Cyclo-Progynova
Pozdravjeni,
stara sem 27 let in po približno desetih letih jemanja kontracepcijskih tablet sem februarja 2013 prenehala z jemanjem le teh. Naslednje 3 ciklusi so bili vedno daljši (tudi 47 dni), dokler je bil zadnji avgusta 2013, nato pa nič do oktobra 2013, ko mi je ginekolog po pregledu predpisal Primulat Nor za sprožitev menstruacije, nato pa dva ciklusa tablete Cyclo Progynova. V času jemanja tablet je ciklus izgledal urejen. Prvi dan zadnje menstruacije je bil 16.01.2014 (po CP).
25.03. me je ginekolog napotil v bolnišnico na meritve FSH hormona, kateri pravi da je v redu. Ponovno mi je predpisal tablete CP in sicer za 6 ciklusov. 02.04. sem pričela z jemanjem, vendar se je včeraj 10.04. pojavila krvavitev (menstruacija?). Zanima me ali naj zavojček tablet jemljem naprej ali naj preneham?
V navodilih sem prebrala da lahko pride do vmesnih krvavitev, vendar se mi količinsko zdi tega preveč. Količina krvavitve je primerljiva z menstruacijo.
Moj ginekolog je danes odsoten, zato prosim za Vaš nasvet.
Želim Vam prijeten vikend.
Prijazen pozdrav.
Spoštovani,
če sem iskren, na daljavo ne morem oceniti, kaj se dogaja. Za oceno o tem ali je bolje s CP nadaljevati ali ne, bi potreboval najmanj svež ginekološki UZ izvid. Če je maternična sluznica še zadebeljena, bi z uporabo nadaljeval ali celo zamenjal za progestagen (recimo Orgametril ali Primolut Nor), če je sluznica tanka pa bi za teden dni uporabo CP prekinil in nato predlagal nov začetek.
Pozdravljeni dr. Pušenjak…
Po parih mesecih Vam ponovno pišem, ker mojih težav še vedno ni konec..
Stara sem 25 let..novembra 2012 sem po 5 letih jemanja prenehala s KT Femoden..menstruacijo po prekinitvi sem dobila šele aprila 2013..od takrat sem samo nekje 3-krat imela menstruacijo. Pred jemanjem je bila ta popolnoma redna.. na UZ ginekolog ni videl ovulacije, stanjšana maternična sluznica…nekajmesečno jemanje CP, odziva na Klomifen ni bilo..
Nazadnje sem vam poslala tudi izvide hormonskih preiskav, ki jsem jih opravila- ponovno kopiram:
Pozdravljeni,
danes sem prejela izvide preiskave..prosim, če mi lahko poveste kaj pomenijo..kri sem dala 42. dan menstrualnega ciklusa..po zadnjem pregledu, ki sem ga imela 11. dan cikla ginekologinja na UZ ni videla ovulacije.
FSH: 8.74 IU/L
LH: 4,62 IU/L
estradiol: 33,80 ng/L
Vaš odgovor:
Aha, saj ste reference pripisali, le posebej :-)…
torej vrednost 33 ng/L estradiola ustreza folikularni fazi, kar je pred ovulacijo in tudi ustreza podatkom, ki ste jih navedli, da se z Uz ne vidi znakov priprave na ovulacijo. skratka, vaš ciklus se je nekje “ujel” v folikularno fazo in ne gre naprej. Zakaj ne, ne bi vedel.
Torej, od takrat je minilo že skoraj 7 mesecev..menstruacijo sem imela nazadnje 22.aprila, sprožena je bila s CP. Nekje sredi julija sem opazila blag rdeče-rjavkast izcedek, ni pa bila to prava menstruacija..
V tem času sem tudi izgubila 6 kg, nenamenoma..sedaj imam 51-52kg, visoka sem 168 cm..je pa res da sem v tem času bila bolj pod stresom, od junija jemljem tudi antdepresive..
Moje počutje je bojše, vendar mi ne dajo spati skrbi kaj se vendar dogaja z mojim telesom..:( veliko delam na sebi, hodim v hribe, pozitivno razmišljam..se mi zdi da sem se ujela v nek začarani krog… pojavile so se tudi težave med nama s fantom, ne čutim več nikakršne želje po spolnosti…
Včeraj sem šla ponovno v Adrialab na pregled hormonov, če prosim lahko komentirate izvid, ki sem ga dodala v priponko…kot sem že dejala je bila zadnja prava menstruacija 22. aprila po CP, sicer sem pa 22.julija imela blag rdečerjav izcedek (2 dni).
