Cyclo-Progynova
Aha, no saj ravno to mi ni bilo jasno v čem je sploh smisel te terapije.. verjetno zame, ki si želim čimprej zanositi nimajo nekega smisla? Po vašem mnenju je torej najboljše, da najprej opravim analizo hormonov in potem čimprej začnem z vzročnim zdravljenjem? Ne bi namreč rada preveč zavlačevala, sploh če se tudi vam zdravljenje s CP v mojem primeru ne zdi smiselno..
Hvala za vso vašo pomoč!
Edini smisel terapije s CP bi bila hormonska spodbuda maternici, v kolikor se je ta v času uporabe KT in neobstoječega ciklusa morda preveč zmanjšala. Sicer se bo to zgodilo samo od sebe tudi potem, ko se vzpostavi vaš lasten ciklus ampak to lahko dosežemo že malo prej s CP.
Maternična sluznica naj bi bila dovolj debela, tako da res nevem zakaj mi je predpisal ta zdravila..:( Sem pa tako ali tako nameravala v kratkem zamenjati sedanjega ginekologa, ker sem se preselila in je precej daleč..mogoče bom dobila primernejšo obravnavo pri novem ginekologu.
Kaj pa UZ izvid (majhni jajčniki), je to skladno s postpill amenorejo?
Ali je mogoče preiskavo hormonov narediti tudi samoplačniško?
Lep pozdrav..
da, majhni jajčniki so neposredna posledica zavore reprodukcijskega sistema in so celo pri PCOs zaželeni. Preiskave FSH, LH, estradiola, progesterona in prolaktina delajo tudi v samostojnih laboratorijih kot je npr. Adrialab ipd.
M lahko pričakujete do 7 dni po prenehanju s Primolutom.
Pozdravljeni, dr. Pušenjak!
Mojih problemov kar ni konec..namreč v zadnjih 10 dneh sem pridobila na telesni teži za 3 kg, pa tudi celulit se mi je precej nakopičil 🙁 prehranjujem se enako kot prej, veliko sadja, zelenjave, sladkarij praktično nič, 3x na teden se tudi športam..res nevem kaj bi bil lahko vzrok..je možno, da se to dogaja kot posledica hormonskih sprememb, ker že 2 meseca nisem dobila menstruacije? Ali so lahko krive Primolut nor? Res me je strah, da se bo to naraščanje teže še kar nadaljevalo..:( prejšnijič sem vam pozabila povedati, da je ginekolog ob UZ pregledu našel tudi prosto tekočino v Douglasovem prostoru..ni vedel kaj bi bil vzrok za to..sem pa kmalu po ginekološkem pregledu dobila vnetje mehurja..bi bilo lahko to kaj povezano?
Včeraj sem še enkrat oddala tudi kri za ščitnične hormone, izvide še čakam, vendar so bili ti še pred kratkim ok..
Lepo soboto vam želim1
Spoštovani,
težko vse navedene podatke sestavim v uporabno celoto. Če vam teža raste, se to lahko dogaja zaradi kopičenja maščobe, mišic ali vode, kaj od tega pa je odvisno od številnih dejavnikov, hormonskih, prehrambnih in od telesne aktivnosti. V tednu dni se v mišice in maščobo ni mogoče zrediti več kot pol kilograma, torej v 10 dneh ne več kot max. 1 kg, ostalo je verjetno tekočina, ki zaostaja v telesu. To je sicer značilno za stanje po ovulaciji, ko progesteron deluje na ledvice na način, ki zadržuje vodo v telesu, ob M pa se bo večina te vode izločila.
Pozdravljeni.
Zaradi sekundarne amenoreje mi je zdravnica predpisala enoletno terapijo s cyclo-progynovo. Tablete sem jemala že prej, pa stranskih učinkov nisem opazila. Sedaj pa sem se v prvem mesecu zredila približno tri kg in mi vse skupaj ni čisto nič všeč, saj bi namreč rada par kg izgubila, saj se veliko rekreativno ukvarjam s športom. Zanima me, ali so bo to pridobivanje kg v naslednjih mesecih nadaljevalo …saj v tem primeru terapijo raje zaključim. Ker glede na to, da se že celo življenje spopadam s par kg, ker imam katastrofalne gene, ni čisto nič prijetno, da se od zraka pridobiš tistih nekaj težko izgubljenih kg nazaj.
Hvala, Lp
Spoštovani,
žal ne vem, zakaj se redite, dejstvo pa je, da se od zraka ne. Možno je, da zadržujete nekaj vode, ampak če bi zadržali več kot 5% dodatne telesne teže v obliki vode, bi prišlo do oteklin, kar bi se jasno poznalo, maščoba pa lahko nastane le od hrane, torej vnosa energentov in od ničesar drugega. Ker ne vem, kaj se vam dogaja tudi ne morem vedeti, do kje in kdaj se bo to še dogajalo. Morda bi ne bilo odveč preveriti delovanje ščitnice. Če ta deluje premalo, bi to lahko pojasnilo tudi pridobivanje teže nad pričakovanji.
Pozdravljeni,
pisala sem vam že nekaj časa nazaj zaradi zelo redkih menstruacij po prenehanju jemanja KT. V tem času sem tudi zamenjala ginekologa. Nova ginekologinja je ponovno naredila UZ in dejala, da so sicer jajčniki primerne velikosti, so pa res bolj slabo aktivni..največji folikel je bil v sredini cikla (14. dan) velik 0.93 cm. Glede na to, da je sluznica nekoliko stanjšana, mi je predpisala 2-mesečno terapijo s Cyclo progynova. Začela sem jih jemati dober teden po obisku (21.dan ciklusa). Sedaj imam do konca še 8 tablet. Vprašala sem jo glede preiskave hormonov in je rekla, da ona zaenkrat tega ne bi kontrolirala. Jaz pa bi vseeno rada šla samoplačniško to preverit. Namreč še vedno me zelo skrbi, da bi šlo lahko za prezgodnjo menopavzo, saj sem zelo razdražljiva, depresivna, poleg tega so mi pričeli zelo izpadati lasje..ščitnični hormoni so bili nazadnje OK.
Stara sem 24 let.
Zanima me, ali bi lahko šla na kontrolo hormonov že sedaj, ko dobim menstruacijo po CP? Ali bi bili izvidi realni, glede na to da sem začela s hormonsko terapijo kar nekje sredi cikla?
Za odgovor se že vnaprej najlepše zahvaljujem.
Lep dan Vam želim!
Spoštovani,
pri 24 letih res ne gre še pričakovati menopavze, če želite preveriti stanje rezerve jajčnikov, pa je edina,od ciklusa neodvisna preiskava, AMH (antimuellerjev hormon). Ta z upadanjem rezerve upada tudi sam. Kako bi se kazale vrednosti gonadotropinov (FSH, LH) v umetnem ciklusu, kakršen je zdaj vaš, pa ne vem. Morda bi najprej test naredili kar tako, na slepo, če bodo vrednosti zelo čudne pa še 1x v standardnem času med 2. in 5. dnevom ciklusa (naravnega, seveda).
Pozdravljeni,
ginekologinja mi je predpisala Cyclo progynova, do konca škatlice imam še 10 tabletk, torej bom z jemanjem končala 19.12.2013. Nato naj bi 5.-9.dan ciklusa jemalala Klomifen in potem prišla na kontrolni UZ. Kdaj bi bilo najbolje opraviti UZ, kateri dan ciklusa?
Po mojih izračunih naj bi 1.dan menstruacije imela 23.decembra. Klomifen bi potem jemala od 27.12-31.12.. Torej bo 14.dan ciklusa 5.1.2014, ali je takrat priporočljivo imeti UZ ali že prej? Zanima me, da vem za kdaj naj se dogovorim..
Že vnaprej najlepša hvala,
lep večer!
Spoštovani,
tempiranje UZ pregleda je odvisno od tega, kaj nas zanima. Če nas zanima odziv (npr. število in velikost jajčnih foliklov), potem je bolje UZ tempirati na čas pred ovulacijo, ta pa se lahko zgodi že od 12. dneva dalje. torej bi z UZ lahko začeli že 11. dan ciklusa. UZ 15. dan bi lahko npr. pokazal le še stanje po ovulaciji, kar pa je tudi določena informacija. Navsezadnje nas zanima zgolj ali obstajajo pogoji za zanositev. Torej stvar strategije in interesa, v vašem primeru žal tudi zmožnosti organizacije dela, ker so takrat prazniki…
Zdravo! Uporabljam tabletke Cyclo-Progynova, dobila sem 3 škatle. Po koncu prve in po koncu druge sem normalno dobila menstruacijo. Žal sem tretjo škatlico nekam založila in je nikakor ne najdem, in me zanima, če je kaj narobe, če prekinem z jemanjem tretje škatlice, saj sem menstruacije redno dobila, ali moram v lekarno po novo?
Lp
ne, CP ni nujna terapija, ampak je bolj ali manj “simptomatska”, torej nadomestna hormonska terapija. Če imate lasten ciklus, se je motnja, zaradi katere ste dobili CP, očitno uredila.
CP je nadomestna hormonska terapija, ki preprečuje spremembe, ki so posledica nedelovanja jajčnikov in nizkih ravni estrogenov (osteoporoza, izguba vode iz tkiv rodil, sečil in kože na splošno). Posledica uporabe CP je umeten ciklus, krvavitve pa so menstruaciji podobne odtegnitvene krvavitve.
Pozdravljeni!
Mene pa zanima kakšna je razlika med cyclo progynova in tableti primoulet nur? Leto po prenehanju jemanja kontracepcijskih tablet nisem dobila menstruacije in prejšnja ginekologinja mi je trikrat predpisala primoulet nur. S temi tableti sem vsakič dobila menstruacija, vendar se naravni cikel kljub temu ni vzpostavil.
Zamenjala sem ginekologinjo, ki pa mi je predpisala zdravljenje s cyclo progynova.
Zanima me kaj je razlika, razen tega, da s temi tableti lahko zanosim in kaj se vam zdi bolje?
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Cyclo Progynova so kombinirane hormonske tabletke z estrogenom + progestagenom in služijo popolnemu nadomeščanju hormonov ciklusa, medtem ko Primolut Nor nadomešča le hormone drugega dela ciklusa. Nobeden od obeh pripravkov ne sproži naravnega ciklusa ampak zgolj nadomešča manjkajoče hormone ali preglasi prenizke vrednosti ter uredi ciklus na ravni maternične sluznice. Ob Primolutu se sicer res odsvetuje zanositev, to pa verjetno vse. Kaj je boljše? Ne vem, odvisno od namenov.