Cyclo-Progynova
Spoštovani,
krvavitev lahko pričakujete šele v tednu,. ki sledi zadnji tabletki, ne prej.
Pozdravljeni !
Upam, da ne boste rekli: “Oh, zopet ona….”Pa tudi, če boste rekli…Saj je to forum za nevedne….
Dobila sem M v ponedeljek 16.11.09 in tudi tabletki CP. Bom pričela z jemanjem 20.11.09 in sve do 21 tabletki.
Prosim vas za odgovor na moje vprašanje: kdaj so torej najboljši plodni dnevi v te situaciji?
Zanima me, ker želim zanositi.Saj upam, da mi bo uspelo.
Nato, moram narediti pauzo 7 dnevno.In kdaj bi torej bilo primerno narediti test nosečnosti?
Hkrati jemljem tablete vsaki dan Centrum Materna, kateri imajo folno kislino in vse potrebne vitamine.
Kod sem že pisala, da mi je MC zamujal in zadnjo M sem imela 23.09.09.Nato sem 03.11.09 sem vzela Primolut tableto in zadnjo tabljeto sem vzela 14.11.09.
Nato sem v ponedeljek 16.11.09 dobila sem M.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Spoštovani,
ob uporabi nadomestne hormonske terapije (CP), verjetno sploh ni ovulacije. Namen takšne terapije je priprava maternične sluznice in maternice, ne pa spodbujanje jajčnikov k ovulaciji. Kdaj bi se torej lahko zgodila ovulacija, če sploh, nimam pojma. Enako velja za vprašanje, kdaj delati teste nosečnosti. Lahko le zapišem, da ob rednem jemanju CP ginekolog lahko kdaj naredi UZ rodil ter preveri, kakšna je aktivnost jajčnikov in če sploh kaže na ovulacijo ali ne. Šele potem bo morda mogoče kaj več reči o ovulaciji in testih.
Pozdravljeni!
Stara sem 27 let in že več kot pol leta imam probleme z menstruacijo, namreč dobivam jo vsake 10-16 dni. Z fantom se trudiva, da bi zanosila, vendar žal brez uspeha. Že prej sem jemala neke hormonske tablete, ki so se imenovale nakaj na O. (jemala sem jih 15 dni 2x na dan), potem sem normalno dobila menstruacijo, katera pa se mi je zopet ponovila po 12-ih dneh. Nato mi je ginekolog predpisal 10 dnevno terapijo z Promolut Nor in sedaj sem zopet dobila menstruacijo, sedaj pa sem začela jemati Cyclo-Progynova. Zanima me, kakšen vpliv imajo te tablete na te moje menstrualne težave, in ali je možno, da bom kmalu lahko zanosila, ker si to zelo želim, ali je kaj narobe z mano?
Hvala!
LP
Spoštovani,
zakaj imate moten ciklus brez podatkov res ne morem uganiti, vendar so vsi omenjeni hormoni namenjeni stabiliziranju maternične sluznice ter ustvarjanju umetnega ritma krvavitev v skladu z dodanimi hormoni v tabletkah. Žal si mnoge predstavljajo, da gre za zdravljenje, v bistvu pa gre zgolj za obliko nadomeščanja manjkajočih hormonov ali prekrivanja notranje hormonske motnje z umetnim “preglašanjem”. Ko se zdravljenje prekine, sistem pade nazaj v stanje, v katerem je bil pred zdravljenjem. Dodani hormoni sicer lahko omogočijo tudi zanositev v času uporabe, se pa priporoča z njimi prenehati takoj, ko postane test pozitiven. Zanositve vam žal ne znam napovedati.
Pozdravljeni!
Z partnerjem se že zelo dolgo trudiva da bi zanosila, pa nama nikakor ne uspe, vedno jaz dobim krvavitve? Sedaj mi je moj ginekolog predpisal 3 mesečno terapijo z Cyclo Progynova tabletami.
Zanima me, če je možno med jemanjem tablet Cyclo Progynova tudi zanositi?…In če je možno, da se po zaključeni terapiji tablet pojavi tudi menstruacija, tudi če bi med jemanjem tablet prišlo do zanositve? (kajti sedaj po prenehanju jemanja tablet sem spet dobila menstruacijo)… Zanima pa me tudi kako si lahko točno izračunam dneve ovulacije? Namreč menstruacijo sem sedaj ko sem imela te tablete, dobivala na vsakih 25 oz. 26 dni, tajala pa je približno 5-6 dni. Hvala!
Lp Katja
Ob jemanju CP je vsekakor možno zanositi, ker nima kontraceptivnega učinka, ne deluje pa tudi kot spodbuda za zanositev, temveč zgolj ureja ciklus na ravni maternične sluznice. Če bi zanosili, po prenehanju uporabe CP do krvavitve prav tako ne pride, seveda pa so vedno možne krvavitve tudi v nosečnosti. O tem, koliko bo CP vplival na vaše sposobnosti zanositve, pa ne vem.
Pozdravljeni!