Prosim za komentar izvida in kakršnokoli mnenje v zvezi z mojo težavo..kaj bi vi storili..že vnaprej NAJLEPŠA HVALA!
Lep dan želim!
Spoštovani,
spet so vse vrednosti reprodukcijskih hormonov (FSH,LH, Estradiol, progesteron) v okviru vrednosti za predovulacijsko, proliferativno fazo. Ta faza je lahko včasih tudi zelo dolga. Zakaj je pri vas tako, ne bi vedel in tudi nimam ideje, kako splezati iz tega. Če ne želite zanositi, bi za vzpostavitev ciklusa uvedel Cyclo Progynovo, če bi želeli zanositi pa klomifen s primernim spremljanjem ovulacije z UZ.
Hm? NHT nudi kolikor toliko reden ciklus, preprečuje morebitno hiperplazijo endometrija pri dolgo odsotnih M in s tem varuje pred rakom na maternični sluznici, če so ravni spolnih hormnonov nizke pa hkrati ohranja tudi maternico dovolj veliko za morebitno nosečnost, ko si tega zaželimo.
Najlepša hvala :)! Še eno vprašanje – ali je možno, da je posledica vsega tega hormonskega neravnosvesja tudi povečana poraščenost? Opazila sem namreč nekoliko temnejše dlačice po spodnjem delu trebuha..ponavadi so bile komaj vidne..
Mogoče veste kakšno vlogo bi lahko imel androstendion pri motnjah menstrualnega cikla? Šla sem namreč na bioresonanco in gospa mi je ugotovila, da naj bi imela neravnovesje tega hormona..
Hvala.
Lep in uspešen dan!
Spoštovani,
poraščenost po moškem tipu ima vedno nekaj opraviti s spolnimi hormoni, bodisi neposredno z višjimi ravnmi komponent (presnovkov) spolnih hormonov, ki imajo učinke androgenov ali pa z občutljivostjo receptorjev na celicah za androgene pri normalnih ravneh androgenov. Androstendion je sicer eden od takšnih presnovkov, ampak ko slišim “bioresonanca” in “neravnotežje”, takole na splošno, kot s temi izrazi kunštno operirajo ti bioenergetiki, se mi naježijo dlake. Karkoli vam je ugotovil ta bioenergetik, naj vam lepo prosim tudi sam pojasni v detajle. Zdravniki imamo svoj kodeks in način dela, pristop, ki ima znanstvene korenine in temelji na dokazanih dejstvih. OK, včasih pri tem nismo najbolj dosledni, ampak, kdor reče A, naj naredi tudi B in C in D itd. Ti bioenergetiki pa vam natrosijo en kupček “vedeževalskih”, kot je “neravnotežje v androstendionu”, pa nepravilno delovanje ščitnice, pa nekaj na maternici itd. in to naj bo diagnoza? Seveda! Bravo! Zdravnik pa naj vse to preveri? Ne bo šlo… razen, če ima pacient težave in še v takšnem primeru bo zdravnik ocenil iz izbral nabor preiskav. Če ima pacient drugačne želje, za to obstajajo neodvisni laboratoriji tipa Adrialab ipd. in še potem je treba biti zelo previden pri interpretaciji, kajti približno 1% naših izvidov v kateremkoli trenutku, čeprav smo povsem zdravi, bo izven okvira za zdravega posameznika in to v takšnem primeru nič ne pomeni. Če si daste preveriti 100 parametrov, boste torej našli najmanj enega, včasih dva, ki bosta v področju za bolezen, čeprav ste zdravi.
