Cyclo-Progynova
Spoštovani,
če za ciklus potrebujete Cyclo Progynovo, domnevam, da lastnega ciklusa nimate in da tudi vaši jajčniki ne delujejo. Če je to res, potem bi lahko zanosili samo s podarjenim jajčecem, takrat pa vam bodo ustrezno pripravili tudi maternico s povsem drugimi, naravnimi hormoni. Uporaba KT torej ne vpliva na to, kako se bo takrat maternica obnašala.
Spoštovani,
predvidevam, da na naslednje vprašanje ni univerzalnega odgovora, ampak me vseeno muči:
kako hitro po pričetku jemanja rjavih tabletk (ki vsebujejo norgestrel) naj bi temperatura narasla – takoj naslednji dan ali šele čez nekaj dni – pride pri jemanju do kumulativnega učinka?
pa še eno vprašanje: jemanje progesterona naj bi ‘onemogočilo’ ovulacijo… med jemanjem cyclo progynove je v teoriji možna ovulacija – je le ta možna tudi po tem, ko se prične z rjavimi tabletkami?
Vem, da je vsak človek drugačen in je zato na taka vprašanja težko odgovarjati, ampak, ko si želiš ustvariti malo bitjece, se ubadaš s 1000 nesmiselnimi in nepomembnimi vprašanji…
lp in hvala
Spoštovani,
če imate namen zanositi, morate imeti ovulacije, teh pa s Cyclo Progynovo ne spodbujamo. CP zgolj oponaša učinke hormonskega delovanja jajčnikov, ne pa reoproduktivnega. Z bazalno temperaturo ob CP se torej nima smisla ukvarjati. Če želite na vsak način zanositi, pri vašem stanju nujno potrebujete kaj več kot le hormonski ciklus, torej mora nekdo preveriti, kako je z vašimi ovulacijami. Če jih nimate, je treba preveriti raven FSH in LH in v primeru, da so ravni nizke, morda še AMH. Iz tega bo mogoče razbrati, kakšne so vaše možnosti, kar zadeva reprodukcijske rezerve jajčnikov.
Pozdravljeni,
cyclo-progynovo jemljem že skoraj tri leta kot hormonsko terapijo, saj nikoli nisem kazala znakov pubertete (prsi, hormoni itd.) prav tako sta bila moja jajčnika na začetku terapije “komaj vidna”. vendar sem že po prvem mesecu jemanja dobila M in to se je uspešno nadaljevalo še skoraj tri leta. priznam da sem med dolgimi počitnicami na lastno pest prekinila jemanje in tudi dva meseca zapored nisem dobila M, potem, ko sem dalje jemala, pa je šlo vse po starem. Ob jemanju tablet mi M ni izostala niti enkrat. Razen tokrat – tablica je mimo že en teden, pa še vedno nič. Imam resnega fanta s katerim včasih ne uporabiva zaščite ker zagotovo nimava nobenih prenosljivih bolezni in meni je bilo zagotovljeno da ne bom mogla zanositi (razen z umetno oploditvijo), prav tako mi je ginekologinja enkrat dejala da so te tablete tako rekoč kontracepcijske.
Kolikšna je možnost, da sem dejansko zanosila, oz. kakšni so lahko razlogi da mi kar naenkrat izostaja M?
Lep pozdrav in hvala za odgovor!
Spoštovani,
že večkrat sem zapisal in ponavljam, da o tem, kolikšna je možnost, da ste vi ali katerakoli druga v določenih pogojih zanosili, ne bom pisal, ker se o nosečnosti ne ugiba, ampak se jo ugotavlja. Če menite, da je problem morebitna nosečnost, si kupite test nosečnosti in ga opravite po navodilih. To bo vaš odgovor na vprašanje: ali sem noseča? Glede na zapisano o vašem ciklusu pa ugibam, oziroma domnevam, da sploh nimate pogojev za zanositev, ker nimate ovulacij. Cyclo Progynova je nadomestna hormonska terapija, ne kontracepcija in vam na ravni maternice ustvarja umeten ciklus. Zato in zgolj zato imate menstruacije, kajti vi imate maternico in maternično sluznico, ki je občutljiva na spolne hormone, slednjih pa vaši jajčniki očitno sploh ne izdelujejo, zato to nadomeščate s CP. Če vas resno zanima, kako je s tem, se obrnite na svojega ginekologa in se z njim dogovorite za kompletno hormonsko obdelavo, da boste končno imeli odgovor na osnovno vprašanje, kako je z vašo reprodukcijo.
Pozdravljeni!
