Custvena zrelost
Neodrasli otroci- custveno neodrasli otroci….kaj smo mi, kaksni smo mi, kaksna so nasa dozivljanja sveta, odnosov, obnasanja drugih ljudi?
Kako se mi, otroci odrasli v nasilju, slabih razmerah, brez «pravih» starsev, obnasamo in dojemamo ta svet, prijatelje, partnerje?
Kaj mi iscemo v drugih ljudeh, v odnosih?
Odrasla sem od nasilnem ocetu, materi zrtvi. Nikoli se nista ukvarjala z menoj, imela sem streho nad glavo in sem dobila za jesti. To pa je bilo tudi vse kar imam od njih. Komunikacije ni bilo nobene, custev ravno tako ne.
Sedaj pa se soocam s tezavami v partnerskem odnosu. Partner me je lagal, govoril to kar sem hotela slisati (tudi sam je tako povedal) in me je to seveda sesulo. Ne pricakujem in si ne zelim v svoji blizini nekkoga, ki me laze. Zato se sprasujem, kaj in kdo sem jaz? Ali je moja naivnost in preveliko zaupanje ljudem vzrok, da me potem tako kdo nategne…. Ali sem jaz narobna in nedozorela, ce od partnerja pricakujem iskrenost in zaupanje? Tega namrec tudi od starsev nisem nikoli dobila – nikoli nista pobvedala po pravici, tudi ce sem jih dobila na lazi….
Spoštovana,
Ste si v tem času poiskali kakšno pomoč- bodisi formalno ( psiholog, psihoterapevt) ali neformalno ( prijateljica, sorodnik…) ? Otroštvo nas vsekakor zaznamuje, odrastemo v različnih družinah, starši nam dajo tisto kar znajo in zmorejo, večkrat pa nam to pusti sledi in rane, vsekakor pa vpliva na to kako si bomo partnerske odnose in družino oblikovali sami.
Zdaj ste odrasla in imate možnost, da se poslužite orodij, ki vam bodo omogočila skreirati svoje življenje po svoji volji. Nič ni narobe, da pričakujete iskrenost in zaupanje, Zaradi preteklosti vam ni treba vseh bremen sedanjosti vzeti na svoja ramena. Priporočam v branje knjigo Katarine Nadrag: Utopljene sanje. Njena zgodba sicer govori o odraščanju v alkoholni družini vendar kaže moč človekove volje in zmožnost priti iz pekla ne glede na hudo zaznamovanost in okoliščine. Tudi zmožnost kreiranja podpirajočega in izpolnjujočega partnerstva.
Vse dobro vam želim!
Lp, Bernarda