Tudi sama sem bila do sedaj povsem enakega mnenja kakor vi..šla sem po priporočilu znanke, ki je z bioresonanco uspešno pozdravila dolgoletno alergijo. Vse skupaj sem vzela boj za “hec”..mi je pa bilo zanimivo, da ji o motnjah menstruacije nisem nič govorila, pa je sama ugotovila neravnovesje prav v omenjenem spolnem hormonu (to naj bi bil androstenolon in ne androstendion kot sem prvotno napisala)..poleg tega sem junija pričela jemati antidepresive in tudi ta gospa mi je ugotovila pomankanje serotonina. Mogoče je vse skupaj res larifari, vendar meni daje neko upanje..rada bi namreč nazaj uravnovesila svoje telo, saj ne razumem kaj se dogaja..v teh mesecih bila povsem pishično na tleh in preprosto sem rabila še neko dodatno pomoč..izgubila sem tudi 6 kg, povsem nenamenoma, prehranjevala sem se tako kot prej..
Vse te težave so se začele, ko sem šla po 1 letu, ko sem prekinila s KT in menstruacija še vedno ni bila urejena, k svojemu ginekologu in je ugotovil, da so jajčniki atrofični, brez znakov ovulacije in ni vedel v čem je vzrok..potem pa hormonska terapija- CP in Klomifen in še vedno nič..:( zelo me je potrlo, saj sem si vedno želela biti mlada mamica…tako zelo si želim, da bi poznala vzrok za svoje težave, vse skupaj me zelo psihično obremenjuje.. vedno najdem neke nove “simptome in znake” kot npr. zdaj to s poraščenostjo..nevem ali sem postala samo bolj pozorna ali je res.. Sama sebi dopovedujem, da naj odmislim vse skupaj, vendar ne gre..poleg vsega so se pojavile še težave med nama s fantom, saj ne čutim več nikakršne želje po spolnosti…:(
Hvala za vse in se opravičujem za vse to “jamranje” 😉
Kljub vsemu gledam pozitivno naprej in verjamem, da se bodo stvari ob svojem času uredile..
Lep in uspešen dan želim!
Hm…večina od teh paramedikusov, bioresonatorjev, bioenergetikov ipd. čarodejev je odličnih psihologov in nekateri imajo celo določena povsem strokovna znanja iz farmacije, fiziologije, psihologije ipd. Tako da že iz govorice telesa razberejo marsikaj. Npr. depresivne osebe hodijo povsem drugače kot osebe, ki jim ščitnica dela preveč ali pa nekdo, ki ga boli hrbet ali ima revmo pride v ordinacijo povsem drugače kot nekdo, ki ima pljučnico. Če vam bo zdravnik napisal napotnico za psihiatra, bo verjetno zamajal vaše zaupanje vanj, ker boste dobili vtis, da vas ima za “noro”, če vam nek biočarovnik pove,da imate pomanjkanje ali neravnotežje v serotoninskem sistemu, pa to zveni popolnoma drugače, čeprav je praktično enako. Do zelo podobnih ocen stanja je mogoče priti že z relativno malo napora, natančnim opazovanjem gibanja bolnika po prostoru, načina odzivanja, govora, izražanja in namigov, ki jih sam bolnik izpove že v nekaj stavkih. No, samo povem, kako razni manipulanti prepričajo svoje stranke. 🙂
Spoštovani,
trenutno jemljem Cycloprogynovo, ker po prenehanju jemanja KT nisem dobila menstruacije. Vem, da na ovulacijo le te ne vplivajo. Ker me zanima, če bo kdaj končno vmes prišlo do ovulacije si merim telesno temperaturo, kupila sem tudi teste za merjenje LH. Če se ne motim na povišanje temperature v drugi polovici cikla vpliv progesteron. Ker seveda tabletke v zadnjem tednu vsebujejo le tega verjetno vplivajo na bazalno temperturo? Ali se motim?
Se pravi, da če mi uspe ujeti povišanje telesne temperature preden pridem do rjavih tbl, bi lahko šlo za ovulacijo?
Hvala za pomoč
mogoče, ne bi pa se ob uporabi Cyclo Progynove preveč zanašal na BT. 🙁
Spoštovani,
zanima me, če je varno poskušati zanositi med jemanjem cikloproginove (se pravi, da se po spočetju do konca poje še cela tablica (nekaj belih + vse rjave tabletke, ker prej itak ne moraš narediti testa nosečnosti…) ali je boljše počakati, da se z jemanjem preneha…
sem prebrala do sedaj napisana vpr. in odg. na tem forumu (+ drugje po internetu, kjer so odg. sicer različni) – na to vprašanje ste sicer že odgovorili, ampak je odgovor iz leta 2008, pa me zanima, če so se stvari kaj spremenile…
hvala,
lp
Spoštovani,
do možnosti opravljanja testa lahko varno uporabljate tudi Cyclo Progynovo, ko in če bo test pozitiven, pa velja preklopiti na progesteron (Estima) ali opustiti vse.
