse poteka po nekih znanih dejstvih in strokovnih smernicah. Torej ne priporočam jaz osebno nobenega doziranja!, pač pa je to splošno strokovno priporočilo stroke. Nacionalne smernice so 400 enot vitamina D3 dnevno kot profilaksa rahitisa. za dojenčke.
Kot si lahko preberete tudi v priponki Vitamin D3, je priporočilo stroke 400 enot vitamina D3 dnevno (razen, če p4ediater presodi, da otrok zaradi začetnih zbnakov rahitisa potrebuje več). Preparat Plivit D3 vsebuje v 1 kapljici 200 eno vitamina D3 (kar si lahko sami preberete v navodilih, priloženih zdravilu), torej otrok potrebuje 2 kapljici dnevno.
AD3 kapljice vsebujejo poleg vitamina D še vitamin A, zelo pomemben vitamin za razvoj vida, predvsem nočnega vida, saj je znano, da pomanjkanje vitamina A povzroča nočno slepoto.
http://sl.wikipedia.org/wiki/Vitamin_A
Tudi jaz običajno predpišem prve tri mesece preparat Plivit D3 (ker po številnih poročilih staršev AD3 povzročajo prve tri mesece starosti dojenčku hujše krče, sam vitamin D3 pa le redko), po 3. mesecu starosti, ko krči izzvenijo, pa AD3. In običajno tudi ne razlagam, zakaj je temu tako. Računam, da mi starši konec koncev zaupajo in ne mislijo, da sem nezbrana.
Po prvem letu starosti zadostuje ponovno samo vitamin D3 in nikjer ni omenjeno, da tega recepta ZZZS ne krije, saj je to sklep RSK za pediatrijo, ki je najvišji storkovni organ pediatrične stroke in ZZZS vedno sledi tem mnenjem.
Zahvaljujem se Vam za odgovor!
Nikakor Vas nisem nameravala razburiti – konec koncev sem samo mati dojenčka, ki je ugotovila, da daje otroku enkrat večjo dozo vitamina, kot so “nacionalne smernice”. Do danes popoldne je bila namreč zame nacionalna direktiva 4 kapljice (v navodilih ob zdravilu piše 2-10 kapljic za otroke, in ne 2-5, kot sem zgoraj navedla). Od Vas sem želela samo pomiritev, da s tem ne škodujem otroku, ker me je ugotovitev o “predoziranju” precej iztirila.
Zakaj v Porodnišnici Postojna tako delujejo, ne vem. Dejstvo je, da me tam ni nihče ni nič takega vprašal, kar bi lahko povezala z večjim odmerkom vitamina D, ki so ga predpisali, če je na kaj takega sklepal pediater, ne vem. Vem pa, da me je raziskovanje (primarno o tem, zakaj zdaj AD3 in ne več D3, šele kasneje o doziranju) zelo prestrašilo in Vaš odgovor me je vse prej kot pomiril, predvsem pa njegov začetni ton. Kar se mene tiče, je dajanje dveh kapljic Vaše osebno priporočilo, ki pa hkrati sledi tudi “splošnim strokovnim priporočilom stroke” (kot je dajanje štirih kapljic osebno priporočilo tistega pediatra, ki je recept napisal, ne glede na to, ali se (ne)sklada z direktivami Porodnišnice Postojna).
Verjetno se Vam res zdim čudna, da me zanima, zakaj na lepem in brez obrazložitve za dojenčka dobim drugačna zdravila. Če to pripišem pediatrovemu trenutku nezbranosti, to še ne pomeni, da mu ne zaupam, ampak dejstvu, da je kot človek zmotljiv in da meni kot materi ni vseeno, kaj in koliko zdravil dajem otroku. Če bi mi bilo, se Vam zdaj ne bi bilo potrebno ukvarjati s tem, pa tudi meni bi bilo danes (še ob tej polni luin in treh tečnih otrokih) veliko lažje brez tega stresa.
Z najlepšimi pozdravi!
Žal mi je, če ste iz odgovora razbrali razburjenost. Zagotovo to ni bil namen, pač pa sem vam želela pojasniti, da ne sme imeti vsak pediater svoje doktrine in ne sme svetovati nekih svojih mnenj, pač pa, da so to znanstvena dejstva, evidence based temu rečemo in da lahko samo na ta način tukaj odgovarjam. Ne bi bilo resno, če bi odgovarjala na nivoju se mi zdi ali mogoče je tako:=) In tudi tako je, da ena porodnišnica ne more imeti svojih smernic, saj so smernice ne le nacionalne (torej slovenske), ampak sledijo svetovnim smernicam. Sem pa mnogokrat videla, da se predpiše preparat Plivit D3, ne da bi natančno vedeli, koliko enot vitamina D3 vsebuje 1 kapljica.
