Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija CYMBALTA in OPIOIDI

CYMBALTA in OPIOIDI

Zanima me, kakšne imate izkušnje s Cymbalto za zdravljenje fibromialgije:
namreč jaz jo jemljem že 6 tednov in pol, pa ne opažam še nič, da bi se kaj zmanjšale bolečine, edino non stop sem zaspana, vrti se mi, od slabosti do zaprtja. Najprej sem začela s 30 mg, da bi se telo navadilo, po treh tednih sem šla na 60 mg, pa nobenega efekta. Kaj mislite, če po 2 mesecih ne bo prijela, ali naj sploh še vztrajam ali pač ni zame?
Kdaj je vam začela delovati in kako se zdaj počutite? Kaj pa glede povečanja teže, koliko ste se zredili? Jaz imam manjši apetit, odkar jo jemljem, samo sem dobila informacijo od ene kolegice, da jo je zredila, kljub normalnemu zdravemu prehranjevanju, ker vpliva na delovanje ščitnice, tako da jo zmanjša?

Sicer pa zdravniki pravijo, da tablete ne redijo, kar sem prepričana, da ni čisto tako. Poglejte primer Tadol kapsul – 50 mg Tramala je jemala moja znanka 3 na dan slabo leto zaradi bolečin išjasa, pa se je začela širiti v stegna in boke, kljub strogemu redu pri vnosu kalorij zaradi manjšega gibanja. Prej je bila vitalna. Zdaj jemlje Zaldiar, vendar ji bolj malo pomaga. Zelo jo bolijo sklepi, vendar ne vejo, če je Fibromialgija ali kaj drugega.
Ali ima še kdo tako izkušnje glede opioidov Tramala, Zaldiara, da so ga zredile? Ščitnica je bila uredu, hormonsko tudi, torej so bile kapsule in tablete razlog.

Kaj pa TRANSTEC OBLIŽI, ki prihajajo skozi kožo v kri – ali ima kdo izkušnje z njimi za bolečine pri Fibromialgiji? Zelo težko se jih dobi, ker to dajajo hujšim oblikam bolezni. Verjetno niso tako nedolžni, edino ne grejo direktno v želodec, na težo pa verjetno ne vplivajo. Jaz sem probala, pa mi tudi kaj dosti ne pomagajo.

Dobrodošla bi mi bila vsaka informacija glede zdravil, kaj jemljete pri Fibromialgiji, da vam pomaga ali katera alternativna medicina.

Spoštovani,

najine izkušnje sva izmenjali že v telefonskem pogovoru.

Upam, da se oglasi še kdo s kakšno koristno informacijo.

Bralci foruma ste lepo vabljeni h konstruktivnemu sodelovanju!

LPV!

Pozdravljena, kasire!
Tudi sama zaradi sindroma fibromialgije jemljem Cymbalto. Začela sem v sredini aprila – najprej 30mg, čez čas 60 in nato 90 mg. Imela sem številne stranske učinke (slabost, bolečine v želodcu, še hujšo utrujenost kot navadno, obupno potenje, kar naprej bi jedla, megleno sem videla,…). Skratka, ker sem težko kolikor toliko normalno funkcionirala, sem v začetku mislila kar nehat z jemanjem. Za bolečine v križu, ki pa so bile v tistem času najbolj prisotne, pa se mi je zdelo, da pomaga. Dokler nisem konec junija dobila hudih bolečin v mišicah obeh rok in nog – kot bi mi trgali mišice s kosti…Ker nisem vedela, kaj je, sem znižala odmerek na 60 mg. Ampak do danes še vedno ni v redu, pa ne vem, ali je to nov zagon bolezni ali posledica zdravil – pogosto mi je slabo, mišice me noro bolijo, pogosto ostanem čisto brez moči, še težje se koncentriram kot po navadi, slabo spim, imam nore sanje, že prej me je mučila utrujenost, zdaj pa je vse skupaj nenormalno. Spoh ne vem, kaj naj naredim…..K zdravnici sem “naročena”, ko mi bo zmanjkalo zdravil. Z izjemno težavo hodim v službo, bolniške mi zdravnica pred 14 dnevi, ko sem bila pri njej, sploh ni omenila, …..doma predvsem počivam. Težave imam že zelo dolgo, ampak tako hudo še ni bilo. Zdravnica je rekla, naj odmerek dvignem, ko bom pripravljena…..
Malo sem pojamrala, oprostite obe. Je lažje, če človek pove. Nekomu, ki sam ve…..Že nekaj časa berem forum, pa sem šele danes registrirala, da bom lahko tudi kaj napisala (o težavah s fibromialgijo sem napisala svojo zgodbo, bom enkrat objavila:)). Želim lep večer!