Pozdravljeni,
zopet vam pišem v zvezi z mojimi težavami- amenoreja po prenehanju jemanja KT. Nazadnje sem imela menstruacijo po CP, 22.4.2014. Po tem sem jo spontano dobila šele 14.9.2014, vendar sem bila na žalost takrat ravno na potovanju v tujini in nisem mogla iti na hormonske preiskave v začetku ciklusa, tako kot bi bilo pravilno.. 🙁 vsi prejšni izvidi, ki sem vam jih že pošiljala so bili izvedeni kar tako, XX dan ciklusa, saj več mesecev ni bilo spontane menstruacije in sem hotela kar tako preveriti, če gre za kakšna večja odstopanja.
Pri ginekologinji sem imela pregled 19.9.2014, dejala je da moje telo ni pripravljeno na nosečnost 🙁 ko me je pregledala z UZ, sem za razliko od predhodnih UZ preiskav, kjer so bili samo posamezni folikli, sedaj videla ogromno nekih cistic..vprašala sem jo, če so to ciste.. rekla je, da gre za primordialne folikle, saj da so ciste pri PCO razporejene bolj periferno..dejala je tudi, da je sluznica zelo tanka in da ta mesec zagotovo ne bo menstruacije.
Seveda zaupam moji ginekologinji, vendar me kljub temu skrbi ali je v ozadju vseeno lahko PCO? Opažam namreč, da se mi je v zadnjih 5 mesecih povečala poraščenost..prej sem imela komaj vidne dlačice po trebuhu, križu in med prsmi, sedaj pa so te postale daljše in temnejše 🙁 tako zelo me skrbi, da se bo stanje samo še slabšalo..tudi v kotičku ust so se mi pojavile temnejše dlačice, tako da sem si jih pobelila 🙁 tudi koža na obrazu je precej bolj mastna, imam več mozoljčkov, do sedaj sem imela res lepo in čisto kožo..
Rada bi razumela kaj se dogaja z mano, strah me je, da bo šlo še na slabše in bi rada to do časa preprečila..
Sedaj razmišljam, da bi šla na samoplačniški pregled k endokrinolgu, saj ne morem živeti v tej negotovosti…kaj mi vi svetujete?
Še enkrat vam pošiljam izvide z dne 25.8.2014..opravljeni so bili cca 120 dan cikla..
HVALA za vaš čas in potrpežljivost!
Lep večer!
Spoštovani,
vsi zapisani hormoni na izvidu so v normalnih okvirih za folikularno fazo ciklusa, torej za čas pred ovulacijo. Poraščenost oziroma temnjenje dlačic po telesu se vam lahko povečuje tudi zgolj zato, ker ste prenehali uporabljati antiandrogene KT. Ženske v mediteranskem bazenu so(ste) namreč precej bolj poraščene po naravi(ste kdaj opazovali ženske v Grčiji, Turčiji, južni Italiji, v državah bivše Jugoslavije, v Španiji???), kot je to sprejemljivo po današnjih modnih trendih, kar seveda z naravo in zdravjem nima nobene zveze. Glede vaših skrbi okrog sprememb, ki jih opažate na sebi bi vam res težko kaj sugeriral, ker imam o vas kljub vsemu premalo informacij (tudi o vaših sorodnikih, genetskih prednikih, izvoru ipd.)…
Spoštovani,
ne vem, zakaj ne bi uporabljali kar kombiniranih kontracepcijskih tabletk, kot ostale ženske, pač v vašem primeru mogoče ne za kontracepcijo ampak za urejanje ciklusa. Te tabltke bi lahko jemali tudi po 3 mesece skupaj in bi imeli potem 4 ali 5 odtegnitvenih krvavitev letno.
Jih je kar veliko in obstajajo različne skupine, npr. Stediril-m, Femoden, Harmonet, Logest, Minulet, Qlaira, Diane-35, Lyndinette, Yarina,Yasminelle, Yaz, Dayla, Daylette, itd. ….. še vsaj 20 drugih.