Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Gradimo, opremljamo in urejamo dom CVETO – PRALNI STROJ – PROSIM ZA POMOČ

CVETO – PRALNI STROJ – PROSIM ZA POMOČ

Pozdravljeni,

imam približno 14 let star Gorenjev pralni stroj WA 1541 S. Pred štirimi meseci sem začela opažati, da stroj na oblačilih pušča bele pike, zgledajo kot bi bili od praška. Menim pa, da od praška ne morejo biti, ker uporabljam tekoči detergent in tekoči Calgon. Serviser je prišel pogledat pralni stroj, nekaj zamenjal, vendar težave ni odpravil. Predvsem na temnih oblačilih se madeži zelo poznajo, kar je izredno moteče. Kaj mi lahko svetujete?Ali moram zamenjati stroj?

Najlepša hvala za odgovor.

Kje bi našel električno shemo pralnega stroja namreč od njega bi rad porabil motor za neko napravo plus elektroniko, da bi imel zvezno regulazijo.pralni stroj je bil Profi line 1000 ampak motor in elektronika sta delala do konca ostalo je propadlo. Če je možno, da bi kje našel načrt.
Hvala vnaprej za uslugo. Upokojenec Tone

na priključek krtača pripelješ fazo,potem eno navitje povežež z drugo krtačko, navitje ki ostane pa priključiš nulo!
Tako je priklopljen direkt in se zavrti do nazivnih vrt.
Če pa hočeš da mu znižaš vrtljaje pa zaporedno na fazi priklopiš žarnico 150W, in motor se vrti počasi!
Seveda bi s kakim regulatorjem reg., še smer vrtenja in hitrost!
To pa še nisem delal in ne vem,,,,

Pozdravljeni,
doma imamo 7-8let star whirpoolov pralni stroj, ki se je danes pokvaril. Obstal je sredi pranja, ko v stroj ni vec dotekala voda.

Ob pregledu smo ugotovili, da noben filter ni zamasen, prav tako tudi cevi ne.
Ob zagonu programa pa je tako, da stara voda odtece in ko bi moral na zacetku pranja sprejeti vodo obstane. Bobenj se prav tako ne vrti in s tem tudi cas na displayu ne tece.

Ne vemo kaj bi lahko bilo, najprej smo mislili, da je crpalka, vendar smo nekako logicno sklepali da potem tudi odvajal nebi vode, ce bi bila crpalka.

Vnaprej hvala za kaksnokoli pomoc,
LP

Prvo je treba pogledat el.mag. ventil za doziranje vode!
Če je ta dober,je pa potem lahko programator da ne da komande ventilu!
Lahko pa da je celo motor,ali pa grelec!?
Ponavadi se vse te stvari pregledajo in premerijo!

lp,A

Pozdravljen Cveto,

imam problem s pralno sušilnim strojem znamke Whirlpool AWZ 410-1000 ; ko zaženem pranje (katerikoli program), vodo sicer potegne, ko pa bi se mogel začeti obračati boben, samo cuka, sliši se tako, kot da motor ne bi imel moči. Motor se začne obračat, obrne se pa ne. Če jermen zavrtim na roko, se boben obrne, sliši pa se prasketajoč zvok, pri tem pa se tudi elektromotor obrne. Kje, misliš, da je napaka?

Prosim te za čimprejšnji odgovor, ker imava polno kurilnico umazanega perila:)

lp, David

Starost stroja?(7 let?)
Iz napisanega sklepam da je prebit motor na kolektorju rotorja in rotor precej iskri, in se matra zavrtet!
A kaj smrdi izpod stroja?

nov motor+delo cca 180,00 eur!