Ponovno se vam oglašam-tokrat samo hitro vprašanje…
ker se zadeve nikamor ne premaknejo, torej menstruacija po prenehanju KT še vedno ni urejena, mi je ginekologinja svetovala naj naredim 3-mesečno terapijo s CP. Menstruacijo sem nazadnje imela 14. 9. 2014, do sedaj pa o njej ne duha ne sluha. Ginkologinja je dejala, da če do decembra ne dobim M, naj pridem po recept za CP, to sem tudi storila..
Ker sem dobila samo recept v roke in nisem imela možnosti pogovora z zdravnico me sedaj zanima kdaj naj pričnem z jemanjem tablet? Ponavadi sem najprej 1 teden jemala Primolut nor za sprožitev menstruacije, sedaj pa ga nisem dobila.. kaj svetujete?
Hvala in lep večer!
V bistvu lahko s CP kar začnete. Kaj posebnega se ne more zgoditi, M pa pričakujte prvič na koncu prvega zavitka tabletk.
Spoštovani!
Jaz sem vam že pisala v zvezi z prezgodnjo meno, ki to očitno in k sreči ni. Zanima pa ma naslednje – glede na to, da so bile pri meni s krvnimi testi ugotovljene ustrezne vrednosti prolaktivna in FSH hormona, ob tem pa jemljem sedaj CP (še tri tabletke in bom konec), me zanima ali je možno naraščanje telesne teže oz. opazila sem hiter porast celulita in maščevaj predvsem na nogah. ali je mogoče to posledica “hormonske bombe” oz če že imam svojih spolnih hormonov dovolj in sedaj še tile iz CP, da je učinek tak. sem namreč zelo športne postave in tri leta sem imela odstotek maščobe na čistem minimumu, sedaj pa sem kot bi me kdo napihnil. podobno kot je bilo ko sem jemala Minulet….KT sem morala prenehati jemati zaradi nodoznih eritemov in prešla na Mireno. sedaj pa načrtujemo nosečnosti in bomo videli kaj bo.
nekako sem sprejela, da morda telo potrebuje malo maščobe, če želi vzpostavtit spet ciklus kot je naravno, saj sem imela na UZ pregledu jajčnike in maternico zmanjšano in jajčnike neaktivne.
hvala za pojasnilo!
Hm?…. težko je ob tako jasnem pojavu nečesa takoj po uvedbi določene terapije kategorično trditi, da sprememba ni posledica terapije, še zlasti, če imate podobne izkušnje že iz obdobja uporabe KT… Torej da, verjetno se tako odzivate na CP. Če je to kaj tragičnega ali za zdravje pomembnega, težje ocenjujem, domnevam pa, da boste tudi v nosečnosti razvili podobne spremembe v isti smeri, od celulita do zadrževanja vode in drugih sprememb na telesu, kajti CP v primerjavi z nosečnostjo predstavlja manj kot “pasjo bombico”.
Pozdravljena!
Sama imam povsem podobno situacijo kot ti…tudi jaz sem sicer bolj drobne postave, nikoli nisem imela celulita, ko sem pričela z nadomestno hormonsko terapijo pa se je ta prav nakopičil…ko sem vmes prekinila terapijo so se tudi maščobne obloge zmanjšale…sedaj moram spet pričeti tako da bom to vzela v zakup 😉
lp
Spoštovani!
hvala seveda za vse dosedanje odgovore, ponavadi se res zgodi tako, kot napoveste vi:) Prosila bi vas za mnenje kako naj postopam po končani terapiji s cikloproginovo. Dobila sem jo ker po odstranitvi mirene nisem dobila M in je bilo z UZ ugotovljena zmanjaša maternica, sluznica popolnoma tanka, prav tako zmanjšani in neaktivni jajčniki. Sedaj sem jo jemala tri tedne, po štirih dneh dobila krvavitev, ki je trajala dva dni (torej ni bila obilna, bolj kot kaka res slaba menstruacija).
v kolikšnem času lahko pričakujem pravo menstruacijo (cca) in bo to pomenilo, da je bila vmes tudi ovulacija??? Ter kako mi svetujete glede aktivnosti za želeno nosečnost? Moja G mi svetuje naj vseeno sedaj počakam na svojo M, vem da ni nič hudega če bi zanosila prej, le zanima me ali je morda tudi po vašem bolje počakati eno nespodbujeno M, zato da se potem ve, da je ovulacija bila in tudi sluznica vsaj po tej krvavitvi sodeč ni ravno optimalna??? ali je vseeno, če začnemo delati na dojenčku tudi pred naslednjo M?
hvala
Mogoče bi se po končani terapiji s CP (vsaj 3 mesece) preverilo vašo hormonsko sliko (reprodukcijski hormoni FSH, LH, prolaktin, estradiol). Od tega je odvisno, kaj lahko pričakujemo v smislu vaše reprodukcije v prihodnje. Da ne ugibamo na pamet brez vseh podatkov….