Pozdravljena, Kianna,
tako kot ste vi že sama zapisala, tudi meni Cymbalta povzroča strašno utrujenost, zaspanost, slabost in vrtoglavico. Kot sem že v prejšnjem javljanju napisala, mi od 8. 6. do danes od kar sem jo začela jemati, nič ne pomaga. Zato me zanima zakaj potem še vedno vztrajate pri Cymbalti, če vam povzroča take težave ali mislite, da bo to minilo? Ker sem jaz tudi v dvomih, ali jo naj jemljem ali naj pustim. Kaj mislite? Drugače pa za zdravljenje fibromialgije zadošča 60 mg, tako navajajo v USA in na spletu, tako da na vašem mestu jaz ne bi več povečala, ker meni je psihiater rekel, da zato ne bo nič boljše, samo bolj bom zaspana, tako pa ne moreš funkcionirati, saj že zdaj se mi cel dan spi in moram skozi nekaj delati, da ne zaspim. Če imate voljo, bi se rada z vami se kaj več pogovorila, da vam mogoče lahko kako pomagam ali pa vi meni ali pa da vsaj malo skupaj poklepetava. Spodaj bom zapisala telefon.

Kaj naj naredim, da bi se mi vsaj malo bolečine zmanjšale v kolenih? Ali mi lahko svetuje kdo od vas, ki trpite
in živite s fibromialgijo, če vas tudi tako kolena bolijo, da ne morete hoditi po stopnicah, niti počepniti?

Pri meni so torej najbolj izrazite bolečine v kolenih in kosteh v zadnjiici, nato v križu ter bolečih stegenskih mišicah, tako da težko hodim samo po 15 minut po 3x na dan, drugače pa moram po vsakem sprehodu ležati za pol ure. Sedeti tudi ne morem dolgo, tako da se prestavljam gor pa dol po stanovanju. Noro … V bolniški bom že 2 leti zaradi išjasa, ne zaradi fibromialgije. Imam zelo slabo hrbtenico zaradi osteoporoze, zato je prišlo do zdrsa medvretenčne ploščice in utesnjenega živca. Neznosne bolečine, pekoče po stegnih in kosteh zaradi fibromialgije so se začele lani nekje pozimi. Diagnozo imam postavljeno od februarja letos.
Bolezen je počasi bruhala, tako da danes komaj živim. Poskusila sem vse sorte od alternativne medicine, pa mi je bolj malo pomagalo, včasih celo škodovalo. Malo mi olajša bolečine Zaldiar.
Jemljem prehranske dodatke zaradi osteoporoze in za dvig imunskega sistema: koencim Q10, omega3, magnezijev klorid, B12, kalcij, superflex za sklepe, zeolit, probiotiki, butifar.

Če ima kdo od sotrpinov voljo, da mi lahko pomaga s kakšnim nasvetom, bom vesela vsakega klica.
Moj, tel. je 031 877 546.

Želim vsem čim manj bolečin!

Spoštovane gospe,

za blaženje bolečin mi je osebna zdravnica predpisala Cymbalto 60 mg. Je bil prenizek odmerek, da bi pomagalo. Kasneje sva povišali (tudi z odobritvijo psihiatra) na 90 mg. Ker so bolečine še vztrajale in ker sem težko sprejela, da uživam toliko antidepresivov (zvečer vzamem tudi Valdoxan), sem samovoljno znižala odmerek na prvotnih 60 mg. V telesu se je ponovno začela odvijati drama, bolelo me je neznosno, še večji problem pa je bil, ker sem imela mišice tako toge, zatrdene, da nisem bila sposobna npr. dvigniti rok niti do višine ust, da bi si sama očistila zobe. Psihiater je dejal, da morava najprej sprostiti mišice in se je za začetek odločil za poskus s Cymbalto 120 mg. Po določenem času so se mišice “razvezale”, sprostile, posledično mi je tudi vsak premik lažji in manj boleč.

