Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil cvetni pah, kako ga jemati?

cvetni pah, kako ga jemati?

Zanima me, kako jemati cvetni prah? Dobila sem ga za darilo.
Hvala in lp!

Pozdravljeni!

Pred tednom dni sem kupila kraski med, poleg pa so mi dali se brosuro s katere navajam slednji podatek:

“Cvetni prah je zelo kompletiran vir esencialnih elementov in je najbolj kompletna hrana v naravi. Vsebuje vse v vodi topne vitamine. Se posebej je bogat z vrsto vitaminov B in vitaminom C. Vseuje 22 aminokislin, 27 mineralov in obilo encimov.

Ena cajna zlicka cvetnega prahu zadosti vse potrebe po rutinu, ki krepi kapilare. Vsebuje veliko RNA, DNA, ki jih nase teo uprabi za sintezo lastnih nukleinskih kislin. Za vegetarijance je zelo pomemben vitamin B12, saj gaz drugo hrano e vnasajo v telo. Cvetni prah vsebuje linolejske in linolenske mascobne kisline, ki jih telo samo ne zna izdelati in jih zato vnasamo v telo s hrano.

Dnevno priporocam zauzitje ene kavne zlicke na tesce.

Priporocam ga vsem, ki so v postoperativnem zdravjenju… za hitrejse okrevanje in izboljsanje splosnega telesnega in dusevnega pocutja. Se posebej ga priporocam tistim, ki so priklenjeni na posteljo. Taksnim ljudem priporocam konzumiranje cvetnega prahu po stiri izravnane zlice na dan, pred jedjo, v casovnem razmiku 5-6 ur.

Cvetni prah priporocam vsem, ki dajo kaj na zdravje, da ga uzivajo preventivno za krepitev telesne moci in odpornosti proti okuzbam. Se posebej ga priporocam sportnikom ob in pred pricakovanimi napori.”

Upam, da vam bo v pomoc.

Lep pozdrav.

Pozdravljeni,
ga. Cacrol je že precej natančno odgovorila na vprašanje.

Jaz bi vas ob tem samo opozorila, da je pomembno predsvem kako se počutite ob tem in kakšna je vaša reakcija ob zaužitju. Opazujte te reakcije. Bolj kot velike količine naenkrat osebno priporočam kontinuiteto, torej vsak dan eno žlličko.

Lahko ga tudi zmešate z medom, dodate morda še žličko cedrinega olja in matični mleček…..temu v Sibiriji pravijo eliksir življenja………… in dnevno zaužijete žličko te mešanice.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Kje pa naj kupim cedrino olje? Lahko v kaki zeliščni lekarni?
Ali mešanico olja, mlečka in cvetnega prahu pripravim sproti, ali večjo količino lahko vnaprej?

Cedrino olje lahko kupite v lekarni ali v zeliščnih prodajalnah, je več uvoznikov, lahko pa ga tudi naročite na Sequoa d.o.o., nalsov boste našli na internetu. Pripravite si lahko za nekaj dni vnaprej in shranite v hladilnik v zaprti posodici.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Najlepša hvala za odgovore. Sibirsko cedro sem že kupila in pripravek shranila v hladilnik.
Lep pozdrav, vam ga. Verbnikova pa hvala za vaš čas in trud.

Ali se cvetni prah lahko hrani v hladilniku? Ima čas uporabe, se kdaj pokvari? Hvala in lp. M

Cvetni prah lahko hranite v hladilnkiu čeprav to ni potrebno. Rok uporabe je naveden na deklaraciji, vedeti moramo, da vsa živila s časom izgubljajo na vrednosti tudi cvetni prah. Pazite, da cvetni prah ne bo vlažen, saj se tako hitro pokvari zaradi rasti plesni.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Mene pa zanima, kako naj jem cvetni prah na tešče?
Ali ga primešam kaki hrani, samostojno, z vodo….? Nekako mi ne gre po grlu. 🙂

Pozdravljeni,
zgoraj (30.10) sem že navedla nekaj preimerov kako jemati cvetni prah. Da, lahko ga zmešate s hrano, toda bolj vam priporočam, da ga vzamete na tešče, zmešanega z žličko medu in šele nato zaužijete obrok.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Zjutraj na tešče damo 1 kavno žličko prahu v usta in jo “poplaknemo” z vodo ( ne mrzlo !) , uspešno se boste uprli prehladu !

Načinov je torej veliko, izberite najljubšega.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Ker sem tudi čebelar, vam o uporabi cvetnega prahu lahko tudi kaj svetujem. V bistvu se dobi čisti cvetni prah sveže shranjen (ki je do uporabe globoko zmrznjen v hlad. skrinji) ali posušen. Če je posušen izgubi delno tudi vitamine in ga imamo ponavadi shranjenega do enega leta v hladilniku. Če pa je svež ga hranimo do uporabe v skrinji, ko ga začnemo uporabljati pa v hladilniku na približno 4-6°C. Ta svež je lahko v hladilniku do 3 mesece.
Pred uporabo je dobro, da ga vsaj za 12 ur namočimo v med in ga zjutraj zaužijemo. Med ga namreč razgradi do te mere, da telo iz cvetnega prahu posrka vse hranljive snovi. Lahko pa ga zmešate z mlekom, s sokom, v jogurtu in podobno. Takega morate takoj zaužiti.
Najbolje za telo je, da ga zaužijemo zjutraj ali dve uri pred spanjem (ne na poln želodec).
Pri nas izdelujemo Medovital, ki je mešanica vseh glavnih čebeljih pridelkov. Med, propolis, cvetni prah in matični mleček. Nekaj o medovitalu si lahko pogledate na strani:
http://www.storzek.net/cebelarstvo-ma-ja/ v podnaslovu Dobrote našega čebelarstva.
Čebelarska zveza Slovenije je lansko leto izdala knjižico Cvetni prah. V njej, ki je na voljo na ČZ SLO in jo lahko tudi kupite je vse o cvetnem prahu, tudi o tehniki pridobivanja, predelavi ter učinkih na zdravje. Tiskana je bila v 3500 izvodih.

Jaz cvetni prah pojem takoj zjutraj na tešče. Včasih ga vzamem tudi čez dan, zamešam ga v smoothieje. Zelo okusno in zdravo!

http://www.zivljenjejelepo.wordpress.com

Haj

Kje lahko kupim cvetni prah?

hvala lp

Kupite ga lahko v Medexovi prodajalni, lekarni, trgovinah z zdravo prehrano, ponujajo ga tudi nekateri čebelarji. Polejte tui na police s tovrstnimi izdelki v DM ali velikih marketih.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Pozdravljeni,

Mene pa zanima ali lahko uživam cvetni prah v času dojenja?
Hvala za odgovor.

Cvetni prah je lahko močno alergen, ne bi vam priporočala uživanja posebej velikih količin. Poskusite z manjšimi, morda je Apikomplex sestavljen tako, da ga lahko v malih količinah začnete uživati, obvezno opazujte odziv tako vaš kot otrokov.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Se sme uživati cvetni prah med nosečnostjo? Pred njo sem ga občasno pojedla kakšno žlićčko, nikoli nisem imela nobenih stranskih učinkov.

Cvetni prah je sicer koristen, toda osebno bi se ga med nosečnostjo izogibala. Cvetni prah je lahko tudi alegren, kar se sicer pokaže v stiku s kožo in sluznicami in ne uživanjem. Predlagam vam, da se v zvezi z uživanjem cvetnega prahu posvetujete še z ginekologom.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close