Kot pa sem vam tudi pojasnila, lahko pediater predpiše večji odmerek, če najde kakšne znake, ki jih povezuje z začetnim rahitisom. Preveliko odmerjanje vitamina D3 pa naj vas ne skrbi, saj bi moral biti odmerek mnogo večji (če govorimo o kroničnem predoziranju).
Lepo pozdravljeni dr Tanč
“Tudi jaz običajno predpišem prve tri mesece preparat Plivit D3 (ker po številnih poročilih staršev AD3 povzročajo prve tri mesece starosti dojenčku hujše krče, sam vitamin D3 pa le redko), po 3. mesecu starosti, ko krči izzvenijo, pa AD3.”
Mojim hčerkam (2 leti ni 4 mesece) je pediatrinja od samega začetka predpisala Plivit D3. Kaj Vi mislite?
Hvala,lp
Ne vem natančno, kaj mislite. ALi mislite, da je pediatrinja predpisala Plivit D3 (in ni predpisala AD3)? Nekateri predpisujejo tudi samo vitamin D3.
…mene pa zanima se sledece, na forumi sem zasledila alternativo, nadomestek kapljic AD vitamina in sicer weledin = APATIT-PHOSPHORUS COMP. in CONCHAE-QUERCUS COMP.S Mogoce poznate in lahko poveste svoje mnenje? Zakaj so nekateri proti kapljicam AD oz. D vitamina? Ima kake stranske ucinke?
hvala v naprej za vas odgovor.
Izdelkov ne poznam, sklepam, da to niso zdravila in da niso namenjena preventivi dojenčkov. Ni opisano, koliko vitamina D vsebujejo in kakšen je dnevni odmerek za dojenčke.
Nekako se mi ne zdi, da bi raje dajali nekaj, kaj ni prvenstveno namenjeno dojenčkom raje kot povsem sprejemnljivo in kontrolirano zdravilo na recept.
Nekateri so pač proti vsemu, kar sodobna medicina svetuje. To je njihovo osebno mnenje, do katerega imajo pravico, dokler ne škodujejo sebi in svojim.
Ja, saj to je pravilno. A vitamin v kombiniranem pripravku dodajamo prvo leto, potem pa samo vitamin D3.
Pozdravljeni,
že velikokrat sem slišala in tako mi je bilo tudi naročeno da Plivine D3 kapljice dajemo otrokom po 2 na dan. Zanime me kaj je lahko narobe če daš 6 tednov staremu dojenčku 4 kapljice? Je lahko kaj hudo narobe?
Kakšni so stranski učinki. Danes se mi zdi da je zelo nemirna. Ali je lahko razlog v prevelikem doziranju D3 kapljic? Sem pa včeraj začela uporabljati tudi Sub Simpex za krčke. Morda je razlog nemirnosti v tem?
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Pri dvojnem odmerku z otrokom ne bo nič narobe. Seveda je pomembno tudi, koliko časa ste dajali dvojni odmerek. Kljub temu pa se ne pričakuje, da bi to kakorkoli slabo vplivalo na otroka.
Spoštovani!
Danes smo bili na pregledu pri treh mesecih. Zdravnica je ugotovila nekolikšno zaležanost glavice in me opozorila na redno dajanje kapljic vitamina D.
Problem je v tem, da jaz kapljic do sedaj nisem dajala. Po nasvetu številnih prijateljic sem se odločila, da jih začnem dajati po 3. mesecu, ko se bodo krči prenehali. Sem pa bila z malčkom res veliko zunaj. Danes pa me je ugotovitev zdravnice zelo šokirala.
Čutim veliko krivdo. Kaj točno pomeni, da ima začetne znake rahitisa? Se stanje lahko izboljša (in v kolikšnem času) ali sem mu že zapustila posledice pri njegovi nadaljni rasti? Ne razumem namreč, ali se lahko kosti izboljšajo, ali ne? Ostane kakršnakoli posledica?
Zdravnica mi pa ni nič točno rekla, koliko kapljic naj sedaj dajem. Imam kapljice Oleovit. Bosta zadostovali 2 kapljici dnevno?
Prosila bi za čimprejšnji odgovor, za katerega se Vam že v naprej najlepše zahvaljujem!
Lep pozdrav,
Tina Perhaj
Oleovit preventivno dajemo 1 kapljico dnevno, v primeru mehke glavice lahko povečamo na 2 kapljici dnevno, do naslednjega pregleda.
Şem slišala o tem, da se sedaj dajejo kapljicead3 dlje časa. Čemu to koristi, če je otrok normalno prehranjen in veliko zunaj.
Gre to za neko novo smernico, modo, kot pri fluor tabletkah ali pri uvajanju goste hrane. Čez nekaj časa bo spet drugače?
Zanima me kaj doprinese, da se dajo kapljice npr 7 let staremu otroku.
Hvala