Za whirlpool imam jaz dva dobra motorja, sam bi rabil videt prvo starega!(ker teh motorjev je malo morje)

lp,A

Zdravo,
lahko še jaz prosim za info? Hvala 🙂

Pred slabim mesecem mi je serviser menjal krtačke. Opravila ene 8 pranj in ga spet poklicala, če je slučajno kaj narobe z njimi, ker mi med pranjem ponovno spušča čudne zvoke (kot da bi nekaj zategnil), ampak OK opere. Rekel je, da se stvar “uleže” šele po ene 20 pranjih, in če vredu ožame je vse OK. No, danes mi pa centrifuga ni zagnala in zato mi je notri ostalo kup neožetih cot…si lahko mislite kako sem to “reševala”. Parkrat sem probala ponovno zagnat, ampak tik pred zagonom centrifuge je stroj le nekaj mlel, bobna ni zasukal (prej na počasno ga pa je!), probala tudi izklopit iz štroma, počakat in odpret zadnji pokrov, če bi slučajno bil jermen kriv…nič.
Mislite, da so krive krtačke al me je mogoče doletela še hin centrifuga (res je, da je bila že precej glasna)?

Model stroja je Candy Alise CB 133 T, star pribl. 8 let

Lahko da motor iskri, in oddaja čudne zvoke!(in je motor kaput-kar pa dvomim)
Mogoče se je to pojavilo šele sedaj, in serviser na to ni imel vpliva!(on je naredil vse v dobri veri da bo OK).
Čeprav me malo moti ko navajate da je med pranjem OK, pri centrifugi se pa zatika!
Sigurno se krtačke čez čas uležejo, do takrat pa je slišat rezek zvok!
Centrifuga ne zažene in notri je voda!?
Pogoj da centrifuga obrne je da stroj izčrpa vodo! Preverte črpalko, da ni not kak tujek(pri roki naj bo brisača, ker se ven ulije voda), preverte zidni sifon!
Centrifuga ni del stroja ampak je samo funkcija ki jo opravlja motor!!!(enkrat motor vrti počasi, drugič motor vrti hitreje!

lp,A

Hvala za hiter odgovor!
Izpod stroja se je “bliskalo” in čudni zvoki so se pojavljali pred menjavo krtač (zato sem servisirala). Rečeno mi je bilo, da bo s to menjavo to rešeno. Ker so se zvoki še vedno pojavljali sem ponovno klicala servis in mi je bilo rečeno, da se bo to uleglo in da je vse OK, če stroj ožme (centrifugira) OK.
Zato le predvidevam, da je nekaj narobe s krtačami (imajo garancijo!)… tudi, ker je po menjavi stroj glasnejši!! Sicer pa nimam pojma, to ni moje področje 🙂
Voda je bila izčrpana, črpalka se je slišala. V bobnu je ostala le voda od neožetega perila (kar se pa pri 5kg cotk pozna). Zidni sifon je OK. Torej funkcija centrifuge sploh ni štartala – probala tudi na prazni mašini – centrifuga sploh ne zalaufa.
Mogoče še kakšno vaše mnenje?
Hvalaaaa in lep pozdrav 🙂

Ajjaj.
Motor je zanič!
Tu je napaka serviserja!
Pri menjavi krtačk vedno spucam lamelce na kolektorju,dodam nove krtačke,motor direkto priklopim in zavrtim ter s posebno kredo podrajsam po kolektorju!
Če iskrenja ni potem OK, če pa iskrenje je -potem KO!
Tu je rešitev menjava motorja!
Nov cca do 180 eur z delom!
Včas serviser naleti na rabljen dober motor!?

lp,A

Cveto !
Stroj star 6 let , pred enim mesecem serviser zamenjal krmiljenje in krtače, je potem delal enih 5 -8 pranj , ko so nastale ponovne težave in je serviser rekel, da nekaj zamaka iz bobna pri ležajih na neko elektriko -regulacijo motorja menda ? in da dokler bo delal bo potem pa po novega !! ??? Za popravilo sem plačal 90 eur in sedaj je to sranje spet v enakem stanju kot je bilo pred popravilom, se še kaj splača ukrepat ali po novega ?
Tu pa je zopet dilema kaj kupit? Gorenja sigurno ne bom kupil, razmišljam, da vzamem nekaj nizko cenovnega , in ki ima garancijo 5 let, ( BEKO WMB 51031 ali INDESIT IWD 5125 ) če je kaj narobe servis na stroške proizvajalca potem pa spet po novega ko crkne !

l.p Bren

5 let garancija!!!
Pri stroju ki ga navajaš, ne vem za kakšno regulacijo motorja gre?(vse je zgoraj v armaturi)
Verjetno se kaj sceja na motor, vendar to ne vpliva na delovanje!Če pa mal po instalaciji teče pa tud ni hudo!