Tri mesece sem jemala CP in vsakih 26 dni sem dobila menstruacijo, zdaj je bil prvi mesec ko jih nisem več jemala, pa se mi je pojavil problem, namreč nisem dobila menstuacije, 28 dan ko naj bi se mi pojavila menstruacija, sem naredila test nosečnosti Clearblue in pokazal je negativno, sedaj je že 31 dan in še vedno je nisem dobila, tako da ne vem kaj bi bil vzrok, oz. ali je možno da je test pokazal napačno ali je lahko za to krivo kaj drugega? Kaj mi svetujete da lahko naredim?lp
Spoštovani,
mislim, da sem vam način delovanja CP v prejšnjem odgovoru že pojasnil. Očitno pri vas ciklus izostaja, ker nima lastne spodbude. Zakaj je nima, ne vem, vendar CP očitno ni trajna oziroma prava rešitev. Priporočam, da se ponovno oglasite pri svojem ginekologu, da morebiti opravite kakšne preiskave.
Pozdravljeni,
Zelo si želim zanositi, ampak res ZELO. 😉
Imam PCO. Menstruacije imam neredne. V aprilu sem imela HSG sedaj me čaka laparoskopija. Vendar nisem menstruacije dobila od avgusta in mi je moja ginekologinja predpisala CP, da bi jo dobila, sicer se ne morem naročati na ultrazvok, kateremu sledi laparo.
Zadnjo tableto sem vzela v nedeljo 31.10, menstruacije pa še kar nisem dobila, čeprav je že 4 dan od zadnje tablete, vmes so me prsi bolele 5 dni in prenehale.
Zanima me približno koliko dni po zadnji tableti se lahko prikaže menstr., saj se meni še kar ni prikazala, za test nosečnosti bom pa še malo počakala, saj me vedno znova razočara. 🙁
Hvala za odgovor
spoštovani,
Do krvavitve po prenehanju uporabe CP lahko pride kadarkoli v naslednjih 7 dneh. Sicer pa težko presojam vašo situacijo, ker bi o tem lahko kaj rekel šele po ustreznem UZ izvidu.
Pozdravljeni,
malce sem že prebrala v prejšjih objavah, pa imam vseeno še nekaj vprašanj.
Stara sem 23 let, avgusta sem prenehala jemati KT (yaz) in po tem nisem več dobila menstruacije. Ko sem pred nekaj leti za eno leto opustila KT podobnih težav nisem imela.
Včeraj je na UZ pregledu je ginekologinja “odkrila”, da imam policistične jajčnike in mi predpisala CP za ponovno vzpostavitev menstrualnega cikla. Če kaj pomagajo sledeče informacije: visoka 160 cm, imam 52 kg, pritisk ok.
Moja vprašanja so sledeča:
1) Ali se lahko v taki situaciji stanje normalizira in imam po zdravljenju spet normalen cikel?
2) Kaj to pomeni za plodnost? Vsekakor nameravam nekoč imeti otroke in me zadeva malo skrbi.
3) Kako je to povezano s PCOS? Ali to avtomatsko pomeni da imam PCOS in kako ta vpliva na vse prej omenjeno? Saj vem, da v takih primerih preveč brskamo po internetnih člankih in zganjamo paniko ampak dejansko imam v zadnjih 2 letih najbolj aknasto kožo v svojem življenju, kar sem opazila tudi med simptomi PCOS.
Ze opravičujem za veliko zmedenih vprašanj in hvala za odgovore, lp.
Spoštovani,
za diagnozo policističnih jajčnikov je potrebno marsikaj več kot le UZ pregled rodil. Seveda obstaja ob dalj časa odsotnem ciklusu in UZ policističnih jajčnikih za to večja možnost, ni pa nujno, da je diagnoza prava. Za enkrat lahko zgolj govorimo o amenoreji po prenehanju s KT in to se obravnava s ciklično odmerjenimi spolnimi hormoni, kot so v CP. Po 2 ali 3 mesecih uporabe lahko poskusite, kako bo brez in takrat se bo verjetno pokazalo, če je kaj na postavljeni diagnozi. Če se bo ciklus uredil, potem ne gre za PCO sindrom, če ne pa bo potrebno opraviti še kakšno dodatno hormonsko preiskavo. Mislim, da o plodnosti ta hip nima smisla razpravljati, ker kot rečeno, do trdne diagnoze PCO sindrom manjka še veliko.
Pozdravljeni ponovno,
imam še eno vprašanje.
Na tabletkah CP sem sedaj že od decembra. V Aprilu se odpravljamo na dvotedensko potovanje in seveda bom ravno v tistem terminu imela menstruacijo. Zanima me, če se da tudi s tabletkami CP prestaviti menstruacijo tako kot s KT oz. kaj mi priporočate za preložitev menstruacije v tem primeru.
Hvala za odgovor, lp.