Zredila se nisem bistveno, nekaj malega po mojem mnenju le zato, ker, odkar me je FM onemogočila, da bi bila tako intenzivno fizično aktivna, kot prej, potrošim bistveno manj kalorij in sem morala prilagodi vnos le-teh.

Spremenjenega odnosa do bolečine so me, kot tudi veliko drugih veščin za lažje funkcioniranje kljub bolečini, naučili v reh. inšt. Soča.

Eno od priučenih gesel, ki si ga pogosto ponavljam, je: Me boli, vendar ne trpim! Se zdi morda nesmiselno, vendar pomaga, da se kljub hoji, ki zgleda, kot bi se vrtelo zobato kolo, pomikam naprej.

Vse dobro!
Irena

Pozdravljena ga. Irena,
hvala za vaše izkušnje.

Sama nimam težav toliko z togostjo mišic tako kot vi, spim dobro, ko se umirim, bolečine ne čutim toliko, ko pa hodim in vstanem se vrnejo nazaj, več hodim, bolj boli. Najhujše so bolečine po desni strani zadnjice, kosti in hude bolečine v kolenih, desnem, ter pekočih v stegnih, tako da sem skeptična glede doze, ker če mi Cymbalta 60 mg ne pomaga po 2 mesecih, potem tudi ne bi probala povečevati dozo zaradi preveč negativnih stranskih učinkov. Meni je rekla nevrologinja in zdravnica da je za FM preizkušena doza 60mg, in če ta ne zaleže po 2-3 mesecih, nima smisla nadaljevati.Pa tudi na spletu v ZDA so študije narejene za 60 mg za FM. Koliko časa že jemljete Cymbalto in kdaj ste začutili izboljšanje?

Ali pri vas Cymbalta ne povzroča zabuhlosti, večjega trebuha, zaspanosti, nezmožnosti funkcioniranja? Sama zelo skrbno pazim na prehrano, pa vseeno antidepresivi niso nedolžni kljub zmanjšanem vnosu kalorij. Ko se boste navadili na višje doze, vam manjše ne bodo pomagale, ker telo bo hotelo to imeti, čeprav bi bilo zadosti 60 mg, na dolgi rok, če vam ne povzroča drugih stranskih učinkov. Odločitev je vaša.

Kaj pa vaša kolena? S čim si še blažite bolečine?

Kar se tiče Soče žal čakam že pol leta, da pridem do terapij in programa edukacije o bolečini, pa ga. Jamnik pravi da bo možno šele septembra. Tako da si z Sočo ne morem kaj dosti pomagati. Sama iščem alternative in možnosti za zmanjšanje bolečine, ker vsekakor ne mislim biti na antidepresivih in tramalih do konca življenja.

Moja hoja je tudi spremenjena zaradi desnega kolena, vleče me v desno in sem brez ravnotežja.

Lep pozdrav!

Spoštovana ga. Kasire,

vsekakor je vsak človek unikum, tudi iz medicinskega gledišča. Zagotovo ni enostavno ne za zdravnika, ne za trpečega bolnika, najti rešitev za takšne in drugačne težave, ki nas pestijo.

V mojem primeru je, kot sem že napisala, občutno izboljšala okorelost in bolečine v sklepih, mišicah, veznih tkivih in kaj vem, kaj vse me je še bolelo, količina Cymbalte 120 mg dnevno. Vem, zavedam se pasti, ki jih skrivajo antidepresivi, vendar sem bila primorana izbrati med slabim manj slabo. Če ne bi prenesla Cymbalte, bi morala pričeti uživati opiate, kar pa definitivno povzroči doživljensko odvisnost.

Ne glede na mnenja avtoritet, ki ste jih navedli, sama izkušam dobrobiti zdravljenja, ki smo ga skupaj z zdravniki uvedli (spomnim pa se tudi, da je psihiatrinja, ki nam je predavala na Zboru članov v Laškem, dne 8.3.2014, omenila, da za težje oblike kroničnih bolečinskih stanj stroka uporablja vsaj 120 mg Cymbalto, pa tudi močnejše doze).

Ponovno pa poudarjam, da se je pri meni kombinacija zdravil, ki jih uporabljam, pokazala kot uspešno, za vas pa morda sploh ni ustrezna. Da nekatere tabletke izrazito dvigujejo težo, je tudi dejstvo. Jaz sem kar Srečko, kar se tiče zdravljenja in tudi s stranskimi učinki nisem imela večjih težav.

Za obravnavo na Soči je res treba dolgo čakati, je pa zadovoljstvo na koncu toliko večje. Moja izkušnja je čez vse pozitivna. Obravnavali so nas kot celoto, kot celostno osebnost s telesom in dušo in duhom in razumom, nikakor ne le kot skupek bolečin. Imajo izvrstne strokovnjake, ki se zavzeto in predano posvečajo vsakemu posamezniku. Iz Soče sem odšla z bolečino, tako, kot sem vanjo tudi prišla, spremenil se je le odnos do bolečine, pridobila sem zaupanje vase in v stroko, veščine za bolj znosno življenje in še marsikaj, kar težko ubesedim.

Verjamem, da bo tudi vam koristilo in bom vesela, če nam boste zaupali svojo izkušnjo.

Hvala za klepet in veliko lepega vam želim, draga Kasire!

Za konec pa še ena šala:
pacient pride k zdravniku, ker ima hudo obliko driske. Dobi zdravila, ki mu ne pomagajo. Pri naslednjem pregledu dobi drugačna zdravila, ki tudi ne pomagajo. Po nekaj neuspešnih poizkusih zdravljenja se zdravnik odloči in mu predpiše antidepresive. Ko pride pacient na kontrolo, ga zdravnik, tako kot vsakič, vpraša, če mu je kaj bolje. “Ne”, pravi pacient, “še vedno imam drisko, le da se ne sekiram več!”

Lep pozdrav,
Irena

Dober večer!

Vidim, da se je debata o Cymbalti kar razvila….Kasire – tudi jaz sem po tujih spletnih straneh in na uradni strani podjetja Lilly brala, da je za SFM optimalni odmerek 60 mg (tako je navedeno tudi v Revmatološkem priročniku za družinskega zdravnika). Ampak meni je psihiatrinja predpisala dozo do 120 mg, če jo bom prenašala – ampak s pripombo, naj odmerek določam sama, ker ima zdravilo veliko neprijetnih stranskih učinkov. Je bil pa ta teden obupen glede utrujenosti, zaspanosti, neznosno potenje …..Zakaj vztrajam pri zdravilih? Ker si želim, da bi mi po dolgih letih končno nekaj pomagalo….Zato bom še nekaj časa vztrajala, poskušala potrpeti – pa čeprav nisem pristaš kemije – že tako imam nekaj zdravil za druge probleme. Zoprno mi je, ker ne vem, ali so vse to stranski učinki, ali poslabšanje. Sploh ne vem več, ali so hujše bolečine ali ta presneta utrujenost in slaba koncetracija. In neprijeten je občutek, ker vem, da nimam kam vprašat, kaj se dogaja. Tudi zato sem izjemno vesela tega foruma in tudi spletne strani društva.

Meni najbolj pomagajo tople kopeli, tople obloge v Laškem so zakon. Po kopanju sploh ne čutim več bolečin, okorelosti,….žal pa se čez ure vse vrne. Poskusila sem vegetarijansko prehrano, pa koencim Q10, pa Litozin, Liprinol, Flexiforce, vsak dan delam vaje za hrbtenico, veliko počivam,pojem ogromno sadja in zelenjave,…

Letos sem se včlanila v Društvo za fibromialgijo. Ker ne vozim, se žal ne morem udeleževati srečanj katere od skupin (skupine ne delujejo v bližini). Bom pa poskušala najti kontakt s katero od bolnic iz bližnje okolice.

Pozdrav obema, si pišemo! Vsem pa želim čim manj bolečin.

Pozdravljeni obe,
res je lepo od vaju,
da smo si izmenjale izkušnje. Zase ne vem kaj naj naredim, ker Cymbalta že pri 60 mg mi povzroča same slabosti, da sem začela počasi zniževati odmerek na 30 mg, potem pa ne vem kako naprej. Zaenkrat ostajam na Zaldiarju oz. Doretti, kar pa tudi ni rešitev, iščem alternativo, toda kako prenašati bolečine.

Sama sem iz Ljubljane, tako da se jaz in vi ga.Kianna, ne moreva srečati, ker tudi jaz avta ne morem voziti, lahko pa me kadarkoli pokličete ali pa vi ga. Irena.Zaenkrat sem zelo slabo mobilna zaradi kolen in odvisna od prevoza drugih.

Kakšne tople obloge – ali so to solne ali mineralne obloge, vam pomagajo?
Koliko pa date obe na homeopatijo ali bioresonanco glede pregleda organov in pomankanja vitaminov, mineralov ? Ker sama FM je motnja imunskega sistema in tukaj je treba iskati vzroke in rešitve, da se telo popravi, poleg fizičnih poškodb telesa. Tudi sama jemljem ogromno prehranskih dodatkov glede na rezultate testov alternative in medicine, vendar vem da naravno zdravljenje poteka počasi.
Ali katera to uporablja in kakšne imate izkušnje oz. kateri zdravnik medicine, ki to izvaja,je dober glede tega, da se res zavzame, ne pa samo da ti denar pobere.

Za bolečine sem si danes naročila tekoči jod, o katerem se prebrala in dobila informacije od naravnega zdravilca, da zelo pomaga pri kroničnih bolečinah 5-6 kapljic na dan. Ni greh probati, ker jod ni dober samo za ščitnico, še za marsikaj več.Pa čim več pozitivne volje, kar je včasih težko.

Pozdravljeni!
Ga. Kasire – obloge so parafango, toplo “blato” v ovoju, ki ga položijo na boleč del telesa. Vedno se smejimo, ko terapevtkam predlagam, da mi celo telo zavijejo….
Nekaj časa se nisem javila – pa sem se imela namen – ker sem se hotela pohvaliti, kako se bolje počutim…..Škoda, ker se nisem hvalila, ker je ta teden spet neznosen. Še dobro, da imam dopust, drugače ne vem, kako bi. Še vedno sem na 60 mg Cymbalte, včasih imam probleme z želodcem, ostalo je noro potenje, pa čudne sanje, slaba koncentracija. Slabosti in vrtoglavice niso več pogoste. Imam pa ta teden, kot rečeno, veliko več bolečin, čisto oslabele roke, utrujena pa sem na trenutke tako, kot bi bila “brez baterij”, samo spala bi (pa ne morem), domači pravijo, če sem doječek, ker samo ležim…..Ko mi zmanjka moči, se pač uležem. Včasih zaspim, največkrat pa ne. Ne vem več, kaj naj….Ali mogoče name vpliva vreme?
Imam vprašanje – ali vas je revmatolog kaj naročil za kontrole? Mene nič – niti psihiatrinja (ker ni opazila kakšnih psihiatričnih odstopanj). Osebno zdravnico imam novo (tudi prejšnji – zdaj upokojeni – zdravnik me je bolj ali manj gledal, kot mi bil v pomoč…) in ne vem…Ali imam ob zagonu hujših bolečin pravico prositi za bolniško, ali 4 urno bolniško….(saj tako ne bom upala reči 🙁 ? Vse skupaj se mi vleče že 12 let in dni brez bolečin je bilo malo – zato imam počasi polno glavo.
Lep dan!

Pozdravljene gospe,moja hči (14 let) ima že dve leti Fm in sicer po cepljenju proti Hpv.Na začetku ji je najbolj pomagala bioresonanca, sedaj pa ohranjamo stanje z Homeopatskimi tabletkami Arnica in Vitaminskimi tabletami,ki jih uporabljajo športniki.Od zdravil pa ji pomagajo Naprosin ali Ibuprofen ,a le nekaj procentov .Ob hudih bolečinah oz ko so sklepi in mišice pregrete od bolečin jih hladimo s Konjskim balzamom.Drugače pa kolikor le upa počiva ,še posebej sedaj ko so počitnice,kakšen dan kar prespi dopoldne.
Upam da sem vam kaj pomagala.

Zdravo.javi se

Zelo enake tetave

Lp 069 920418

New Report

Close