Najdi forum

Cyclo-Progynova

Spoštovani, dr. Pušenjak!

Imam diagnozo PCO. Po opravljeni laparaskopiji, ko mi je ginekologinja “našpikala” jajčnike, sem najprej zanosila in splavila, čez nekaj mesecev pa izvenmaternično zanosila. Od tega je zdaj že nekaj več kot eno leto in stanje se samo poslabšuje.
Nazadnje mi je menstruacija zaostala za več kot 100 dni, zato mi je ginekologinja predpisala tablete Cyclo-Progynovo, za tri mesece. Prvi mesec je bila menstruacija (če temu sploh lahko tako rečem) zelo zelo slaba – vsega skupaj dvodnevni rajv do skoraj črn izcedek. Po drugi škatljici je bilo stanje nekoliko boljše, še vedno pa ni bilo sledu o kakšni krvi. Samo rjavi izcedki.

Sedaj sem proti koncu tretje škatlice tablet in me zanima sledeče: ko bom končala z jemanjem tablet, ali se mi bo ciklus uredil in kaj če slučajno zanosim spontano – koliko časa po končanem jemanju tablet, je v telesu še prisoten njihov vpliv. Ker na navodilih namreč piše, da v času jemanja tablet ne sme biti nosečnosti. Kaj pa po prenehanju jemanja?

Najlepša hvala za vaš odgovor.

Irena

Draga Irena,

PCO je neozdravljivo stanje, ki ga lahko približamo “normalnemu” le v času zdravljenja. Kirurško odstranjenje večine tkiva jajčnika ali “napikanje” lahko začasno stanje PCO spremeni v normalnemu stanju podobno, ko prihaja do spontanih ovulacij. To obdobje lahko traja od nekaj mesecev do nekaj let, odvisno od pomembnosti prirojene ali pridobljene motnje, zaradi katere se je razvil PCO.
Iz tega sledi, da z zanositvijo v času normalnega delovanja jajčnika po “našpikanju” niste imeli sreče in se je PCO verjetno obnovil.
Hormonsko zdravljenje je le način za oponašanje normalnega stanja, tako da se običajno (ne vedno) pojavljajo redne M (bolje rečeno prekinitvene krvavitve). Včasih ta nihanja sprožijo tudi kakšno ovulacijo, običajno pa ne. Iz navedenega torej sledi, da po “zdravljenju?” s Cyclo progynovo ne boste “zdravi” temveč bo stanje zelo verjetno enako kot pred “zdravljenjem”. Če bi slučajno zanosili ob Cyclo progynovi, takoj po ugotovitvi pozitivnega testa prenehajte z uporabo in pričnite z uporabo DAbrostona 2 x 1 tbl. na dan do 10. ali 11. tedna nosečnosti.
Če želite zanositi bo zelo verjetno potrebna stimulacija jajčnika, bodisi s klomifenom ali z gonadotropini, morda celo OBMP.

Najlepša hvala za vaš odgovor …

Zanima me samo še nekaj …
Če prav razumem so te tablete Cyclo Progynova samo “pesek v oči”. Če že vzpostavijo kolikor toliko normalno stanje in med njihovih jemanjem ni priporočljivo zanosit, zakaj jih potem predpišejo, če se stanje spet poslabša, ko jih prenehaš jesti.
Sprašujem laično, ker ne razumem potem njihovega pomena.

Za nadaljno stimulacijo svetujete klomifen, pa me zanima, če priporočate istočasno spremljanje morebitnih foliklov na UZ, ker v nasprotnem primeru lahko pride tudi do večjajčne nosečnosti.

Pa še eno vprašanje: kaj so to gonadotropini oz. Dabroston in kakšen je njihov vpliv delovanja.

Cyclo progynova sicr niso “pesek v oči” niso pa zdravilo, ki bi kaj “pozdravilo”. Vzpostavijo relativno normalen vzorec kravitve, ker pa soto naravni hormoni pa tudi spodbudijo sluznico maternice, da se ta normalno razvije. Če v tekih okoliščinah slučajno pride do ovulacije ima tak zarodek vsaj nekaj možnosti,da se v pravilno razvito sluznico vgnezdi, sicer pa je pri PCO sluznica 6 dni po ovulaciji pogosto neprimerna zavgnezdenje in pride do zgodnjega splava oziroma sploh do vgnezdenja ne pride. Skratka, hormoni vseeno povečajo možnost spontane zanositve, kljubtemu, da na ovulacijo ne vplivajo.

Ob klomifenu lahko pride do večplodne nosečnosti vendar imamo na to nekaj malega vpliva samo tako, da ne odmerjamo višjih odmerkov kot bi jih najmanj potrebovali, da izzovemo ovulacijo. Kljub temu se število večplodnih nosečnosti ob klomifenu za nekajkrat poveča. Sicer pa se strinjam z izrekom nekaterih žensk: “raje dvojčka kot nič”. To seveda velja, če je ženska z možnim učinkom zdravila seznanjena.SEveda naj bi se vsaj prve cikluse spremljalo, kakorkoli, z UZ in/ali z določanjem hormonov v krvi.

Dabroston je progesteron, torej hjormon, ki ga sicer izloča jajčnik po ovulaciji in posteljica v nosečnosti.
Gonadotropini so hormoni, ki jih izloča hipofiza in z njimi spodbuja jajčnik k ovuliranju. Te hormone lahko dodamo tudi umetno in tako nadziramo hiperstimulacijo jajčnika ter tvorbo jajčec.

Spoštovani dr. Pušenjak!

Zelo zelo ste mi pomagal s svojimi razlagami in za to sem vam iskreno hvaležna.

Me pa zanima samo še to: Koliko časa po prenehanju jemanja Cyclo Progynove je še čutiti njihov vpliv oz. učinek delovanja, ali izzveni že takoj naslednji mesec in bi to pomenilo spet ponovno odsotnost menstruacije?

In še to: Kakšno minimalno dozo Klomifena priporočate za začetek, da bo še vseeno prišlo do željene ovulacije, ne pa tudi do večplodne nosečnosti?

Lepo se imejte in ostanite še naprej tako dobrega srca!

Irena

New Report

Close