Lep pozdrav še od mene.
Zanima me, če mi lahko poveste kaj bi bilo narobe z mojim sušilnim strojem BOSCH WTA 4100, ki je star med 6 in 8 leti. Občasno vrže ven termostikalo (do sedaj 4x) suši pa le manjše količine perila. Kadar dam več perila, se boben niti ne obrne, tako da stroj opranega belega perila razdelim na 3 ali 4 dele
Pa še za pralni stroj GORENJE WA 63121 približno enako star kot sušilec me zanima, zakaj predčasno pobere mehčalec.
Hvala za vaš čas 🙂

Lep pozdrav,
Melita

To o mehčalcu mi ni čist jasno!(mogoče prevelik pritisk vode, in je vode preveč in šprica čez mejo do mehčalca?)
Sušilec ne vrti polnega bobna-zmatran zagonski kondenzator(4mikro farad)-potrebno ga je zamenjat pa videti razliko v moči, kaj vem mogoče celo fuč motor?ali pa kombinacija jermen+napenjalec jermena?
Zakaj meče ven varnostni termostat-mogoče ravno zaradi tega ker se boben ne vrti in ne prihaja do hlajenja, ali delovni termostat ne opravlja svoje funkcije!

lp,A

Cveto prosim pomagaj mi vsaj z nasvetom,ker moj pralni stroj me bo znerviral do konca.
Imam stroj znamke BOSCH WFD 1661.
Problem pa je sledeč…Naenkrat zašteka-začneta utripat dve lučki skupaj…..in to takrat,ko bi moral preklopiti na spiranje ali centrifugo…
Samo ostalo pranje poteka normalno…
Kaj bi to lahko bilo??

Hvala ti že v naprej na tvojem odgovoru

Ne vem.
Tipka reset!
Ali pa izklopi iz elektrike in čez nekaj časa vklopi!
Poglej v navodilakaj pomenita dveutripajoči lučki?
Mogoče je kaj zamašeno in ne izčrpa vode tako kot bi moral.(črpalka, sifon)

Cveto nujno prosim za tvojo pomoč…namreč nazadnje je Gorenjev starejši stroj PS 405 GM še normalno opral do konca brez problema in to odlično, sedaj pa se glavni vrteči gumb za programe (programator!?) ne premakne nikamor iz končnega položaja, prav tako pa ob vklopu stroja v elektiko ne zasveti lučka za delovanje. Razmišljam, da bi se moral gumb za programe brez električnega toka kljub vsemu premikati prosto. Kaj bi lahko bila napaka? In kje v LJ bi lahko najceneje in najbolje poservisiral mimo dragega Gorenjevega uradnega servisa.

A se programator ne obrne?
Po moje bi se moral prosto vrteti če ga obrneš v smeri urinega kazalca!?
Če se lučka ne prižge je nekaj na dovodu!
Zapora vrat?

Pozdrav!

Cveto, eno vprašanje. Gorenjev WA63101 (5 let, ravno iz garancije) nam zadnje čase po končanem pranju “ponudi” kisle vonjave perila. Serviser je kot razlog navedel nevklop T senzorja, saj naj bi stroj deloval v prehladnem prostoru (okoli 12°). Po njegovem nasvetu smo v boben pred pranjem dolili nekaj vrele vode. Zadeva ni pomagala.

Kaj storiti?

Hvala za nasvet.
Matej

New Report

Close