Cyclo-Progynova
Pozdravljeni,
stara sem 24-let, že večkrat sem vam pisala v zvezi z motnjo menstruacijskega ciklusa po prenehanju 5-letnega jemanja kontracepcijskih tabletk. Na UZ so mi nedavno odkrili slabo delujoče jajčnike (majhno št. foliklov), zato sem najprej 2 meseca jemala CP, nato pa sem od 5-9. dne ciklusa jemala Klomifen. 11. dan ciklusa sem imela UZ kontrolo, ki ni pokazala večjih sprememb. Ginekologinja se je odločila ponoviti UZ še 16.dan, če bi bila ovulacija mogoče kasneje. Maternična sluznica je bila debela 8 mm, v jajčnikih je bilo nekaj foliklov, vendar so bili vsi premajhni, ni bilo vidne ovulacije. Sedaj se je ginekologinja odločila, da bom povečala dozo Klomifena na 2 tbl/dan in potem ponovno UZ kontrola. Kaj menite, kaj bi bil lahko vzrok za tako slab odziv jajčnikov, glede na to, da sem imela pred začetkom jemanja tablet popolnoma normalne cikluse? Ginekologinja je dejala, da če po terapiji s Klomifenom ne bo učinka bo potrebno zdravljenje z gonadotropini..ali bi mi ta zdravila v vsakem primeru morala pomagati? Ali imam možnost, da se mi še kdaj povrne nazaj moj ciklus?
Za odgovor se že vnaprej najlepše zahvaljujem.
Lep večer!
Spoštovani,
Če imate željo zanositi, potem omenjene ukrepe razumem in seveda, če s klomifenom ne uspe doseči ovulacije, je naslednja stopnja uporaba gonadotropinov. Kaj bi bil vzrok tako dolgim problemom s ciklusom, ne vem, se pa pri nekaterih po daljši uporabi KT pokaže sicer tudi brez KT obstoječa “napaka” v koordinaciji med centri reproduktivnih organov (hipotalamus – hipofiza- jajčniki). Ta napaka je sicer skupna tudi ženskam z zgodnjo menopavzo. Pri 24 letih sicer težko govorimo o menopavzi, vsaj brez visokih vrednosti FSH in LH ampak morda ste “nosilka” takšne genske zasnove? Vsekakor bi kazalo opraviti prej preiskave preden se kakorkoli zdravi na pamet.
Hvala za odgovor..
v družini ni bilo nobenega primera prezgodnje menopavze, mama je menstruacijo izgubila pri 53 letih, sestra pa je normalno zanosila, prvič pri 28.letih, nato še dvakrat..
Sicer pa, ja, zelo zelo si želim zanositi… ginekologinji sem sicer že omenila, če bi dala pogledat hormone pa je rekla, da se ji ne zdi da bi šlo za menopavzo, da imam še veliko “rezervnih” primordialnih foliklov..ali menite, da to res lahko oceni zgolj po UZ? Poleg tega sem šele pred kratkim izvedela, da imam tudi pregrado na maternicic cca 0.5 cm debelo..ali bi mi vi glede na to, da imam težave z ovulacijo priporočili čimprejšnjo odstranitev le-te? glede na to, da kot kaže, bom že tako težko zanosila?
lepo nedeljo želim!
Spoštovani,
glede pregrade sem bolj zadržan, ker odstranitev ni tako zelo nedolžna, čeprav gre za preprosto histeroskopsko operacijo. Vseeno pa je težko nadzirati globino električne poškodbe tkiva in včasih smo nenamerno preveč agresivni in pride do premočnega stanjšanja stene maternice na mestu pregrade. Se sicer strinjam, da se tudi z UZ da posredno oceniti funkcijo jajčnikov, ampak, če so težave s ciklusom, hormonske preiskave vseeno niso odveč. Morda se pa ugotovi, da gre za hormonski profil PCOs, ki ga zdravimo tako operativno kot z zdravili?
Najlepša hvala za vse informacije..torej bi bil naslednji korak, če ne bo odziva na ponovno zdravljenje s Klomifenom (2tbl/dan) pogledati hormonski profil…ali bi bili rezultati reprezentativni, če bi ga opravila, ko dobim menstruacijo, glede na to, da sem sedaj jemala klomifen od 5-10 dne ciklusa?
lep večer!
Pozdravljeni, dva meseca nazaj mi je gin. odkril 8cm veliko cisto na jajčniku. Predpisal mi je cylo progynovo.
V prvem mesecu jemanju sem imela 3x rjavkasto krvavitev med jemanjem tabletk in enodnevno v tednu ko sem bila na 7dnevni pazi( ta zadnje je bila za spoznanje močnejša kot ostale).
V drugem mesecu nisem imela vmesnih krvavitev/izcedkov, danes je 4. dan v 7dnevnem odmoru in zaenkrat še ni krvavitve.
Najbrž to lahko predpišem temu da ni menstrucije ker imam že dobro leto vstavljeno mireno.
Vendar se sprašujem, ali bi vseeno morala dobiti kakeršnokoli krvavitev/izcedek? Se cista zmanjša tudi tako da na zunaj ni nobenih znakov?
Na kontrolni uz sem naročena čez 1 mesec, ko bom zaključila z zadnjim paketkom tabletk.
Je možen stranski učinek tablet tudi bolečina v obeh jajčnikih?
Za odgovor se Vam lepo zahvaljujem.
S.
bi, zakaj ne. Opraviti ga je pa treba med 2. in 5. dnem ciklusa.
spoštovani,
imate Mireno in cisto. To gre nekako “vkup”. Ne vemo sicer povsem zakaj, ampak ob Mireni je cist nekoliko več kot sicer, zlasti luteinskih. Kakorkoli, dokler imate Mireno, seveda iz krvavitev ni mogoče delati sklepov. Ostane le UZ kontrola stanja ciste. Sicer pa ni pomembno ali bo cista izginila malo prej ali malo kasneje. Zelo verjetno gre za povsem navadno luteinsko, laično rečeno, “vodno cisto”, ki pa je lahko tudi hormonsko aktivna.
Pozdravljeni,
ponovno se Vam oglašam. Stara sem 24 let. Po vašem nasvetu sem zaradi zelo redkih menstruacij po prenehanju jemanja kt danes samoplačniško (Adrialab) opravila laboratorijske preiskave hormonov FSH, LH, estradiol, AMH.. izvide še čakam. Ko sem prišla domov, sem se spomnila da sem pozabila naročiti tudi nivo prolaktina.. ali bi mi svetovali, da grem v naslednjih dneh ponovno tja, da mi določijo še ta hormon? Ker svoje menstrucije še vedno nisem dobila (42. dan ciklusa), sem se odločila, da hormone pogledam kar tako na slepo..ali menite, da če so kakšna velika odstopanja, bi se moralo že zdaj videti? Namreč, stvar me zelo zelo psihično obremenjuje in enostavno nisem mogla več čakati..
Hvala,
želim Vam lep dan!
zdaj najprej počakajte na izvide in boste potem, po potrebi, morebiti šli še na ta dodatni pregled prolaktina. Ta hip se ne zdi najpomembnejši.
Pozdravljeni,
danes sem prejela izvide preiskave..prosim, če mi lahko poveste kaj pomenijo..kri sem dala 42. dan menstrualnega ciklusa..po zadnjem pregledu, ki sem ga imela 11. dan cikla ginekologinja na UZ ni videla ovulacije.
FSH: 8.74 IU/L
LH: 4,62 IU/L
estradiol: 33,80 ng/L
Ali me lahko ti izvidi skrbijo? Ali mi torej priporočate še pregled prolaktina?
Hvala že vnaprej in lep dan!
Pozabila sem pripisati še referenčne vrednosti:
FSH: folik. faza: 3.5-12.5
ovul. faza: 4.7-21.5
lutealna faza: 1.7.-7-7.
LH: folik.faza: 2.4-12.6
ovul.faza: 14-95.6
lutealna faza: 1.0-11.4
Estradiol: folik.faza: 12.53-165.5
ovul.faza: 85.75-489.0
lut. faza: 43.82-211.0
Skrbi me predvsem nizka raven estradiola.. 🙁 ali je tudi FSH nad mejo, glede na to da je bil 42. dan ciklusa? Tako zelo me skrbi!
spoštovani,
žal zraven estradiola niste navedli referenčnih vrednosti, ki so običajno tudi navedene na izvidu in vsebujejo različne vrednosti v različnih obdobjih ciklusa. Sam imam le vrednosti v nmol/L, zato ne vem, kaj pomenijo vrednosti v ng/L. Gonadotropina FSH in LH sta normalna.
Aha, saj ste reference pripisali, le posebej :-)…
torej vrednost 33 ng/L estradiola ustreza folikularni fazi, kar je pred ovulacijo in tudi ustreza podatkom, ki ste jih navedli, da se z Uz ne vidi znakov priprave na ovulacijo. skratka, vaš ciklus se je nekje “ujel” v folikularno fazo in ne gre naprej. Zakaj ne, ne bi vedel.
visoke vrednosti prolaktina lahko med drugim tudi ustavijo ciklus v folikularni fazi, res je.
Hvala za odgovor.
Aha, potem moram gledati folikularno fazo, kljub temi da je že 42. dan ciklusa..če do ovulacije ni prišlo, potem je to pač še vedno folikularna faza..jaz sem pa gledala lutealno fazo, ker je že tako dolg ciklus..
Potem mi najbrž svetujete, da čimprej opravim še pregled prolaktina? Mogoče veste, kje to izvajajo po protokolu, da ti kri vzamejo 3x zapored? Kakor sem brala v Adrialabu kri vzamejo samo 1x.. Ali bi morale biti vrednosti PRL zelo visoke, da bi mi ustavile cikel?
Kakšno obravnavo mi priporočate vnaprej? Ali bi morala sprožiti menstruacijo s Primolut nor ali naj še kar čakam? Ali bi morala preiskave opraviti še enkrat med 2-5.dnem cikla? Ali sem glede na te rezultate lahko pomirjena, da ne gre za prezgodnjo menopavzo, česar se najbolj boljim?
Še enkrat hvala, ker se tako zelo trudite za nas, ki imamo 1000 vprašanj 😉
Želim Vam lep večer!
za začetek bo dovolj, če vam prolaktin vzamejo 1x, le če bo nad 25 ali nekaj takšnega, je smiselno preiskavo ponoviti s 3x odvzemom. Kdaj prolaktin ustavi ciklus je težko reči, Pri nekaterih so problem že vrednosti okrog 25, pri drugih pa niti vrednost 50 ali celo 100 ng/ml oziroma uG/L ne povzroči problemov.
Pozdravljeni,
ponovno vam pišem..danes sem prejela še rezultat AMH, ki je 5,57 ng/ml..
Naj vam malo osvežim spomin..po prenehanju 5-letnega jemanja KT, se mi menstrualni ciklus noče vzpostaviti, na UZ ugotovljeni slabo odzivni jajčniki..FSH, LH testiranje sem že opravila, vrednosti lahko pogledate nekaj postov nazaj..
Dober teden dni nazaj sem bila ponovno pri ginekologinji, ki je rekla da ne gre za prezgodnjo menopavzo, da pa ne ve natanko zakaj se moj cikel noče vzpostaviti, tudi ovulacije ni bilo kljub že 1x terapiji s klomifenom po 1tbl dan 5-9.dan ciklusa..dejala je, da je lahko vse skupaj posledica stresa in da naj nekako odmislim vse stvari in se poskusim čimbolj sprostiti..tudi maternična sluznica je še vedno tanka cca 5mm, zato mi je ponovno predpisala Cyclo Progynova za 3 mesece…
Sedaj me zanima, ali obstaja še kakšna druga razlaga za to (razen stresa)? Ali se lahko po rezultatu AMH pomirim?
Hvala,
lep preostanek dneva Vam želim!
Torej rezultat AMH kaže na “optimalno plodnost”. Za kolikor toliko uporabno predstavo mi manjka še vaša “slika”… Očitno gre za centralno problematiko (hipotalamus-hipofiza) in ne periferno (jajčnik-maternica). Kaj je vzrok, bi takole na pamet težko rekel, pa tudi nisem ravno strokovnjak za to. Anoreksija je recimo eden od primerov takšne “centralne neplodnosti”, kjer narava za varovanje preživetja organizma “izklopi reprodukcijo”, ki je v nekem smislu “luksuz” za naravo, “post-pill amenoreja druga najpogostejša”. Če ne gre za tovrsten problem, obstaja še cela vrsta sorodnih mehanizmov in hud kronični stres bi utegnil pri posameznicah vplivati podobno. Človeški možgani so zelo zapleten organ, verjetno najzapletenejši organ vseh živih bitij na zemlji.