CVETO – PRALNI STROJ – PROSIM ZA POMOČ
Zdravo!
Vidim da ste pomagali že veliko ljudem, in bi mogoče znali tudi meni.. Naš pralni stroj, gorenje wa1381s, se ne zažene več. Lučka se vklopi, vrata se zaklenejo, ampak ne začne črpati vode. Če programator malo obrnem, se na nekih točkah boben začne vrteti. Recimo ko pa hočem vklopiti B pogram, se pa samo zasliši neko brnenje motorja v programatorju, ki traja kaki dve sekundi. Stroj sm že malo razdiral, in opazil da je pri tistih dveh ventilih, ki spuščata vodo, napetost na + ter na masi. Je to normalno? Kaj bi lahko bilo narobe?
Za odgovore se že vnaprej zahvaljujem!
Lp
Matej
Pozdravljeni!
Imam pralni stroj Gorenje WA1381S.
Pokvaril se je na način, da so se mu na motorju s čeveljčkov na strani, ki pride s komandne plošče, odtrgale tri žice (rdeča, modra in črna). Žice sem ponovno prilotal in vtisnil v čeveljčke, ni pa se dalo ugotoviti kam je bila priklopljena katera žica.
Konektor je 10 pinski označen s številkami od 1 do 10.
Sedaj imam na konektorju priklopljene:
1 – bela (na merilec obratov)
2 – bela (na merilec obratov)
3 – črna
4 –
5 – je prazna (ne potrebuje priklopa)
6 –
7 –
8 – vijolična
9 – siva
10 – rumena
Na priklope 4, 6 in 7 je torej potrebno priklopiti rdečo modro in črno. Mi lahko kdo pri tem pomaga?
Ima kdo doma tudi ta model stroja in s spodnje strani pogleda kakšno je pravo zaporedje žic?
Že v naprej Hvala in lp
Jernej
Najprej hvala za odgovor, čeprav mi stroj še vedno ne deluje.
Pojavljata se dva simptoma.
1.Na začetku programa lepo začne točiti vodo, problem pa je v tem da je ne neha. Preveril sem cevko v presostat (pihnil vanjo in je lepo prehodna). Sliši se tudi “klik” v presostatu, ko se voda polni in tudi ko jo izčrpava. Med samim točenjem vode sem tudi pihnil v presostat in ob kliku na prvi stopnji pritiska se ni zgodilo nič, ob drugem kliku – druga stopnja pa se je vklopila črpalka, tako da je stroj istočasno polnil vodo in tudi izčrpaval.
Z inštrumentom sem pomeril tudi oba releja na presostatu pa oba, na obeh stopnjah normalno preklapljata.
2. Če sem programator obrnil malo naprej pa je sicer malo počakal nato pa je kar nekako podivjal in se pospešeno (klik pa malo počakal pa spet klik pa malo počakal, …) prišel do konca programa in šel kar na naslednjega, …
Nato sem želel preveriti še stikalo na vratih. Vzel sem ga ven a ne vem kako naj ga preverim? Ima tri kontakte.
Če sem pri odšravfanem vratnem stikalu, a še vedno prikljopljenem, pri odprtih vratih, vklopil stroj, jasno ni hotel delovati. Če se z izvijačem premaknil klastiko na stikalu, je stroj začel delovati. Ko sem ga ugasnil, je s stikalo z zakasnitvijo popustilo.
Ali je vse to normalno? Predstavljam si, sta za to potrebna dva kontakta. Kaj počne tretji? Kako se zadevo lahko preveri?
Kaj naj še preverim?
Hvala za nasvete že v naprej.
lp
Jernej
Tretji kontakt služi za PTK upor, ki se segreje in preko bimetala drži stikalo, da ne moreš odpreti vrat.
Ko stroj konča program, izklopi tok na tem tretjem kontaktu, ter s tem omogoči odprtje vrat.
Zato imaš dva debelejša kabla, preko katerega gre napajanje pralnega stroja in tretji, tanjši za napajanje PTK upora.
Kaj pa se je sploh zgodilo s tem pralnim strojem in kako je prišlo do teh napak ?
Dejansko je “pobezljal” programator. Ko smo ga dali prati, mislim, da je začel točiti vodo, potem pa se je začel kar sam od sebe pomikati naprej do konca programa. Tako je le dobro zmočil perilo in končal.
Potem sem ga jaz začel pregledovati in videl, da sta na motorju modra in rdeča žica odtrgani, ko sem popravljal ti dve se je odtrgala še črna. Ker nisem vedel, kako sta pravilno rdeča in modra, sem to vprašal v prvem mailu.
Sedaj je dejansko stanje tako, da na začetku kar toči vodo in ne ustavi. Če pomaknem programator naprej, spet toči, zanimivo pa je, da v sredi programa začne vrteti. 2x obrne počasi, potem pa preide v centrifugo. Tudi če ga premaknem na centrifugiranje normalno iztoči vodo in začne pripravo na centrifugiranje (počasno obračanje) in potem začne normalno centrifugirati. Iz tega sklepam, da bi moral biti motor OK.
Preskusil sem grelec, ki normalno deluje. Normalno delujeta tudi ventila za doziranje vode. Stikalo na vratih očitno tudi ni problem, če se stroj normalno vklopi pri zaprtih vratih, se tudi zaklene in odklene. Presostat se, tudi preverjal in normalno deluje. Motor? Ne vem kako preskusiti senzor za temperaturo v bobnu?
Kaj bi še lahko bilo preden obsodimo programator? Nekoč mi je nekdo dejal, da zelo hitro obsodimo, da je kriv programator, čeprav največkrat odpove čisto nekaj drugega in samo zgleda tako, da se je pokvaril programator.
Če imate še kakšno dobro idejo bo dobrodošla.
Hvala, da se trudite z mano 🙂
lp
Jernej
No pa smo ga uštimal. Klical sem enega prijaznega serviserja na Pržanu v LJ, in mu opisal napako, ta pa je rekel: “Termostat je.” In bilo je tako.
Še prej sem se oglasil pri njem, da mi je šenkal en popolnoma enak stroj, kjer je šel ležaj, zame pa je pomemben za ostale rezervne dele. Še obstajajo dobri ljudje. 🙂
Kljub vsemu hvala tudi vama za pomoč, ki bo morda prišla prav kdaj drugič ali pa komu drugemu.
lp
Jernej
Pozdravljen G.Cveto.
Imam pralno sušilni stroj Indesid WIDE 146. Vceraj je javil napako f-08 ravno takrat ko bi moral vzeti mehcalec,poleg tega pa deluje kot bi vklopil sušilec. Tudi ce dam samo na ozemanje ali centrifugo pokaze isto napako. Kaj bi lahko bilo narobe in kaksna bi bila okvirna cena popravila?
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav!