Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Cymbalta in Ciprobay

Cymbalta in Ciprobay

Spoštovani!

Imam eno vprašanje glede interakcij zdravil. Imam astmo, ki se ponavadi poslabša ob virusnih infekcijah. Ponavadi gre vedno v bronhitis ali pa celo pljučnico, izkašljujem gosto zeleno sluz, pride do sinusitisa, CRP gre gor do 90, vročina. Moj pulmolog me ponavadi potem začne zdravit z Medrolom in Sumamedom. Zdaj pa se je že nekajkrat zgodilo, da Sumamed ni prijel, zato potem dobim Ciprobay. Na Ciprobayu pride že po četrti tableti do občutnega izboljšanja, vročina pade, CRP pade, sluz se lažje izkašlja. Zelo dobro ga prenašam. Sedaj pa k problemu. Ker boleham tudi za hudo depresijo sem začel z antidepresivom Cymbalta. V navodilih piše, da je ciprofloksacin absolutno kontraindiciran. A obsataja kakšen drugi kinolon, ki se lahko predpiše namesto Ciproja?

Sem se pozanimal pri farmacevtih. Duloksetin se metabolizira preko CYP 1A2, ciprofloksacin pa je zmeren/močan inhibitor tega izoencima, zato je pričakovan pomemben (6x) dvig AUC duloksetina (podatki temeljijo sicer na uporabi drugega inhibitorja CYP 1A2-fluvoksamina). To je specifika ciprofloksacina. Za moksifloksacin to npr. ne velja. Še lažje pa je zamenjati antidepresiv, saj večina drugih ni substratov za CYP 1A2.
Bi pa bilo fino ugotoviti, katera bakterija vam dela težave pri astmi, da se da potem fino prilagoditi antibiotik. Kaj pa Hiconcil ali Amoksiklav?
Lep pozdrav
Mitja Košnik

Hvala za odgovor! In za pojasnilo. Tudi sam sem to prebral na internetu.
S hiconcilom smo poskušali enkrat pa sploh ni šlo. Amoksiklav pa v bistvu je prijel, vročina je padla, ampak se je še vedno vlekel gnoj po dveh škatlah, tako da smo na koncu vseeno uporabili Ciprobay.
Se strinjam, da bi bilo najboljše vedeti, katera bakterija se najbolj namnoži. Očitno je ena, ki jo pokriva cipro. Kako pa to lahko ugotovimo? Je treba poslat sputum na Golnik?

Sputum (med poslabšanjem, preden se da antibiotik) je treba poslati v mikrobiološki laboratorij. Katerikoli.
Lep pozdrav
Mitja Košnik

New Report

Close