Spoštovani,
Tudi s CP bi se dalo poskusiti prestaviti M, vendar je za laika malce preveč zapleteno. Lahko poskusite tako, da po končanem jemanju svetlorjavih tabletk odprete nov zavitek in iz njega brez premora nadaljujete s svetlorjavimi tabletkami. To v cca. 95% primerih uspešno zadrži krvavitev, v cca. 5% pa ne in vseeno pride do prebojne krvavitve.
Pozdravljeni..
obračam se na Vas, ker sem res v stitski..namreč, novembra lani sem prenehala z jemanjem kontracepcijskih tablet v želji, da bi si s fantom ustvarila družino..prvo menstruacijo po prenehanju jemanja sem dobila po komaj 4 mesecih, nato pa sem imela menstruacije nekje na 35-42 dni..nazadnje pa sem jo imela 28.julija, torej že 2 meseca od tega..do sedaj iz tega nisem delala nobene panike, sedaj pa sem se odločila, da bi bilo pametno iti k ginekkologu pogledati kaj se dogaja z mojimi jajčniki. Malo sem se že psihično pripravljala, da bi lahko šlo za kakšne PCO, ampak saj zaradi tega še ne bi bilo konec sveta. Ko mi je ginekolog delal UZ je najprej opazil pregrado na maternici, ki je po njegovih besedah zgolj “lepotna napaka” maternice in da se on s tem zaenkrat ne bi obremenjeval..nato je pogledal jajčnike in komaj našel najprej levega, ki je bil majhnega premera, brez foliklov, nato pogledal še drugega, ki je bil prav tako majhen z nekaj malimi folikli..
Ginekolog je nato rekel, da bo najprej potrebno sprožiti menstruacijo, nato pa naj bi jemala 3 mesece še CP in potem bom videla, če se mi bo ciklus zopet vzopostavil..
Sedaj pa me zanima, koliko je kaj verjetnosti, da se mi bo moj ciklus povrnil nazaj? Namreč zelloooo me je strah, da gre slučajno za prezgodnjo menopavzo 🙁 Ali je možno, da so se moji jajčniki zaradi 5-letnega jemanja tablet samo malo polenili in bo po tej terapiji vse ok? kdaj bi mi svetovali, da bi mi pregledali še hormonsko stanje? Drugih posebnih znakov menopavze nimam, mogoče samo povečan apetit in napetost, razdražljivost..
Res sem zelo pod stresom, ker nisem pričakovala takšnega stanja, poleg tega pa še ta pregrada..in res od vedno sem si tako zeloo želela postati mamica..stara sem pa 24 let, 169cm, 58 kg.
Za odgovor se že vnaprej najlepše zahvaljujem,
lep dan!
Spoštovani,
po daljšem jemanju KT se sicer včasih pojavi “postpill amenorea”, kar pomeni dalj časa odsoten ciklus, povezuje pa se ga z blokado na ravni hipotalamusa (možgani) in hipofize(možganski privesek). Ta “zaplet” po uporabi KT se sicer statistično povezuje tudi z zgodnjo menopavzo, ampak neposredno nima nič z njo. Skratka, uporaba KT ni razlog za zgodnjo meno, ampak je v tem primeru le nekakšna “Pandorina skrinja”, ki pokaže, kaj se v prihodnje lahko obeta in bi se zgodilo tudi sicer, torej tudi brez KT.
Glede na to, da bi radi zanosili in nimate ciklusa, bi kazalo prve preiskave FSH,LH in prolaktina opraviti kar zdaj, saj za čakanje ni nobenega razloga. Če bi se pokazalo, da gre za hipogonadotropni hipogonadizem, se za sproženje ciklusa lahko uporabi gonadotropine, lahko gre tudi za normogonadotropni hipogonadizem, ki se ga lahko zdravi podobno, lahko pa se poskusi tudi s klomifenom. Le hipergonadotropni hipogonadizem bi kazal na menopavzo, v kar pa ne verjamem.
Dr.Pušenjak, res najlepša hvala za tako hiter in izčrpen odgovor..sedaj sem malce pomirjena, ker vem da obstajajo še kakšni drugi vzroki kot zgolj prezgodnja menopavza.
Pa še to..mislite, da bi CP lahko znova vzpodbudila moj ciklus oz. kakšen je pravzaprav namen tega zdravila? Ginekolog je namreč rekel, da bi najprej poskusila s tem zdravilom in videla, če bom spet imela svoj ciklus, potem pa bi dala pogledati še hormone..
Hvala še enkrat..želim Vam lepo nedeljo še naprej!
CP je zgolj nadomestna hormonska terapija, ki nadomešča funkcijo jajčnika in zgolj na ravni maternične sluznice ustvari nekakšen ciklus. Kako bi lahko takšna terapija sprožila ciklus, ne bi vedel, saj nima vpliva na nadrejene centre, ki sem jih omenil v prejšnjem odgovoru. Morda se po daljšem tovrstnem zdravljenju vzpostavi spontan ciklus zgolj zato, ker bi se vzpostavil itak, tudi če bi se ne odločili za nadomestno hormonsko terapijo.