pozdravljeni!
ali je dovolj da mi je dala G pogledati samo FSH in prolaktin, točnih vrednosti ne vem, le to da sta v mejah normale. Ali lahko na tej osnovi karkoli sklepate ali je po vašem mnenju potrebno pogledati še ostale???? kateri od hormoniv pa je najbolj “pomemben ” da sploh pride do ovulacije, vem, da je sistem zelo kompleksno naravnan, ampak vseeno.
hvala,
za silo bosta tudi ta dva dovolj. Odvisno od rezultata. In ne gre za to, kateri je “najbolj pomemben”, ker so vsi pomembni, ampak, kakšne pogoje morajo izpolnjevati, da sistem deluje.
Spoštovani,
hvala za odgovor, upam, da mi cikloproginove ne bo potrebno jemati tri mesece, ker se po njej res slabo počutim, povzroča mi namreč veliko zastajanje vode v telesu in porast teže, ampak to niti ni tako hudo.
glede na to, da še vedno ne vem ali se pri meni pojavljajo ovulacije ali ne in še nisem dobila lastne menstruacije me zanima ALI MI PRIPOROČATE ZAŠČITENE SPOLNE ODNOSE VSAJ DO PRVE M ALI NI POTREBE IN ČE ZANOSIM PREJ PAČ OKEJ???
hvala
Glede na to, da je CP le nadomestna hormonska terapija in ne vsebuje posebej proble3matičnih hormonov, če bi zanosili, se z zaščito res ni treba posebej obremenjevati, če bi slučajno res zanosili, pa boste s CP prenehali, ko bo test pozitiven.
pozdravljeni!
o CP mi je jasno, da ni problematična, itak sem imela samo en mesec (oz.21 dni) te tablete. zdaj sem brez. zanima pa me ali je sedaj priporočljivo počakati, da dobim še eno menstruacijo, torej brez uporabe CP in šele nato začeti z nezaščitenimi spolnimi odnosi??? ker če sedaj spet zelo dolgo ne bom dobila M, potem moram tako spet na pregled,saj bo to najbrž znak, da še vedno nimam ovulacij.
da ne morem zanosit, če ovulacij ni mi je jasno, ne vem pa kako se ravnati, če ne počakam na M, ker lahko potem samo vsake toliko naredim test nosečnosti pa še potem ne bom vedela kdaj je bila zadnj M pred zanositvijo, ker je to že leta nazaj, razen seveda dvodnevne krvavitve po prenehanju s CP.
in še V KOLIKŠNEM ČASU PO TEJ KRAVAVITVI PO UPORABI CP, NAJ BI PRIŠLO DO NASLEDNJE KRVAVITVE (TOREJ MENSTRUACIJE)????
hvala in lep pozdrav!
vseh vaših dilem enostavno ne razumem. Ne komplicirajte vendar toliko. Kakšno zvezo ima vaša M s spolnimi odnosi? Niste edini, ki ne zna ali ne more ali enostavno ni mogoče vedeti, kdaj so ali niso ovulacije. To je na sploh zelo normalno in nekatere ženske zato uporabljajo celo “mrežo” testov (sluz, temperatura, LH testi, UZ???) da približno dobijo idejo, kdaj bi utegnila biti ovulacija. Tudi ne razumem zadnjega vprašanja. Umetnega ciklusa, ki je predvidljiv ne moremo primerjati z naravnim, zlasti ne s povsem nepredvidljivim ne. Kako naj vem, kdaj bo prišlo do naravne menstruacije po pred tem umetno sproženi menstruaciji?!?
pozdravljeni
nisem želela izpasti ena od tistih, pred katero bi še vi, ki imate ogromno mero potrpežljivosti, najraje kar ugasnili računalnik 🙂 🙂
ne zanima me kdaj v ciklusu je ovulacija (vem kdaj bi naj bila, če je ciklus vsaj približno reden)….prav tako ne bom tekala naokrog z raznimi testi in partnerja spravljala na datum in bog ne daj še na uro med rjuhe…. ker pa po odstranitvi mirene še nisem dobila menstruacije in je bila edina krvavitev tista po CP, me zgolj zanima koliko časa naj zdaj čakam, predno grem nazaj h G v primeru še naprej odsotnih menstruacij? cca 3 mesece???
da bi počakala na prvo “pravo” M (preden se aktivno lotiva zanositi) pa mi je svetovala G, zato me o tem zanima še vaše mnenje!
upam, da me razumete:) mogoče so vam kdaj naša vprašanja “neumna”, ampak kljub vsemu smo vsaj, ko gre za bolj zapletene mehanizme laiki na tem področju!
želim vam lep večer !